Home Fietsen Test e-mountainbike versus elektrische fiets?

Test e-mountainbike versus elektrische fiets?

0
Test e-mountainbike versus elektrische fiets?

E-mountainbike of elektrische fiets? De e-mountainbike bestaat al wel even, maar is de laatste jaren al gigantisch in populariteit gestegen. Het lijkt in bepaalde aspecten wel op een elektrische fiets, maar toch is het zijn eigen unieke ding. En hiervoor willen we u dus meer laten weten! Hier onze test e-mountainbike.

Test e-mountainbike

Wat is een e-mountainbike eigenlijk?

De e-mountainbike is populairder dan ooit. Elke zichzelf respecterende fietsenfabrikant heeft ondertussen e-mountainbikes in het gamma en zowel jongeren als ouderen ontdekken de geneugten en mogelijkheden ervan. In een paar jaar tijd zijn e-mountainbikes geƫvolueerd van een soort veredelde citybike met demping en batterij, tot echte mountainbikes, met uitgekiende veersystemen, aangepaste frames, remmen en banden en een geometrie om de allerleukste dingen op een berg mee uit te halen. De fiets waar we naar staan te kijken, valt in die laatste categorie. Een erg knap lichtgewicht carbon frame, dikke banden, veel veerweg voor- en achteraan, breed stuur en korte stuurpen. De batterij zit helemaal in de onderbuis van het frame verwerkt en valt amper op.

Het echte werk

Even later staan we aan de voet van het bikepark van Mountain Creek Resort. De liften om ons snel naar de top te brengen draaien. Liften? Die laten wij netjes links liggen en we peddelen ons – vrolijk taterend, zonder enige inspanning – een weg naar boven. Ik rij in standje Turbo, dat betekent de meeste trapondersteuning, maar ook het meest batterijverslindend. In de klim zitten een aantal brutaal steile stukjes, maar de e-mountainbike en zijn rijders gaan er met de glimlach over. Bovenaan de berg noopt batterijmanagement ons tot een minder fel standje. Dat betekent minder trapondersteuning. Gelukkig gaat de trail grotendeels in dalende lijn. Ons hard in het zweet trappen zal ook nu weer niet nodig blijken.

In de technische afdaling die volgt, gaat de e-mountainbike als een speer. Voor ik het goed en wel besef, sta ik alweer naast de nog steeds draaiende en lege liften aan de voet van het bikepark. De motor gaat opnieuw in zijn Turbo, klaar voor een volgende beklimming. Omdat stoeien in een bikepark ook gaat vervelen, rijden we vervolgend met de lokale bikers een fantastisch mooi rondje door bos en langs prachtige meertjes. Het rondje is bijzonder pittig, bezaaid met rotsblokken, worteltapijten, drops, snelle kombochten en pittige klimmetjes. De e-mountainbike dendert doorheen het indrukwekkende landschap, ik geniet met volle teugen.

Het verdict

Mijn aanvankelijk scepsis omtrent e-mountainbikes is ondertussen helemaal verdwenen. Die extra duw en wind in de rug is gewoon dikke pret, zowel tijdens de beklimming als op eender welke afdaling.

Tekst: Jurgen Groenwals

Lees ook onze aanschaftip e-bike.