Odlo
Wie functioneel sportondergoed en het drielagenprincipe noemt, denkt quasi automatisch aan Odlo sportkleding. In Europa is Odlo dan ook marktleider in functioneel ondergoed en een technologische pionier qua buitenkledij. Producten van Odlo scheren hoge toppen dankzij hun uitstekende pasvorm en een hoge mate van functionaliteit. Of het nu om een onder-, tussen-, of bovenlaag gaat, voor fietsen, hardlopen, hiken, trekken of gelijk welke andere buitenactiviteit.
In 1946 startte de enthousiaste Noorse sportman Odd Roar Lofterød een eigen bedrijfje. Hij wilde functionele sportkleding maken, met name training tights voor schaatsers die hen beter zouden beschermen tegen de koude. Het Odlo-concept was geboren. In 1963 introduceerde het bedrijf de eerste elastisch meebewegende en functionele ski-outfit gemaakt van synthetische Helancavezel voor crosscountryskiërs en snelschaatsers. Een schot in de roos en een met trots gedragen outfit tijdens de Olympische Spelen van 1964 en 1972. Eind jaren 70 waaide er een frisse wind door het bedrijf toen Odd Roar Lofterød junior het roer van zijn vader overnam. Hij zag al snel in dat de toekomst niet in specialisatie lag, maar in globalisatie.
Odlo sportkleding en het drielagensysteem
Odlo ging wereldwijd in 1986, een jaar na de lancering van het befaamde drielagensysteem, dat Odlo dus als eerste introduceerde in zijn atletische lijn Odlo sportkledinglijn. Het idee was – en is nog steeds – dat de onderlaag is bedoeld om je droog en comfortabel te houden, de tussenlaag moet zorgen voor isolatie en een snelle afvoer van transpiratievocht, en de buitenlaag je moet beschermen tegen wind en regen. Vandaag is dit systeem niet meer weg te denken uit de outdoorwereld, maar in de jaren 80 was men klammige katoenen T-shirts en slobberende joggingsbroeken gewend. Het drielagensysteem was dan ook revolutionair.
De kracht van zilverionen
Rond de eeuwwisseling kwam Odlo opnieuw met iets revolutionairs op de proppen: het gebruik van zilverionen, een techniek van Odlo die is bedoeld om transpiratiegeurtjes te neutraliseren. Aanvankelijk werd de techniek slechts in enkele modellen toegepast, maar sinds 2004 maakt Odlo er gebruik van voor nagenoeg alle eerste lagen Odlo sportkleding. Het effect van zilverionen op bacteriën die transpiratiegeurtjes veroorzaken was al bekend, maar Odlo bedacht een manier om deze in kleding te verwerken, namelijk via een keramische drager geïntegreerd in de vezel. De oplossing is vriendelijk voor de huid, niet-milieubelastend en zeer duurzaam: ook na meer dan 200 keer wassen blijft het effect van Odlo-Effect gelijk.
Odlo wereldwijd
Odlo mag dan wel Noorse roots hebben, sinds 1986 is het hoofdkantoor gevestigd in Zwitserland, met dochterondernemingen in Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en China. De meer dan 550 verschillende producten voor alle type atleten worden wereldwijd in ongeveer 25 landen verkocht.