Seiser Alm/Alpe di Suisi, duizelingwekkend mooi

(c) Seiser Alm Marketing/Helmuth Rier

Seiser Alm/Alpe di Suisi is de koningin der bergplateaus in Europa. De uitgestrekte alpenweide strekt zich over 56 km² uit. In de warme maanden staat de rijke flora in volle bloei en kleuren de weilanden goudgeel, felroze, diepblauw en violetpaars. Een lust voor het oog en al je andere zintuigen. Of je de omgeving nu te voet verkent, op de fiets, of anders.

Seiser Alm is een ideale uitvalsbasis voor zowel familietrips als uitdagende outdoorvakanties. Er zijn kilometers en kilometers aan wandelpaden en fietsroutes in de regio. Tal van kastelen, ruïnes, kapellen, musea en betoverende plekken lenen zich ook uitstekend voor culturele wandelingen.

Van alm naar hut

Een must om in te verpozen, zijn de gezellige berghutten. Nog beter: maak een huttentocht! Een goed bewegwijzerde meerdaagse lus leidt je dag één naar het massief Schlern, het embleem van Zuid-Tirol. Dag twee trek je verder naar de Tierser Alpl en de Plattkofelhut.

Een andere optie is de dagtocht naar de Schlernhaushut, met uitzicht op het machtige Rosengartenmassief. Idyllische stromen en een groene vallei zijn dan weer je deel in het Tschamintal. Of wandel naar de mythische heksenbanken op de Puflatsch. Wie houdt van lange wandelingen raden we de Alta Vias aan. Dit zijn meerdaagse wandeltochten die ook door de regio Seiser Alm lopen. De Alta Via 9 bijvoorbeeld van 180 km, die vertrekt in Bolzano/Bozen.

TIP: kleine geoliefhebbers kunnen tijdreizen op het Geologenpad (9 km) en grote op de wonderbaarlijke Dolomites UNESCO Geotrail (176 km in 10 etappes). Een fascinerende manier om meer te leren over de ontstaansgeschiedenis van de Dolomieten.

Hoog op twee wielen

Het bijzondere aan de fietsregio Seiser Alm/Gröden is dat je hier letterlijk op twee hoogteniveaus kan fietsen: rondom de dorpen op circa 1000 meter of de alpine routes op 2000 meter. Er zijn tevens 19 uitgestippelde MTB-parcours. De meeste zomerliften bieden bovendien gratis fietstransport.

Een droomtocht voor natuurliefhebbers is de Hofer Alpl-fietslus van 17 km door de bossen, langs een natuurpark, een bergmeer en een berghut. Puur genieten doe je tijdens de Seiser Alm-huttentocht met een gewone of e-mountainbike. In één gevarieerde lus van bijna 23 km zie je het mooiste van Seiser Alm. In de berghutten onderweg is het meer dan zalig verpozen, zeker genietend van de heerlijke gastronomie. Een andere mooie lus is de Spitzbühel Loop (9,5 km) van Compatsch naar de Spitzbühel. Wie langere of uitdagendere tochten wil, vindt via de Seiser Alm Outdoorapp (zie tip onderaan) nog tal van andere mogelijkheden.

Elke dag outdoors

Je outdoorhonger nog niet verzadigd? Dan biedt Seiser Alm meer. Via ferratas bijvoorbeeld, zoals de uitdagende Kesselkogel en de makkelijkere Maximilian-route. Of de korte, maar krachtige Laurenzisteig. Boulderen kan je oefenen in het Telfen Sports Centre, met routes van A tot E.

Andere avontuurlijke activiteiten zijn bijvoorbeeld paragliden, paardrijden of trailrunnen. Dat laatste maak je dankzij 240 km aan duidelijk gemarkeerde trails zo makkelijk of uitdagend als je zelf wil. Een mooie afsluiter is een fantastische zonsondergang aanschouwen, bijvoorbeeld vanaf Tires al Catinaccio/Tiers am Rosengarten.

Tip: Download de gratis Seiser Alm Outdoor App via iTunes en GooglePlay.
De app geeft je de mogelijkheden voor wandelaars, fietsers,
trailrunners en klimmers, inclusief gedetailleerde kaarten

www.seiseralm.it/nl_wandelen