Home Anders Outdoor Kamperen voor beginners: eten en drinken

Kamperen voor beginners: eten en drinken

0
Kamperen voor beginners: eten en drinken
Trek ’n Eat gedroogd eten

Op naar vraag twee in ons artikel voor aspirant-kampeerders en minder ervaren trekkers: hoe kom ik aan voldoende eten en drinken?

Waar kan ik water vinden?

De natuur. In het midden van nergens is het meestal geen probleem om water uit beekjes en stroompjes te scheppen en te zuiveren. Zoek altijd uit of er stroomopwaarts geen dieren of dorpen staan en drink nooit van stilstaand water.

Mensen. Als je in bewoond gebied loopt, kan je altijd met een drinkfles in de hand water vragen bij de mensen thuis. Als je daarbij ook nog eens een brede glimlach opzet en het zinnetje ‘Mag ik water, alsjeblieft. Ik ben een arme, dorstige wandelaar’ leert in de plaatselijke taal, dan is succes verzekerd.

Gewichttip. Water weegt verrassend veel. Reken dus uit hoeveel water je die dag nodig hebt om te drinken en te koken, en neem niet al te veel extra mee. Bouw wel een reserve in voor noodgevallen.

Hoe kan ik water zuiveren?

Tabletten of druppeltjes. Deze producten zijn chemisch. Als je ze koopt, let er dan op hoe lang het product moet inwerken voordat je het mag drinken. Soms moet je een uur wachten, soms een halfuur. Check ook de smaak van het product. De meeste middeltjes laten een chloorsmaak na, het ene al wat straffer dan het andere.

Mechanische zuivering. Je kan ook kiezen voor mechanische zuivering met een pompje met filter. Die verwijderen alle bacteriën, maar geen virussen, wat chemische middelen wel doen. Aan de andere kant heb je geen chloorsmaak. Let op: filtertjes kunnen kapot gaan.

Koken. Water koken is tijdrovend, kost veel brandstof en is enkel aan te raden als je zeker bent dat er niet te veel verontreiniging in het water zit.

Hoe kan ik koken tijdens een kampeertocht?

Wat je culinaire plannen ook zijn, de kans is erg groot dat je water moet koken op een gas- of alcoholvuurtje. Gasvuurtjes ken je als die blauwe bidonnetjes die je onder een verdeler hangt. Voordeel: de verdeler is klein en licht. Nadeel: ze zijn niet zo stabiel en werken slecht als er veel wind is. Een alternatief zijn alcoholvuurtjes. Je giet brandalcohol in een potje, hangt dat potje in de houder en steekt het in brand (Je kan zelfs stoken op straffe rum!). Voordeel: de vuurtjes zijn erg stabiel en werken beter als er veel wind is. Nadeel: ze zijn meestal logger en zwaarder dan gasvuurtjes. Kijk ook goed wat er wel en niet mee mag op het vliegtuig. Brandbare of ontplofbare dingen mogen uiteraard niet mee, dus moet je bij aankomst op zoek naar brandstof.

Hoe kom ik aan eten?

Plan tijdens je tocht een paar dagen op voorhand waar je eten wil kopen. Als je in de voormiddag een dorp voorbij loopt, kan het zijn dat je al aan het avondeten van de dag nadien moet denken. Eens je op die bergkam zit, wil je niet meer moeten afdalen om nog eten te gaan kopen. Houd er ook rekening mee dat veel winkels sluiten op zondag of ’s (na)middags dicht zijn voor de siësta. Stop voor de zekerheid een paar kant-en-klare pakketjes kampeereten in je tas.

Lees het antwoord op de volgende veelgestelde kampeervraag: Wat betekent ‘Laat geen sporen na’ precies? Wat met de WC?

Tip: neem een kijkje op de website van Care Plus. Zij hebben zowel druppels als een handige waterfilter, en verschillende andere producten voor een veilige reis.