EOFT2024
Home Featured De klimwereld van Anak Verhoeven – recente beklimmingen en nieuw materiaal

De klimwereld van Anak Verhoeven – recente beklimmingen en nieuw materiaal

0
De klimwereld van Anak Verhoeven – recente beklimmingen en nieuw materiaal

Anak Verhoeven (28) is een grote naam in de klimwereld. Als kleuter hing ze al ondersteboven aan de rotsen, wanneer ze met haar ouders van klimgebied naar klimgebied reed. In 2016 werd ze vice-wereldkampioen in het lengteklimmen en een paar jaar later won ze goud op de Wereldspelen. Tegenwoordig ligt haar passie bij het outdoorklimmen en ‘ondoenbare’ routes. Een route in de 9de graad? Dat is Anak haar specialiteit.

Anak, kun je ons meer vertellen over je recente klimavonturen? Wat waren de hoogtepunten?

“In het voorjaar van 2024 klom ik mijn eerste 9b: een 45 meter lange route in het zuiden van Spanje met de naam ‘La Planta de Shiva’. Daarmee werd ik de vierde vrouw ter wereld en de eerste Belg die een route van dit niveau heeft geklommen. Een mijlpaal in mijn carrière! Momenteel zijn we bezig met het maken van een film over deze beklimming.

© Jona Oberle

In juni reisde ik naar The Lake district in Engeland om samen met lokale klimmer en Petzl-teamgenoot Neil Gresham een speciale uitdaging aan te gaan: de 24hr 8’s Challenge. Ons doel was een linkup van verschillende bergsportdisciplines: een sportklimroute (8a), een tradroute (E8), een drytoolroute (D8) en een boulder (V8), gevolgd door een nachtelijke tocht over de toppen van 8 Wainwright Hills. Ondanks de weersomstandigheden en een route die er nat bijlag, is het ons toch op het nippertje gelukt. Na 23 uur en 45 minuten stonden we op de laatste top!”

Klimmateriaal evolueert voortdurend. Hoe belangrijk is de keuze van je klimmateriaal bij dit soort moeilijke routes? 

“Materiaal speelt een erg belangrijke rol bij het slagen van een klimproject. Klimschoenen, magnesium, touw… Alles moet zo goed mogelijk zijn afgestemd op de specifieke route.”

© Petzl, Sam Bie
© Petzl, La Fouche

De Petzl Neox is het nieuwste zekeringsapparaat van Petzl. Wat vind je het meest aantrekkelijk aan dit nieuwe model? 

“Ik leerde de Neox kennen in april op een Petzl teammeeting in Mallorca. Ik vond hem direct aangenaam in gebruik, want het uitgeven van touw gaat super vlot. De Neox heeft, net als de Grigri, een zelfblokkerende functie bij een val. Ik hoop dat dankzij dit nieuwe zekerapparaat een slechte gewoonte van veel klimmers zal verdwijnen, namelijk het niet vasthouden van het touw onder hun halfautomaat.”

Kan je iets meer vertellen over het werk van de zekeraar bij het klimmen van je projecten op rots? Welk materiaal gebruiken jullie het liefst?

“Een route is pas officieel geklommen wanneer je niet bent gevallen. Maar tijdens het uitwerkproces worden er wel constant vallen gemaakt – dat is heel normaal. Zo’n diepe sprongen vind ik zelfs een tof aspect van de klimsport. Als klimmer moet je je zekeraar dus volledig kunnen vertrouwen, want die heeft letterlijk je leven in handen. In La Planta de Shiva bijvoorbeeld zijn er een aantal potentiële vallen waarbij je hard tegen de rots kan terechtkomen, als je niet goed gezekerd wordt. Terwijl ik de route uitwerkte, heb ik deze vallen gesimuleerd zodat mijn zekeraar perfect wist hoe hij ze moest opvangen als ik onverwacht zou vallen tijdens een poging. Hij gebruikte hiervoor een Petzl Reverso omdat je hiermee erg goed dynamisch kan zekeren. Tijdens lange uitwerksessies, waarbij ik urenlang de bewegingen inoefende, gebruikte hij een Grigri (een halfautomaat) en klom ik met een 100m Volta-touw (9.2 mm). De uiteindelijke beklimming heb ik gedaan met een iets lichter touw: de Volta Guide (9 mm). Een licht, soepel touw maakt een heel groot verschil bij het klimmen van lange sportklimroutes zoals deze 9b.”

