Home Bestemmingen 3 mooie gezinswandelingen in België voor je uitgetest

3 mooie gezinswandelingen in België voor je uitgetest

0
3 mooie gezinswandelingen in België voor je uitgetest
Gezinswandelingen in België

Ons land verkennen, doen we nog het liefst met stapschoenen aan. Al wandelend ontdek je plekken waarvan je het bestaan niet vermoedde. Af en toe zitten daar pareltjes tussen, zoals deze drie mooie gezinswandelingen in België bewijzen.

Tekst en foto’s: An Kokken

Mooie gezinswandelingen in België

Gezinswandelingen: Les 2 Vallées
Gezinswandelingen: Les 2 Vallées

Mooie gezinswandelingen in België
1.  Les 2 vallées – Een waterval en een canyon

Waar: Longfaye, provincie Luik / Afstand: 9 kilometer

Beschrijving

Deze korte maar pittige wandelroute, op een boogscheut van de Hoge Venen, ligt in een landschap dat je eerder in de bergen zou verwachten dan net over de Belgische taalgrens. Zoals de naam al aangeeft, loopt het pad door twee valleien, langs de twee beekjes Baheyon en Pouhon. De meeste delen van het water zijn doorwaadbaar; een leuke extraatje voor de kinderen of voor jezelf wanneer je voeten afkoeling nodig hebben op een hete zomerdag. Het hoogtepunt van de trip is een negen meter hoge waterval – naar verluidt de grootste natuurlijke waterval van België – die van de rotsen recht in een natuurlijk bassin klettert. Het water onderaan is doordrongen van het mineraal pyriet, waardoor de poel een rode tint krijgt. Hoewel die roestkleur absoluut geen kwaad kan, waren we toch niet echt geneigd onze zwembroeken boven te halen en een plons te wagen.

De 2 valleien-route is erg gevarieerd. Een beetje klimmen en dalen – in totaal leg je een hoogteverschil van 280 meter af – langs paden vol opgeschoten boomwortels, heel wat houten bruggetjes, brede grindpaden, smalle wegels, varens, vingerhoedskruid en het veengebied Fagne de Longfaye. Een van de mooiste gedeeltes loopt door een canyon, die aan weerskanten begroeid is met naaldbos waar we een kleine ree doorheen zagen huppelen.

Must sees in de buurt

Signal de Botrange, het hoogste punt van België. De Hoge Venen met hun houten vlonderpaden.

Het verdict

Mooi! Wij keren zeker nog eens terug in de herfst, om te zien hoe de kleuren dan tot hun recht komen.

Praktische info

De bewegwijzering is aangegeven met groene rechthoeken. Je vindt de routebeschrijving op www.routeyou.com of in de brochure De mooiste wandelingen van de Oostkantons op www.eastbelgium.be.

Gezinswandelingen: Tijl Ulenspiegel-route
Gezinswandelingen: Tijl Ulenspiegel-route

Mooie gezinswandelingen in België
2. Tijl Uilenspiegel-route – Le plat pays op de landsgrens

Waar: Grensoverschrijdend langeafstandswandelpad door Oost- en West-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen /  Afstand: 160 kilometer
Landschap

Wie wil weten wat Jacques Brel nu juist bedoelde in Mijn vlakke land, zal het na deze kuitenbijter zeker begrepen hebben. De 160 kilometer lange lus geeft je alle geheimen van het voor velen toch onbekende Meetjesland en Zeeuws-Vlaanderen prijs, van de boekenmarkt in Damme tot de vogelkolonies in het Zwin en de mosselen van Sluis. De wandeling loopt langs kreken en kanalen via Oostburg naar Terneuzen en trekt daarna zuidwaarts het Meetjesland rond Eeklo in, waar weilanden plaatsmaken voor een beboster panorama.

