Bergans of Norway

Bergans of Norway outdoormateriaal kan bogen op een geschiedenis van meer dan 100 jaar. Een unicum in de relatief jonge outdoorbranche. Vandaag maakt het kwaliteitsmerk niet alleen rugzakken, maar ook slaapzakken, kinderdragers, tenten en een groeiende collectie functionele, moderne outdoorkledij en ondergoed in merinoswol.

 

bergans-of-norway

Al in 1908 vond de Noor Ole F. Bergan de eerste rugzak met anatomisch draagsysteem uit. Tijdens het jagen maakte hij gebruik van twijgen om zijn rugtas makkelijker te kunnen dragen en beter te laten steunen op zijn rug. Later paste hij zijn ontwerp aan en verving het hout door een metalen frame met straps. Daarna volgden nog verschillende uitvindingen. Bergan vroeg ook 45 patenten aan, waaronder een voor de eerste stap in/stap uit-skibinding.

Materiaal voor ontdekkingsreizigers

Het merk nam een hoge vlucht toen het Noorweegse leger gebruik ging maken van Bergans outdoormateriaal en dan in het bijzonder de rugzakken. Later volgden ontdekkers als Roald Amundsen, Lincoln Ellsworth en Sir Edmund Hillary, dé Mount Everest-pionier. De decennia erna waren ontzettend succesvol. Bergans of Norway kenden wereldwijd naam en faam.

De zwaarste beproeving

Midden twintigste eeuw vervielen een aantal van Bergans’ patenten. De internationale competitie nam toe, maar door productverbreding en continue innovatie Bergans wist stand te houden, ook nadat in de jaren 80 de fabriek door een brand met de grond gelijk werd gemaakt. Producten en materialen voor meer dan 20 miljoen units gingen in vlammen op, net als alle productpatronen. De situatie was zo dramatisch dat Bergans zijn eigen producten terugkocht van de winkels om de patronen opnieuw na te maken. Het bedrijf was onderverzekerd en in totaal een jaar uit productie.

Bergans outdoormateriaal

In de jaren 90 vond Bergans zichzelf opnieuw uit. In plaats van zich te concentreren op rugzakken en Bergans outdoormateriaal, verbreedde de collectie naar functionele outdoorkledij en ondergoed in merinoswol. In het nieuwe millennium versterkte Bergans zijn positie nog meer. Het hoofdkantoor verhuisde naar Hokksund, ongeveer 60 kilometer van hoofdstad Oslo en sinds 2007 beschikt Bergans ook over een eigen dochteronderneming in Norderstedt, in de buurt van Hamburg.

Iedereen een Bergans in de kast

Bergans is in de Scandinavische landen enorm populair: naar het schijnt heeft bijna elke Noor wel een product van dit merk in zijn kast liggen. Vandaag de dag produceert Bergans ook slaapzakken, kinderdragers, tenten en een groeiende collectie functionele en moderne outdoorkleding. Ook de unieke opvouwbare kano’s van het merk Ally behoren tot de Bergans-familie. Talrijke expedities over de hele wereld zweren bij de betrouwbare eigenschappen van deze boten.

Producten

Bergans of Norway Breheimen 2L Jacket – outdoorjas
Het ABC van de Scandinavische outdoormerken
Bergans Of Norway Eidfjord
Bergans of Norway Eidfjord Jacket

Gebruik onze Store Locator voor een overzicht van verkooppunten!

Dankzij onze handige Store Locator vind je snel een winkelpunt bij jou in de buurt.