Home Berghen Review en testverslag Berghen Pedrissa wandelschoenen

Review en testverslag Berghen Pedrissa wandelschoenen

0
Review en testverslag Berghen Pedrissa wandelschoenen

Vraag tien mensen naar hun favoriete hikingschoen en je krijgt waarschijnlijk tien verschillende antwoorden. Toch zijn er een aantal kenmerken die alle goede wandelschoenen gemeen hebben: een comfortabele en ergonomische fit bijvoorbeeld, duurzame en weerbestendige materialen, alsook een robuuste zool en een tijdloos uiterlijk. Stuk voor stuk kenmerken die we terugvonden in de Berghen Pedrissa, een toegankelijke AB-wandelschoen voor uiteenlopend terrein.

Eerst een woordje uitleg over het schoenenmerk Berghen. Berghen is een Belgisch merk dat gezinnen al sinds 1993 voorziet van kwalitatieve wandelschoenen. Alle modellen zijn in Europa gemaakt, met oog voor kwaliteit en detail, en in samenwerking met Italiaanse specialisten-designers. Berghen kiest bewust voor korte ketens, hoogwaardige materialen en veters van 100% gerecycleerd polyester voor alle modellen.

De Berghen Pedrissa is het instapmodel in de categorie AB-trekkingschoenen van Berghen. Hij heeft een hoge schacht en is ook een uniseks model. Of je nu de grijs/oranje, de zwart/rode of de antraciet/blauwe uitvoering kiest, deze schoen staat iedereen goed.

De Berghen Pedrissa op papier

Ultralichte (385 g), waterdichte AB-wandelschoenen die ideaal zijn voor frequente uitstapjes in uiteenlopende omstandigheden. De dual density-buitenzool, bestaande uit een soepele polyurethaan tussenzool en een harder, geprofileerd polyurethaan voor de buitenzool, zorgt voor een superieure grip en uitstekende schokabsorptie. Het ademend, waterbestendig membraan voert zweet af en biedt tegelijkertijd bescherming tegen plassen en de regen. De bovenkant is gemaakt van waterafstotend suède en robuust nylon, terwijl de hakken, haken en oogjes versterkt zijn met glasvezel.

De tester

  • Sandra (48 jaar)
  • Voettype? Brede voet, neutrale voetboog
  • Waar getest? park en stad, bos en heide, alpiene terrein en rivierwandeling
  • Verdict? Robuust en veelzijdig, geschikt voor uiteenlopende wandelingen

Testverslag Berghen Pedrissa

Ik heb de schoenen getest in verschillende omgevingen tijdens zowel korte als lange wandelingen, om een goed beeld te krijgen van de schoenen hun veelzijdigheid en prestaties in uiteenlopend terrein en tijdens uiteenlopende omstandigheden, van een stralend zonnetje tot behoorlijk wat regen.

De eerste indruk

Zodra ik de Pedrissa uit de doos haal vallen de typische Berghen-kenmerken meteen op: net zoals de andere schoenen uit de AB-familie van Berghen heeft ook de Pedrissa een robuust en tijdloos design, draagt hij neutrale kleuren (grijs met oranje details in dit geval) en ziet hij eruit als een echte wandelschoen. Zo heeft de Pedrissa een verstevigde teenbox, 4 rijen ogen plus 3 rijen haakjes voor je veters, een voorgevormde hiel en robuuste buitenzolen met heel wat grip. Wat ook meteen opvalt, is het lichte gewicht. Dit bereikt Berghen door zacht suède te combineren met stevig nylon materiaal, met aan de binnenzijde stevig textiel. Kortom: ik ben helemaal in mijn nopjes met de uiterlijke kenmerken van dit testmodel en kan niet wachten om ermee op pad te gaan.

Avondwandeling in het park

Dezelfde avond nog stap ik enthousiast richting het Rivierenhof. Toegegeven: uitdagend is het terrein niet. Ik volg de rode paaltjes van de 4km lus door het park en sta stil bij enkele merkwaardige bomen, waaronder een grote doodsbeenderenboom, een kurkboom en een amberboom. Aan de vijver hoop ik een visdief te spotten, maar helaas laat die zich vandaag niet zien. Wel enkele grappige futen, eenden en waterhoentjes.

Tijdens de wandeling merk ik op dat de Pedrissa een uitstekende stabiliteit en pasvorm biedt, dankzij de hogere vetersluiting en extra ondersteuning aan de enkel. Hoe comfortabel het voetbed is, voel je ook direct en zelfs ik, met mijn brede voet, heb meer dan genoeg ruimte voor mijn tenen. Wel zo fijn als je die lekker gespreid kan neerzetten na elke afrol. Het enige is een steeds vervelender gevoel rechts; ik voel een soort irritante vouw net waar de veters beginnen, bij elke stap die ik zet. Aan de lip trekken en snel herstrikken lijkt het probleem niet op te lossen. Hier moet ik voor de volgende wandeling toch eens induiken.

