Home Anders Outdoor Wind- en kitesurfen in Zeeland: ‘DAMned’ goed!

Wind- en kitesurfen in Zeeland: ‘DAMned’ goed!

0
Wind- en kitesurfen in Zeeland: ‘DAMned’ goed!

Er zijn twee dingen waar wind- en kitesurfers altijd naar op zoek zijn: wind en een parkeerplaats óp de spot. Langs de Noordzeekust is wind meestal wel voorhanden, maar op tal van plaatsen is de bereikbaarheid voor surfers behoorlijk beperkt. Niet zo in het Nederlandse Zeeland en al helemaal niet op de ‘Dam’. We gaan wind- en kitesurfen in Zeeland!

Tekst en foto’s: Bert Romani

Wind- en kitesurfen in Zeeland

Het is doordeweeks en er staat een licht briesje, een knoop of 15 uit het westen. Op de Brouwersdam het bekende beeld: campers uit Duitsland, België en Nederlanders met aanhangwagens vol spullen. De eerste kites hangen al in de lucht en windsurfers twijfelen of ze een acht meter optuigen voor een slalomsetje of nog even wachten tot de wind wat aantrekt en ze meteen met hun freestylewaveboard het water op kunnen.

De sfeer is relaxed onder al wie gaat wind- en kitesurfen in Zeeland. De één knutselt wat aan zijn camper, de ander tuigt een nieuw zeiltje op of repareert zijn giek. Verderop op strand crossen de blowcarts door het zand, laten mensen hun hond uit en rennen kinderen met hun vlieger. De wind is hier de baas en bepaalt het ritme van de dag. Aan de andere kant van de Dam hetzelfde tafereel. Vlakwaterpiloten met grote zeilen scheren over de Grevelingen. Kinderen leren in een kleine, afgeschermde lagune hun eerste rakjes en luisteren aandachtig naar de surfinstructeur.

De Belgische kust verpest?

Later spreek ik een paar surfers uit Antwerpen, die het er snel over eens zijn: de kust in België is verpest. Te druk met toeristen en veel te ver van het water moeten parkeren, zijn de meest gehoorde argumenten waarom ze liever een uurtje langer rijden naar de Dam of andere toplocaties in Zeeland. Wie wil wind- en kitesurfen in Zeeland heeft hier de keus en eigenlijk kun je met bijna alle windrichtingen de juiste startplek vinden. Parkeren voor de deur, gratis voor zolang het nog duurt en alleen in drukke zomerse weekenden is het vroeg opstaan om het beste startplekje te bemachtigen. “Vaak blijven we het hele weekend, zeker op dagen dat de wind goed is”, aldus een van de fanatieke kiters uit Gent. “We rijden dan even naar de camperplek, want vrij kamperen op de Brouwersdam of waar dan ook in Zeeland is verboden en de politie controleert regelmatig.”

Kamperen aan zee

Dit lik-op-stukbeleid van de politie is bekend bij de surfers en daarom hebben heel wat boeren hun weiland omgetoverd tot een functionele overnachtingsplek. De dichtstbijzijnde is camperplaats Brouwersdam, met 34 verharde wegrijplekken op slechts 250 meter van het Noordzeestrand. Daarnaast beschikken ze over comfortplaatsen met water en afvoer op de plek zelf. De kosten variëren tussen de 14,50 en 20 euro per dag. Ook bij Renesse en Scharendijke liggen verschillende campings en scoor je een betaalbare overnachting. En voor wie in de avonduren op stap wil, is Renesse the place to be!

Zowel op de Brouwersdam als aan de Grevelingen vind je tevens goede winkels met een ruim assortiment aan wind- en kitesurfspullen. Je kunt ze er kopen of huren. Dus ook als je geen eigen materiaal hebt, kun je wind- en kitesurfen in Zeeland. Bovendien kun je er materiaal laten repareren bij schade. Ook wat betreft eten en drinken, kom je hier niets te kort. Vanaf het beschutte terras kijk je uit over of de Grevelingen of de Noordzee en krijg je tegen redelijke prijzen prima te eten.

