Ortlieb

Wie kent ze niet, de Ortlieb waterdichte tassen voor op de fiets of voor outdoor? Ortlieb staat waar dan ook ter wereld voor gegarandeerd waterdichte en duurzame outdooruitrusting. De tassen en zakken van dit merk reizen de hele wereld rond, maar als het gaat om de ontwikkeling en productie ervan, kiest het bedrijf voor korte wegen. De producten worden namelijk gemaakt en gedistribueerd vanuit Duitsland.

 

Ortlieb waterdichte tassen

We schrijven Zuid-Engeland, voorjaar 1981. Zonder ophoud vallen dikke druppels neer op het sappige groen in een adembenemend mooi heuvellandschap. Er middenin staat een jonge fietser, Hartmut Ortlieb, met een verwarde haardos en een volgepakte fiets. Hij lijkt geïrriteerd. Maanden had hij gespaard om deze reis te kunnen maken. Maar nu… is alles doorweekt. Zijn haren, kleding, schoenen, tassen en… de inhoud ervan. Nog een nacht doorbrengen in een vochtige slaapzak? Nee, dat gaat niet lukken.

De eerste Ortlieb waterdichte tassen

Op dat moment rijdt er een kleine vrachtwagen voorbij. De regen klettert op het dekzeil. De vrachtwagen zijn lading blijft wel schoon en droog. Dat zet Hartmut aan het denken. Onmiddellijk na zijn terugkeer fabriceert de jongeman op moeders naaimachine een bagagetas van rood dekzeil. Met een stuk gordelband uit de zadelmakerij bevestigt hij het deksel. Hij haalt haakjes in de bouwmarkt om de eigenzinnige bagagetas aan de bagagedrager vast te maken. En voilà, de eerste Ortlieb waterdichte tassen zijn geboren.

Een jaar later: de firma Ortlieb

Het jaar erna verbeterd hij zijn vinding en ontwerpt hij ook een stuurtas. Wel zo handig voor zijn volgende reis, naar Frankrijk. Het is nog een tijd waarin de outdoorbranche slechts uit een paar freaks bestaat, waarvan er een handvol met hun zelfgemaakt spullen hopen door te breken. Hartmuts vrienden en bekenden tonen veel interesse voor de opvallende en andersoortige tassen, die geen schoonheidsprijzen winnen, maar een hoge functionele waarde hebben. En Harmut wordt ook steeds vaker ‘lastiggevallen’ met het verzoek: “Maak mij er ook eens een paar, dan kan ik die in mijn winkel verkopen!” Het eenmansbedrijfje kan al snel de vraag niet meer aan en 1982 richt Hartmut de firma Ortlieb op.

Opeenvolging van mijlpalen

Wat volgt, is een snelle expansie en een aaneenschakeling van mijlpalen. De eerste beurs, het hoogfrequentielassen in plaats van het doorstikken, impregneren en afdekken van naden (waardoor de tassen gegarandeerd 100% waterdicht zijn), de rolsluiting, het Quid Lock-bevestigingssysteem, de eerste waterdichte rugzak met een ergonomisch draagsysteem, een internetsite (in 1993 al!), dé Ortlieb waterdichte tassen voor fietskoeriers… Ondertussen is het zeildoek uit de eerste jaren vervangen door speciale, door Ortlieb ontwikkelde materialen. Maar nog steeds worden de tassen in Duitsland gemaakt. En nog steeds is de doelstelling van Ortlieb dezelfde gebleven: mensen die hun vrije tijd actief in de natuur willen doorbrengen, helpen om zich onafhankelijk te voelen van dingen die ze niet kunnen beïnvloeden, zoals het weer.

Producten

Ortlieb Back-Roller Classic – fietstas
Ortlieb Atrack 35L – rugzak-reistas
Ortlieb actie ter gelegenheid van 40ste verjaardag: Go by Bike
40 jaar Ortlieb! Vier decennia ontwerpgeschiedenis in een modern jasje
ORTLIEB Back-Roller Classic – fietstas
ORTLIEB Vario PS – fietstas én rugzak in één
Ortlieb Bikepacking Packs – fietstassen voor bikepackers
Ortlieb Back-Roller Urban QL2.1 20 – fietstas
Ortlieb Back-Roller Classic QL2.1 40 L red/black – fietstas
Product in de kijker: Ortlieb Back-Roller Classic fietstas
Ortlieb Atrack – Rugzakken
Ortlieb Rack-Pack free – fietstas
Ortlieb Back-Roller classic 40L – fietstas
Ortlieb Packman Pro Two 25L – rugzak
Ortlieb Back-Roller Classic QL2.1 40L – fietstas
Ortlieb Atrack 35L – rugzak
Ortlieb Duffle 60L sun-yellow/black – dufflebag
Op zoek naar de ideale rugzak om mee te ‘commuten’?
Na zonneschijn… komt regen. Haal die Ortlieb Duffle Bag maar boven!
Ortlieb Commuter daypack city rugzak
WIN deze waterdichte rugtas van Ortlieb!
In de kijker: waterdichte rugtas Ortlieb Commuter Daypack City
Ortlieb Packman Pro2 25L
Ortlieb Light-Pack 25 waterdichte tas

Gebruik onze Store Locator voor een overzicht van verkooppunten!

Dankzij onze handige Store Locator vind je snel een winkelpunt bij jou in de buurt.

Youtube kanaal