De toppen en valleien van Merano in Zuid-Tirol? Variatie troef!

bestemming Merano in Zuid-Tirol
(c) Kurverwaltung Meran by Alex Filz

De omgeving van Merano/Meran is een van de meest afwisselende regio’s in het hele Alpengebied. Aan de voet van het natuurpark Texelgruppe en enkele imposante drieduizenders ligt het Meranerbekken. Dit gebied staat bekend om zijn weelderige vegetatie en milde klimaat.

Kuurstad Merano is de op een na grootste stad in Zuid-Tirol. Behalve heerlijk om doorheen te strui- nen, is het ook een fotogeniek plaatje dankzij de vele mooie tuinen, historische arcaden en jugendstilpanden. Een paar honderd meter klimmen, gaat het mediterrane landschap in Scena/ Schenna over in alpine gebied. Nog een etage hoger, in Avelengo/Hafling, schotelen bossen en bergtoppen buitenliefhebbers een paradijs voor.

Wandelen over pieken en door dalen

Op de mooie en altijd zonnige hoogvlakten in Avelengo, Verano/Vöran en Merano 2000 zijn er toegankelijke wandelroutes door lariksbossen en de alpenweiden van Salten, langs herbergen, kleine kerkjes en vijvers. Mag het uitdagend? Ga dan voor de hike op de lokale berg, de Ifinger. In elf kilometer overbrug je bijna 800 hoogtemeter.

Voor gezinnen zijn de Waalwegen ideaal, een net- werk van irrigatiesloten die al bestaan sinds de 12de eeuw. De Verdinser/Schenner Waalweg bijvoorbeeld, is schaduwrijk en voert je langs een spectaculaire kloof, door de bossen naar de waalweghouder zijn hut en via de Ederhofboederij weer terug.

Een andere aanrader is de wandeling naar de steenmannen (Stoanerne Mandln) in de Sarntaler Alpen. Wat deze kleine steenpiramiden zo bijzonder maakt, zijn de gravures en de vuurstenen werktuigen die zijn gevonden in de buurt en waarschijnlijk al dateren uit de Steentijd. Rond de steenmannen zijn ook vele spannende sagen en heksen- legendes geweven.

TIP: de ‘openluchtcinema’ van kunstenaar Franz Messner in Knottnkino.
Dertig bioscoop- stoelen van staal en kastanjehout bieden wandelaars
een uniek uitzicht over het dal en de omliggende drieduizenders.

Actief relaxen op de fiets

Uiteraard kan je lekker hard gaan op de vele fietsroutes in de omgeving in Merano. Maar wees gewaarschuwd: wie de streek op twee wielen ver- kent, wordt bijna gedwongen om te genieten. Tips hebben we te over. Voor fietsers en e-bikers is de 2000 jaar oude Via Claudia Augusta een must. Er zijn verschillende etappes, elk goed voor een mooie dagtocht. De langste (56 km) loopt van Malles/Mals naar Merano doorheen Val Venosta/ Vinschgau. Mountainbikers sturen we zonder blikken of blozen naar de Wurzer en de Vöraner Alm in het Merano 2000-gebied. Route 262 en 269 leiden je naar een rustig gelegen berghut.

TIP: eens wat anders? Doe mee aan een Gourmet e-Bike Tour.
De naam zegt het al: tijdens deze 34 km lange rondrit combineer je
fietsplezier met culinaire verwennerijen en heerlijke wijn.

Outdoorbelevingen voor groot en klein

In Merano 2000 wacht een perfect avontuur voor de hele familie: de via ferrata Heini Holzer. Deze 500 meter lange klim heeft een moeilijk- heidsgraad A/B. Het laatste stuk, Angel’s Edge, bevat een uitdagende rotspassage (graad C).

Ervaren klimmers kunnen doorsteken naar de top van de Großer Ifinger. Ook tof: een buitenrit te paard of een tocht met paard en koets. Het sterke Haflingerpaard met zijn karakteristieke blonde manen is al 100 jaar een local. Tot rust komen kan tijdens een rustgevende wandeling door de stad Merano of relaxend in de heerlijke thermale baden, de Terme Merano.

www.merano-suedtirol.it/merano-scena-avelengo

Shop Lokaal