Te land en te water

Dankzij de opvouwbare kano’s Ally van Bergans of Norway kan je de buitenwereld ontdekken over land en water. 
De boten van Ally bestaan uit een verstevigde PVC-huid die rond een scharnierend, aluminium frame gespannen wordt. Dit frame wordt stevig op zijn plaats gehouden door veerkrachtige kabels. Hierdoor is de kano snel en gemakkelijk te assembleren zonder ook maar iets van zijn stevigheid te verliezen. Tussen het PVC omhulsel en het aluminium frame, zit een hardschuim mat die isoleert, voor extra drijfkracht zorgt en garandeert dat de bestuurder ook in knielhouding comfortabel aan boord zit.

 

Als opgevouwen pakketje weegt de kano om en bij de twintig kilogram – afhankelijk van het model – en kan ze gemakkelijk als bagage meegenomen worden in auto,  trein of vliegtuig. Dankzij een apart verkochte draagtas kan ze ook perfect als rugzak gedragen worden. Gemonteerd kan de boot een gewicht van meer dan 200 kilogram aan en dit zowel op een rustig meer als in een wilde rivier.

Net als bij gewone kano’s valt ook bij de vouwbare versie te kiezen tussen verschillende modellen. Terwijl sommige kano’s zich richten op snelheid, worden andere weer ontworpen met oog op stabiliteit. Een kano met een lange, platte bodem zorgt voor een goede stabiliteit, maar wordt daardoor minder wendbaar. Een ronde bodem voelt dan weer minder stabiel – en volgens sommigen “minder veilig” – aan, maar is veel sneller en wendbaarder. Ook de romp van de kano zorgt voor een totaal andere feel. Zo is het gemakkelijker om te peddelen in een kano met schuine romp, maar dit komt zijn stabiliteit weer niet ten goede. Een rechte romp is daarom vaak gekozen als gulden middenweg tussen zowel gemak en wendbaarheid als stabiliteit en snelheid.

In combinatie met de schokabsorberende schuimlaag, is het verstevigde PVC veel duurzamer dan een gewone, glasvezel kano. Zelfs in een hevige “whitewater” rivier – waar het water wit ziet door de snelheid en ruwe ondergrond – kunnen de vouwkano’s tegen een stootje, dat door de gestroomlijnde vorm en flexibiliteit vaak zelfs nog vermeden wordt door langs de stenen heen te schuren.

De Ally kano’s zijn een goed attribuut voor een mooie reis waarbij je zowel over water als land van het uitzicht kan genieten.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar dit filmpje van een koppel dat een reis door Zweden maakte.

foto’s: Bergans of Norway