Herfstwandelen in Wallonië? Opgepast voor hagel in je billen!

herfstwandelen in wallonie jachtseizoen
(c) WBT - Peripleties-Hautes Fagnes

De herfst is in het land. Dat betekent dat er weer wild op je bord ligt en je heerlijk kan wandelen in de Oostkantons en de Belgische Ardennen. Enige voorbereiding is hierbij gewenst, voor wie zijn herfstavontuur niet vroegtijdig wil afbreken wegens hagel in de billen. We verzamelden enkele van de mooiste herfstwandelingen in Wallonië, weetjes en tips.

Tekst: Sandra Gyles

De mooiste herfstwandelingen in Wallonië

De basisregel voor wie wil wandelen in de herfst is eigenlijk simpel: raadpleeg de meest recente jachtkalender en respecteer ter plaatse de borden. De rode borden zijn verbodstekens, de gele geven informatie over de jachtkalender van het seizoen. Deze zijn (meestal vanaf begin september) ook beschikbaar op de websites van de desbetreffende gemeente of dienst toerisme, en bij de informatiekantoren. Het jachtseizoen loopt grosso modo van half december tot begin januari, maar verschilt van streek tot streek, en per diersoort.

(c) FTLB – P. Willems-Tenneville

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt de jacht in ons land zeker niet alleen voor het plezier van de jagers toegelaten. De jacht dient evenzeer voor het reguleren van het aantal dieren in het woud en het voorkomen van schade. Dit wil ook zeggen dat er niet elk seizoen op alle wildsoorten mag worden gejaagd, vandaar ook dat de kalender elk jaar verandert en enkel mensen met een zogenaamd ‘jachtverlof’ mogen jagen.

Wild spotten in de Oostkantons

Het jachtdomein van de Oostkantons is zo uitgestrekt als de beboste oppervlakte van de regio. De wilde fauna bestaat vooral uit herten, reeën en everzwijnen. Wil je bronstige herten observeren? Dan is een begeleide wandeling waarschijnlijk de beste optie. Die worden in de Oostkantons o.a. door de natuurorganisatie AVES georganiseerd. Op eigen houtje vertrekken is meestal niet zo succesvol, want eigenlijk weten alleen insiders waar je de dieren het best kan observeren. Wat niet wil zeggen dat je ze met wat geluk al van ver kan horen!

(c) WBT – SPRL Cernix-Pierre Pauquay

→ Van de Géronstèrebron tot de venen van Malchamps 14 km

Spa is de perfecte uitvalsbasis voor wandelingen in de omliggende bossen. Dit mooie en zeer gevarieerde circuit volgt de loop van beken, door berken- en loofbossen, tot aan de heide en de kleurrijke venen van Malchamps. Je bent hier in het wat westelijker gelegen en rustige deel van het gebied. De route is niet volledig bewegwijzerd, maar vanaf Bérezinne aangeduid met een blauwe rechthoek en later (na het deels volgen van een MTB-pad) met een groene ruit.

→ In de vallei van Trôs-Marets 8,7 km

Vanaf de boerderij Libert verdwijnt de weg snel in het bos. In het halfduister van de naaldbomen wijst de weg naar een schuimende beek, waar het loofbos tot aan het water reikt. De perfecte plek voor een perfecte foto. Na een aantal stevige klimmetjes, vind je in het bos op de plek ‘Moûpa’ een charmante schuilhut. Langs de Targnon-beek daalt de weg weer af in de vallei, door heidegebied en langs een wildpark. Volg de gele en daarna de rode rechthoek en tot slot het gele kruis.

(c) WBT – Peripleties-Vallee de l’Ambleve

→ Het dal van de Amblève 14,3 km

Bordjes met een blauwe rechthoek en daarna een rode ruit vormen de leidraad van een inspannende wandeling vanuit Sedoz tussen twee riviertjes, de Ninglinspo en de Chefna. Het tracé over rotsen en bruggetjes is een echt avontuur. Bij het afgelegen gehucht Chefna/Ville-au-Bois tref je met wat geluk hooglandrunderen en Ardense trekpaarden. De weg passeert nadien de ‘Fonds de Quarreux’, een bijzonder woest gedeelte van de Amblève.