Te water

Inmiddels heb ik mijn 5,8 opgetuigd en schuif ik mijn favoriete board van 106 liter in het zoute water. De eerste honderd meter is de wind een beetje vlagerig, maar dan komt de wind vol door en schiet ik over de korte golfslag. Door de stroming van eb en vloed is het een beetje ‘choppie’, maar dat is eenieder die hier vaker komt wel gewend. Ik vaar lekker ver naar buiten. Niet te ver, want je mag niet meer in de buurt komen van de zandbanken waar de vele zeehonden uitrusten bij laag tij. Samen met een paar kiters kruisen we op, om dan lekker ruime wind terug te knallen…de ‘Dam’ doemt al weer op en vlakbij het strand maak ik mijn gijp. We kunnen nog wel een paar rakjes. Het is weer Damned Good!

Wind- en kitesurfen in Zeeland

Topspots

Top 3 Binnenwater
– Grevelingen
– Schotsman-Veerse Meer
– Oesterdam

Top 3 Noordzee
– Domburg
– Brouwersdam
– Vrouwenpolder

Top 3 bezienswaardigheden
– Deltawerken
– De vuurtorens van Zeeland
– De molens van Zeeland

De molens van Zeeland

In Zeeland staan er 75 complete windmolens. Sommige molens zijn op zaterdag te bezichtigen, als de wieken draaien. De oudste molen staat in Sint-Annaland en is gebouwd in 1684.

Surf- en kitelessen

Op elke spot in Zeeland kan je windsurf- of kitesurfles krijgen. Er zijn meer dan vijf kitesurfscholen actief in de regio voor wie wil wind- en kitesurfen in Zeeland. Kijk op www.vvvzeeland.nl voor meer informatie.

 

Meer waterpret

Knallen op vlak water

Wind- en kitesurfen in Zeeland en op zee is natuurlijk waanzinnig gaaf. Het gevoel om een golf af te rijden is uniek. Maar, je hebt niet altijd mooie golven op de Noordzee. Het water kan onrustig zijn, met korte, steile kabbelgolven waar je eerder van gaat stuiteren dan mooi van kan genieten. Andere keren zit de windrichting of staat het tij niet goed. Op dat soort dagen is binnenwater een prima alternatief.

Een lekker slalomboard of freeraceboard met een grote vin, een zeil met veel power en knallen. Veel windsurfers hebben een aanhanger vol spullen en kiezen regelmatig voor het vlakkere water van de grote binnenwateren van Zeeland. De Grevelingen is dan favoriet, maar ook de Schotsman aan het Veerse Meer en de Oesterdam worden graag bezocht. De een om lekker te surfen, de ander met een gps-meter om de arm om een persoonlijk speedrecord te verbeteren.

Let op: kitesurfers mogen niet op het Veerse Meer en zijn aangewezen op het strand van Vrouwenpolder, ten noordoosten van het dorp. Parkeren kan aan de rechterkant van de N57. Even over de brug kom je op het strand. Bovendien wordt de kiters verzocht afstand te nemen van badgasten en de volle delen van het strand te mijden. Zie de borden bij de strandopgang.

Foilen

De nieuwste trend binnen de waterfunsporten is zonder meer foilen. Met een soort draagvleugel onder het surfboard of kiteboard ontstaat een lift waardoor het board boven het wateroppervlak zweeft. Een nieuwe uitdaging voor de geoefende wind- en kitesurfers. Denk niet dat je zomaar even wegvaart op een met foil uitgerust board. Het vraagt oefening en geduld om deze nieuwe sport onder de knie te krijgen. Bovendien heb je de garantie van diep water nodig want een foil steekt minstens 70 tot 80 cm diep. De shops, windsurf- en kitesurfscholen in Zeeland bieden cursussen aan en je kunt er materiaal huren en testen.

SummerCamps

Dat de mooie beachsporten favoriet zijn in Zeeland is niet vreemd, met zo veel mogelijkheden voor zowel cracks als beginners. Voor de jeugd van 10 tot 17 jaar worden er ook superleuke SummerCamps georganiseerd door O’Neill. Gedurende een week maak je kennis met verschillende facetten van de surfsport en kun je leren kitesurfen, windsurfen, wakeboarden of golfsurfen. Je verblijft op een surfcamping, viert feest rond het kampvuur en leert longboarden door de duinen. Kijk op www.oneillsummercamps.nl voor meer informatie.

Toch in België? Dit zijn de surfclubs en watersportclubs in België.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

16 − 14 =