Je hebt al indrukwekkende successen behaald in je klimcarrière. Wat zijn je belangrijkste doelen en ambities voor 2024-2025?

“Sportklimmen is altijd mijn specialisatie geweest en ik ben steeds op zoek naar nieuwe, harde projecten in deze discipline. Naast het klimmen van andere 9e graadsroutes, wil ik me ook verder bekwamen in het tradklimmen: een discipline zonder vaste haken in de rots, waarbij je al klimmend zelf cams en nuts in spleten en gaten steekt.
Recent heb ik in Engeland ook drytooling leren kennen. Hierbij gebruik je ijsbijlen in plaats van je handen om je aan de rots vast te houden en stijgijzers in plaats van de klassieke klimschoenen. Ik vond het zo tof dat ik in de toekomst graag meer zou willen gaan drytoolen!”

Hoe bereid je je voor op een grote klim? Zijn er bijvoorbeeld specifieke routines of trainingsschema’s die je volgt?

“Mijn trainingen bestaan uit een combinatie van weerstands- en krachttraining. Bij weerstandstraining, in een klimzaal of thuis op mijn klimwandje, vecht ik tegen de verzuring in mijn onderarmen om daardoor langer te kunnen doorgaan op mijn maximumniveau. Mijn krachttraining is zoveel mogelijk gelinkt aan klimmen: pull-ups, core training, vingerkrachttraining… Dankzij mijn ervaring met trainen voor het wereldbekercircuit als internationaal wedstrijdklimster (2010 tot 2019) was het niet zo moeilijk om mijn trainingsschema’s aan te passen aan het rotsklimmen. Zo volg ik aan de rotsen bijvoorbeeld ook een opwarmroutine die ik grotendeels ontleent heb aan mijn routine voor een wedstrijd.
Rust is erg belangrijk om vooruitgang te maken en op rustdagen doe ik oefeningen voor mobiliteit, preventie, stretching en recuperatie. Ook bij het uitwerken van een project probeer ik goed te luisteren naar mijn lichaam en voldoende te rusten. Ik neem gewoonlijk twee dagen rust voor ik een poging doe. Zo’n poging in een moeilijke route vat ik pas aan wanneer ik alle details volledig heb uitgewerkt en zoveel mogelijk heb geautomatiseerd en gememoriseerd.”

Welk advies zou je geven aan jonge klimmers die naar het professionele niveau willen opklimmen?

“Als je echt bij de wereldtop wilt behoren, moet je hard en veel trainen. Want professioneel is professioneel. Er is geen shortcut. Elk detail, van trainingsmethodes tot klimmateriaal, moet je perfectioneren. Er is geen gemakkelijke weg – afzien hoort erbij.
Maar, er is ook plaats voor fijne momenten. Hard werken en genieten, kunnen perfect naast elkaar bestaan. Klimmen is een mooie, unieke sport met een enorme variëteit aan bewegingen en disciplines! En het is geweldig om op speciale plaatsen te komen, contacten te leggen met mensen uit verschillende culturen en je fysieke en mentale limieten op te zoeken en te verleggen.”

Tot slot, hoe zie je de toekomst van klimmen als sport en welke discipline is je favoriet?

“Indoor-/wedstrijdklimmen en rotsklimmen zullen waarschijnlijk verder uit elkaar blijven groeien zoals momenteel de trend is. Maar groeien zullen ze allebei. Het materiaal verbetert, nieuwe trainingsmethoden ontstaan, speciale uitvindingen veroveren de markt, het arsenaal aan klimbewegingen wordt uitgebreid… En meer en meer mensen ontdekken de schoonheid van de klimsport. Want recreatief of professioneel, klimmen is een fantastische sport die je veel voldoening geeft, omdat je bij elke training of klimsessie kleine of grote overwinningen kan behalen. Mijn favoriete discipline is leadklimmen. Ik hou specifiek van lange, sterk overhangende routes waarin echt doorzetten noodzakelijk is.”

We hopen je snel weer aan het werk te zien en kijken uit naar de nieuwe film over je beklimming van La Planta de Shiva!

@anak.verhoeven @petzl_official
www.anakverhoeven.be

Voor wie niet kan wachten, is er The Roof, een kortfilm van een 10-tal minuten over Anaks boltingroute The Roof, op de wand die uittorent boven het pittoreske stadje Leonidio in Griekenland.

EOFT2024

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zeven + 3 =