Home Care Plus Zomertips: zo ga je muggenproof op pad!

Zomertips: zo ga je muggenproof op pad!

0
Zomertips: zo ga je muggenproof op pad!
Collections - GetArchive Creative Commons

Nu het zomer is, zijn ook de muggen weer volop aanwezig. Met alle ongemakken en gezondheidsrisico’s die daarbij horen! Waarom variëren de reacties op muggenbeten van persoon tot persoon, van een beetje jeuk tot ernstige allergische reacties? En wat kan je doen om jezelf te beschermen?

Het weer en de verspreiding van muggen

De zeer vochtige weersomstandigheden van afgelopen lente zijn bevorderlijk voor de verspreiding van muggen. Eerder dit jaar waarschuwden het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITM) in Antwerpen en Sciensano al voor een verdubbeling van het aantal tijgermuggen in België. Deze zorgwekkende, invasieve soort kan een groot aantal virussen met zich meedragen, zoals dengue, Zika en chikungunya. Hoewel de beten van gewone muggen minder gevaarlijk zijn, veroorzaken ze toch jeuk, roodheid en tijdelijke bultjes.

Zoet bloed, vaker gebeten? Niet waar!

Aline Légipont, apotheker bij Newpharma, legt uit waarom muggen bijten: “Het zijn de vrouwtjesmuggen die bijten. Vrouwtjesmuggen bijten na de paring, omdat ze eiwitten uit ons bloed nodig hebben voor de rijping van hun eitjes. Als ze ons bijten, kan het speeksel dat ze inspuiten om te voorkomen dat ons bloed stolt, allergische reacties veroorzaken.”

De apotheker voegt daar het volgende aan toe: “Dat muggen worden aangetrokken door zoet bloed is een misverstand. Muggen zijn gevoelig voor veel dingen, zoals de CO2 in onze adem, de warmte die we afgeven, onze lichaamsgeur (zweet, transpiratie, parfum, haarlak) en kleuren. Vrouwtjesmuggen geven de voorkeur aan donkere kleuren, zoals blauw en violet, terwijl geel en oranje minder geliefd zijn.”

(c) Vaude

Zo kan je beten voorkomen

En dit kan je doen ter verlichting

Met enkele eenvoudige ingrepen kan je de symptomen te verlichten.

  • Leg een ijsblokje op de beet om zwelling en jeuk te verminderen.
  • Gebruik een verzachtende zalf of een kleine, praktische stick om mee te nemen (op basis van essentiële olie van lavende l, aloë vera enzovoort). Ook deze vind je in de collecties van o.a. Care Plus en Sjö&Hav.
  • In ernstigste gevallen een antihistaminicum nemen om jeuk en zwelling te verminderen.

Aline Légipont van Newpharma besluit: “Met de vakanties raden we iedereen aan om een afweermiddel en een anti-jeukzalf mee te nemen in de reiskoffer. Om infecties te voorkomen is het erg belangrijk om niet aan de beten te krabben. Als de jeuk aanhoudt of als er tekenen van infectie zijn, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

20 − twintig =