BioLite

BioLite is een startup gevestigd in de urban outdoors: New York City. Sinds 2006 ontwikkelt en produceert het merk off-grid energieproducten voor zowel de outdoorindustrie als opkomende markten. Het bedrijf is vooral bekend om hun compacte, draagbare houtkacheltjes die thermo-elektrische technologie gebruiken om bruikbare elektriciteit te produceren uit de hitte van hun vuur.

Oprichters Jonathan Cedar en Alexander Drummond ontmoetten elkaar tijdens hun werk bij Smart Design, een ontwerpadviesbureau in New York City. Al snel geraakten ze geïnteresseerd in duurzaam design. Bij Alec, gefrustreerd dat bijna alle efficiënte kampeerkachels fossiele brandstoffen nodig hebben, groeide het idee van een houtkachel die zijn eigen thermische energie kon gebruiken om de verbranding te verbeteren. Jonathan, een fervent kampeerder, bracht al snel zijn technische achtergrond aan tafel en de twee begonnen aan het ontwerpproces.

Ontelbare nachten, weekenden en prototypes later was de BioLite CampStove geboren: een draagbare biomassakachel die gebruikmaakt van thermo-elektrische energie om een ​​rookloos vuur te creëren terwijl persoonlijke apparaten worden opgeladen. Sindsdien is het snel gegaan voor de twee. 

Energie overal

In 2008 namen Jonathan en Alec hun werkende prototype mee naar een verbrandingsconferentie waar ze ontdekten dat hun technologie een impact zou kunnen hebben: de helft van de planeet leeft in energiearmoede, bij gebrek aan veilige en betrouwbare manieren om te koken, apparaten op te laden en te zorgen voor licht. Drie miljard mensen koken elke dag boven een rokerig open vuur, wat jaarlijks leidt tot 4 miljoen vroegtijdige sterfgevallen. Deze schokkende cijfers leidden bij Jonathan en Alec tot het besluit dat ze een bedrijf wilden opbouwen dat veilige, betaalbare energie kan leveren aan degenen die dat het meest nodig hebben.

Om een ​​uitdaging zo groot als energiearmoede op te lossen, had het duo een bedrijfsmodel nodig dat op dezelfde schaal kan werken als het probleem. Om dit te bereiken, volgt BioLite een uniek bedrijfsmodel genaamd Parallel Innovation. Inkomsten uit de outdoormarkt  worden opnieuw geïnvesteerd in het opbouwen van een commercieel duurzaam bedrijf dat veilige en betaalbare energie kan leveren aan gezinnen die in energiearmoede leven in India en Afrika. Het vlaggenschip hier is de BioLite HomeStove, een grootformaat fornuis op biomassa dat het brandstofverbruik halveert en de giftige uitstoot met negentig procent vermindert, terwijl mobiele telefoons of LED-lampen worden opgeladen.

Steeds meer BioLiters

Ondertussen is het BioLite-team gegroeid van twee man naar meer dan 80 BioLiters in de VS, Kenia en Uganda. Het productgamma is van één fornuis tot meer dan 20 slimme en duurzame producten om buiten te koken, allerlei elektronische devices op te laden en je omgeving duurzaam te verlichten. Kortom: duurzame oplossingen die een revolutie teweegbrengen in de manier waarop mensen wereldwijd energie ervaren op persoonlijke schaal.

Producten

BioLite Base Charge 600 – powerbox op zonne-energie
BioLite Charge 80 PD – powerbank
Eco nieuwsflash: sommige merken doen net dat ietsje meer
De toolkit van een vanlifer
Producten in de kijker: nu al favoriet!
Biolite Firepit – bbq en vuurkorf

Gebruik onze Store Locator voor een overzicht van verkooppunten!

Dankzij onze handige Store Locator vind je snel een winkelpunt bij jou in de buurt.

Youtube kanaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

een × 1 =