Famenne-Ardenne, het eerste Geopark van België

Sinds vorige jaar staat er voor het eerst een Belgisch Geopark op de Unesco-lijst: het Famenne-Ardenne Geopark (www.geoparcfamenneardenne.be). Het park ligt grotendeels in een kalksteenstrook, de ‘Calestienne’, en strekt zich uit over 911 km² en drie stroomgebieden, dat van de Lesse, de Lomme en de Ourthe. Voor liefhebbers van een trappist na een stevige wandeling: het Geopark omvat ook de Tridainebron. Het kalksteenwater van die bron is essentieel voor het brouwen van het bekende Rochefort-trappistenbier.

Tussen de Ardennen en de Famenne 7 km

Deze wandeling maakt een lus vanuit Wéris, een van de ‘Mooiste dorpen van Wallonië’ en trekt door bossen en velden tussen de Famenne en de Ardennen. Onderweg krijg je enkele mooie panorama’s voorgeschoteld alsook vele megalithische overblijfselen. Aan een aantal rotsen en rotsblokken zijn legendes verbonden. Zo is er de ‘Haina Steen’ en het ‘Duivelsbed’. De route volgt de bordjes met het blauwe en vervolgens – voor een vervolg zonder asfalt – het gele kruis.

De wilde Ourthe 9,5 km

Afspreken doen we dit keer aan de panoramatoren Belvédère in Nadrin, vanwaar je vrijwel direct de afdaling inzet over de rotsen. Vervolgens volg je stroomafwaarts de ‘groene balkjes’ en later de blauwe golf van de Eislecktrail, tot je Nadrin weer passeert. De route loopt grotendeels langs een klein steenpad dat je meeneemt langs beverdammen en de Keltische versterking ‘Le Cheslé’. Vanaf de hoog gelegen ringwal heb je een mooi uitzicht op het landschap van de Ourthe.

Escapardenne Eisleck-trail 106 km in 5 etappes

Kreeg je op de vorige wandeling de smaak van de Eislecktrail te pakken, dan nodigen we je graag uit voor de XXL variant. De volledige Escapardenne Eisleck-trail telt namelijk 106 km, van Kautenback in Luxemburg naar La Roche-en-Ardenne. Goed voor een continue afwisseling van wilde landschappen, oude karakterdorpen, prachtige panorama’s en stille natuurgebieden. Een prima topografische gids, detailkaart en bewegwijzering begeleiden je tocht.

(c) WBT – SPRL Cernix-Pierre Pauquay-Ouren

Diep in de Belgische Ardennen

Als afsluiter nemen we je nog mee naar twee vaak over het hoofd geziene puntjes in België, diep in de Belgische Ardennen: Chimay in de provincie Henegouwen en Vresse in Namen. Beide groene parels in een ongekend bosrijk gebied, met tal van wandelpaden en dan weer imposante dan weer pittoreske stukjes route.

→ Vresse in de vallei van de Semois 13 km

Dit is een gemakkelijk en goed bewegwijzerd traject dat je zeker met wandelgrage kinderen kan doen. Langs de Semois doorkruist het pad bossen en velden tot aan het panoramapunt in Naglémont, het hoogste punt van de wandeling (340 m). Daar heb je een breed uitzicht op de Semoisvallei, met op de voorgrond twee dorpen en wouden als achtergrond. Net voor Laforêt is er de fotogenieke ‘Pont de Claies’, een primitieve brug van gevlochten takken.

De Grote Doortocht van La Forêt du Pays de Chimay 178 km

Doorwinterde trekkers wagen zich aan de Grote Doortocht in het bos van Chimay. Om het avontuur volledig te maken, zijn er negen bivakplaatsen langs het parcours, gratis voor een nacht en zonder reservering beschikbaar. Uiteraard kan je de route ook deels afleggen. Of combineren met een van de acht geocachingparcours in de buurt. Ook leuk: het pelsjagerverblijf, waar je in kleine groep een introductie krijgt tot survivaltechnieken: een bivak en vuur maken, eetbare planten zoeken, oriëntatie, fauna en flora herkennen…

Meer inspiratie? Neem dan zeker een kijkje op de website van België Wallonië Toerisme (www.walloniebelgietoerisme.be) of download een van hun gratis wandelbrochures.