Adidas

  Adidas Outdoor
  Adidas Outdoor

  Adidas

  Het bladvormige logo en de drie strepen van Adidas sportkledij zijn op zijn minst iconisch te noemen. Maar wat velen niet weten, is dat het merk behalve de bekende sportschoenen en sportkleding, ook een heel uitgebreid gamma outdooruitrusting maakt: trailrun-, wandel- en waterschoenen, softshells, technische jassen en ga zo maar door. Al even interessant is het om even de geschiedenis van het merk in te duiken.

   

  Heel diep hoef je niet te graven om te ontdekken dat Adidas sportkledij een bewogen verleden kent. Het is een van de oudste merken ter wereld, dat zijn oorsprong kent in rivaliteit. Of hoe één familieruzie tussen broers niet één, maar twee iconische sportmerken heeft voortgebracht.

  De broertjes Dassler

  Adolf (Adi), geboren in 1900, en Rudolp (Rudi) groeiden op in het mooie Duitse dorpje Herzogenaurach in Beieren. Vader werkte in een schoenenfabriek, moeder als schoonmaakster. De Tweede Wereldoorlog was net voorbij. Begin jaren twintig begon Adi zelf schoenen te maken, in de achterkamer van het washuis. Niet veel later begon Rudi mee te helpen en was de Gebrüder Dassler Schuhfabrik geboren.

  Schoenen voor Jesse

  Met de opkomst van Hitler in 1930 daarna werden de verschillen tussen de twee broers scherper, mede doordat Rudolp meer begaan was met de partijbeginselen dan Adolf. Wat hen er niet van weerhield te zorgen voor hun grote doorbraak: in 1936 reden de broers namelijk samen naar Berlijn om Jesse Owens een paar handgemaakte schoenen te overhandigen. Dat jaar won Jesse er vier gouden medailles op!

  Adidas en Puma

  Kort na de oorlog was de breuk tussen Adi en Rudi compleet. Ieder ging zijn eigen weg. Adi startte het latere Adidas en Rudi doopte zijn eigen merk Ruda om in Puma. Beide merken waren graag sponsor van teams en spelers, niet alleen om internationale bekendheid te verwerven, maar ook om dichtbij de sporten te blijven staan en op die manier optimale schoenen en later kleding te kunnen blijven ontwikkelen. Niet alleen voor sporters, maar hoe langer hoe meer voor iedereen. Want ondertussen is Adidas net zozeer een lifestylebrand als een sportmerk.

  Strijdbijl eeuwig begraven

  De ruzie tussen de twee broers is jammer genoeg nooit bijgelegd, maar tussen de twee merken is de strijdbijl ondertussen symbolisch begraven. Beide bedrijven zijn tegenwoordig ook niet meer in handen van de nakomelingen van de oorspronkelijke eigenaars. Na de dood van Adi in 1978 namen zijn vrouw en zoon Horst de zorg voor Adidas sportkledij een tijdlang over, tot het in 1995 naar de beurs ging. Al doet Rudolfs kleinzoon Frank af en toe wenkbrauwen fronsen omdat hij zowel voor Puma als voor Adidas werkt.

  Producten

  Adidas Zonyk Aero Midcut (Pro) bril
  Adidas Originals Feather Set

  Gebruik onze Store Locator voor een overzicht van verkooppunten!

  Dankzij onze handige Store Locator vind je snel een winkelpunt bij jou in de buurt.

  Tenerife trailrunning

  DELEN
  Vorig artikelActive Leisure
  Volgend artikelAigle