Wij wandelden slechts een deel van het parcours en legden de rest per fiets af. Bij deze is bewezen dat wandelroutes en fietsen geen ideale combinatie vormen. Tenzij je – zoals wij – graag door maisvelden ploegt, je stalen ros over hekken heft en jezelf vastrijdt in modderige bospaadjes. Maar kom, toch goed gelachen én we hebben het hele traject gedaan. Leuk zijn de vele kleine elementen langs het parcours, zoals grenspalen, onbemande veerponten waarmee je jezelf naar de overkant van een kanaal trekt, Zeeuwse stadjes waar iedereen spreekt zoals Sergio Herman, en de vele grappige dorpsnamen. Nooit geweten dat ons land gehuchten telt met ronkende namen als Egypte en Piramide. Na 160 kilometer konden we besluiten dat wandelaars deze route best verdelen in verschillende etappes en die ook op afzonderlijke momenten afleggen. Kanalen zijn heerlijk om langs te fietsen, maar al stappend kan het al iets sneller gaan vervelen. Het landschap varieert iets te weinig om een week lang te blijven boeien, en je moet jezelf toch kunnen blijven oppeppen wanneer blaren en teenkrampen de kop opsteken.

Het verdict

Boeiend! Persoonlijk vonden we het gedeelte in Vlaanderen iets mooier en ongerepter dan bij de Noorderburen. Het overgrote deel van de tijd waren we helemaal alleen op pad en kwamen we nauwelijks auto’s tegen.

Must sees in de buurt

Het Tijl Uilenspiegel-museum in Damme, zodat je tenminste weet in wiens voetsporen je 160 kilometer lang stapt.

Praktische info

De route is bewegwijzerd met wit-rode en geel-rode strepen. Je kan de gps-coördinaten downloaden op www.groteroutepaden.be, dat ook een papieren kaart van het traject heeft waarop bus- en treinhaltes, horeca en logies zijn aangeduid.

Gezinswandelingen: Pikhakendonkwandeling
Gezinswandelingen: Pikhakendonkwandeling

Mooie gezinswandelingen in België
3. Pikhakendonkwandeling – Langs de meanderende Dijle

Waar: Boortmeerbeek (Vlaams-Brabant) /  Lengte: 5,5 km
Landschap

Lang voor de Pikhakendonk officieel tot wandelgebied werd omgedoopt, trokken we hier als jonge scouts geregeld het weiland in. We knoopten een tarzankoord in een van de knotwilgen over de beek, of lieten ons zelfgebouwde vlot te water in een zijarm van de Dijle. Eén keer moesten we vluchten voor een kudde stieren, die onze drukke aanwezigheid maar weinig op prijs kon stellen. Ondertussen zijn er twintig jaar gepasseerd en wordt het landschap beheerd door Natuurpunt, maar het ziet er nog steeds even idyllisch uit als destijds: groen tot zover het oog reikt, met massa’s grachten, knotwilgen en poeltjes. Op sommige stukken wandel je nog steeds tussen de koeien. Eens je het weiland doorploegd hebt – laarzen zijn een aanrader op drassige dagen – volgt een verhard stuk langs de Dijle, die als een blauw lint door het groene landschap kronkelt. Tijdens de ijstijd kwamen de Demer en de Dijle hier samen. Vandaag is dat bijna negen kilometer verderop, in Werchter.

De Pikhakendonk kreeg zijn naam door de hagen van meidoorn, sleedoorn en hondsroos die de weilanden omzomen, ooit door boeren aangeplant om te voorkomen dat hun vee zou ontsnappen. Hoewel deze hagen bijna overal in Vlaanderen verdwenen, bleef het oude cultuurlandschap bewaard in dit stukje van Vlaams-Brabant. De kans dat je een ijsvogeltje op een haag aantreft, is redelijk groot en soms vliegen er ook ooievaars over vanuit het nabije dierenpark Planckendael. Wie meer wil weten over de plaatselijke fauna en flora – want er valt heel wat te vertellen over pakweg de sleedoornpage en roodborsttapuit – kan de Pikhakendonk ook verkennen onder begeleiding van wandelgids Frans Dhaenens. Mail frans.dhaenens@telenet.be voor een afspraak.

Het verdict

Dit traject van de mooie gezinswandelingen in België is altijd mooi, zowel in de zomer als op een zonnige winterochtend, wanneer mist over de weilanden hangt. En rustig!

Must sees in de buurt

Vindt de dagtripper in jezelf vijf kilometer maar aan de magere kant? Geen probleem. De wandeling sluit aan op de aan te raden streek-GR Dijleland, zes op elkaar aansluitende dagtochten langs kastelen, parken, natuurreservaten, historische plekken, bossen en vijvers tussen Mechelen, Leuven en Tervuren.

Praktische info

Volg de zeshoekige bordjes Pikhakendonk Wandelpad van Toerisme Vlaams-Brabant. Meer info bij www.groteroutepaden.be of www.natuurpunt.be.