Langere tocht op de hei

Tijdens een familiebezoek in Nederland neem ik de Pedrissa mee naar het Goois natuurreservaat Blaricummerheide, een gebied bekend om zijn glooiende heuvels en kronkelige bospaden. Ik besluit – ondanks het dreigende wolkendek – de rode pijlen paaltjes van de 7,5 km lange route die start aan de Tafelberg te volgen (gpx). De weersomstandigheden zijn vochtig en de paden modderig. Ik passeer grazende Drentse heideschapen en loop langs de zogenaamde leemkuil, waar bijzondere planten groeien.

Mijn wandelschoenen blijven goed presteren, zelfs op gladde ondergrond en zompige plasranden. Alleen die irritante vouw, die voel ik nog steeds aan mijn rechtervoet. Ik besluit even te stoppen om van het uitzicht te genieten en het probleem te proberen oplossen. Ik haal de veters helemaal uit de schoen, zet mijn voet stevig in het voetbed en met mijn enkel in een hoek van 90 graden rijg ik de veters weer door de haken en ogen. Bovenaan wikkel ik de veters twee keer om elkaar heen voor ik alles met een dubbele lus vastzet. En warempel. De vouw is weg. Ook na deze wandeling nooit meer last van gehad.

Een toptip als je ergens een pijntje of wrijving ervaart, is gewoon je veters van vooraf aan herstrikken en eventueel experimenteren met verschillende vetertechnieken om de schoen beter te doen aanpassen aan jouw voet.

De ultieme test in alpiene terrein

De ultieme test vindt plaats tijdens enkele hikes in de Sloveense Alpen, waar ik de schoenen blootstel aan alpiene terrein. Hier tonen de Berghen Pedrissa’s hun ware kracht. De combinatie van een soepele polyurethaan tussenzool en een stevig geprofileerde buitenzool zorgde voor uitstekende schokabsorptie en grip op ruw terrein, terwijl de bescherming aan de teen en zijkanten hun baasje staan tegen keien en losse stenen.

Ik heb weliswaar geen zware trekkingrugzak aan, maar ook voor tochten met wat extra gewicht op de rug en gebruikmakend van trekkingstokken lijken de schoenen me stug genoeg. Daarenboven omsluiten ze mijn enkels goed, wat me meer vertrouwen geeft op geaccidenteerd terrein. Blarenpleisters en trekkerswol heb ik voor de zekerheid altijd bij, maar heb ik gelukkig niet nodig. Aan het einde van de dag voel ik mijn benen en voeten, maar op een fijne manier en helemaal voldaan na deze mooie dag.

Het verdict?

De Berghen Pedrissa schoenen zijn robuust, veelzijdig en betrouwbaar voor diverse wandelavonturen. Ze combineren stijl met functionaliteit en bieden essentiële kenmerken zoals waterdichtheid, uitstekende grip en goede schokabsorptie. Na de aanpassing van de veters bieden ze ook een optimale pasvorm. Voor regelmatige wandelaars die een betrouwbare schoen zoeken voor uiteenlopende terreinen, is de Pedrissa een sterke kandidaat.

Ook na deze test draag ik de Pedrissa’s graag. Het enige wat ik me af en toe afvraag, is hoe het zit met het voetklimaat. Ondanks dat de schoenen geadverteerd worden voor warmere klimaten, boden ze comfortabele warmte bij temperaturen tussen de 10 en 23 graden, zonder te gaan zweten. Of ze te warm zouden zijn in hogere temperaturen blijft voorlopig nog een vraag. De meeste van mijn hikes gebeuren sowieso in dit soort temperaturen, maar zodra het kwik omhooggaat, laat ik mijn ervaringen weten!

Tip: net als bij mijn andere wandelschoenen en aangezien ik regelmatig lange wandelingen maak, koos ik een half maatje groter dan mijn gebruikelijke schoenmaat, een 40 in plaats van een 39,5. Voeten zwellen in de loop van de dag of na lange wandelingen meestal wat op, dus zo heb je zeker voldoende ruimte. Daarom pas je schoenen ook best aan het einde van de dag én met je wandelkousen aan. Die zijn vaak iets dikker dan dagelijkse kousen en hebben soms extra padding ter hoogte van je tenen, wreef en hiel.

Schoenen van Berghen zijn verkrijgbaar bij A.S. Adventure, diverse schoenenwinkels en online. De adviesverkoopprijs voor de Pedrissa is € 110.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

drie × een =