Home Anders Outdoor In de kijker: KBC Spartacus Series, de leukste en meest spectaculaire obstakelruns

In de kijker: KBC Spartacus Series, de leukste en meest spectaculaire obstakelruns

0

Met acht zijn ze dit jaar, de Spartacus obstakelruns in de Lage Landen. Je kan er dus bijna elke maand wel eentje aftikken. Elk parcours van de KBC Spartacus Series is uniek, maar voor elke wedstrijd geldt dat er verschillende (natuurlijke) hindernissen moeten worden overwonnen. Wie finisht, is Spartacus! Zoals Eliza, die ze vorig jaar zelfs allemaal liep!

Eliza, hoe kwam je op het idee om aan obstakelruns mee te doen?

Eliza Gabriël: “Sinds een aantal jaar train ik in een fitnesscentrum. Mijn coach is een grote fan van functioneel trainen en jezelf steeds verder duwen, binnen je eigen grenzen. Zelf kom ik van heel ver, ik heb een zware vorm van scoliose. De eerste reden om te sporten was om mijn rugspieren aan te sterken en normaal te kunnen bewegen zonder pijn. Ondertussen zijn we al veel verder dan dat.”

Wilde je gelijk de hele KBC Spartacus Series doen, of kwam van het een het ander?

“In 2015 daagde onze coach ons uit om mee te doen aan de Race Against Nature. Ik was er meteen weg van. Van mezelf eens goed te kunnen uitleven en te kijken tot hoever mijn lichaam wil gaan. Blijkt dat dit een pak verder is dan ik ooit had durven dromen! Ik wist meteen wat mijn doel voor 2016 zou zijn: alle Spartacus Runs van dat jaar volbrengen. En het is nog gelukt ook!”

Welke van de wedstrijden is je het meeste bijgebleven?

“De Neptunus Run. Het was zooo koud. Maar uiteindelijk was het echt leuk samen met mijn compagnon. Niet alle obstakels lukten even goed, maar dan wordt je er weer aan herinnerd wat er zo leuk is aan deze events: iedereen helpt je en de teamspirit is groot, ook al ben je vreemden voor elkaar, of heb je niet dezelfde moedertaal. Plus het feit dat ik mijn laatste run van dat jaar liep en mijn doelstelling bijna had bereikt. Ook dat gaf me een ongelooflijke kick.”

Welk obstakel of welke run vond je het zwaarst?

“De Ramp Attempt. Ik ben niet echt groot (1m54) dus mijn lengte heb ik niet mee voor dit soort obstakels. Als het dan ook nog eens geregend heeft, is de ramp heel glad. De grootste tip die ik kan geven, is iemand voor laten gaan, zodat hij of zij je een handje kan helpen – letterlijk. Uiteindelijk lukten de ramps me wel. Ik hield er alleen wat blauwe plekken aan over.”

Nog tips voor Spartacus-aspiranten?

“Zeker. Zie het echt als een leuke en plezierige uitdaging en niet als een race. En laat je niet ontmoedigen: met een beetje voorbereiding en veel teamspirit kan iedereen dit! Zorg ook voor wat extra steun vanuit je omgeving. Mijn vriend heeft de meeste runs als bezoeker beleefd en het gaf me tonnen energie als ik hem zag staan juichen.”

Wie doet ze allemaal?

  • 26/02                     Spartacus Run Parc d’Enghie, Enghien, 10 km
  • 01/04                     Fisherman’s Friend StrongmanRun, Maasmechelen, 11 of 22 km
  • 30/01-01/05          Spartacus Run, Boom, 10 km
  • 27-28/05                Breakout Ru, Schaijk  (NL, 8 of 14 km
  • 24/06                     Battle of the Ardennes, Durbuy, 12 km
  • 03/09                     Battle of Tho, Genk, 6 of 12 km
  • 30/09-01/10          Race Against Nature, Averbode, 7 km of 10 km
  • 12/11                     Neptunus Run, Nieuwpoort, 10 km

www.spartacusseries.be