Home Featured Magisch paars: vijf van de mooiste heidewandelingen

Magisch paars: vijf van de mooiste heidewandelingen

0
Magisch paars: vijf van de mooiste heidewandelingen
(c) pxhere

De overgang tussen zomer en herfst transformeert heidegebieden in adembenemende landschappen doorspekt met plukken en vaak hele velden levendige paarse tinten. Een fantastisch plaatje voor je volgende wandeling. Hier vijf tips, elk gebied heeft zijn eigen charme.

1. De Mechelse Heide 

Als een van de grootste heidegebieden van Vlaanderen biedt de Mechelse Heide een spectaculair paars panorama in bloeiseizoen. Een wandeling hier vertaalt zich in 440 kilometer aan goed gemarkeerde paden die slingeren door het uitgestrekte heidelandschap, ideaal voor zowel korte als lange tochten. Probeer de blauwe wandellus (3-8 km) voor een indrukwekkende ervaring van de heide in volle bloei of ga full out en volg de gele route (10-16 km).

2. Stappersven-Kalmthoutse Heide 

Dit grensoverschrijdende park combineert de Stappersven met de Kalmthoutse Heide tot een biodivers paradijs. De wandelroutes hier zijn divers, van lichte wandelingen tot uitdagende trektochten, met de heidebloemen die een prachtige natuurlijke achtergrond vormen. De Zwartvenroute leidt je langs enkele van de meest pittoreske delen van het gebied. Je kan ook rond het Stappersven wandelen en hier en daar rusten op een bankje om te genieten van de watervogels.

3. Ten Haagdoornheide en Teut 

Deze twee aaneengeschakelde Limburgse natuurgebieden Teut-Ten Haagdoorn, samen het grootste heidegebied van Midden-Limburg, staan bekend om hun uitgestrekte heidevelden. Wandelaars kunnen genieten van de rust en de natuurlijke schoonheid langs verschillende wandelpaden, waarvan de Heideroute een absolute aanrader is tijdens de bloeiperiode voor een volledige onderdompeling in de paarse heide. Voor de langeafstandswandelaars: ook de GR 564 loopt door dit gebied.

4. De Kesselse Heide

Dichtbij Antwerpen, maar een wereld apart, biedt de Kesselse Heide een prachtig heidelandschap dat kleiner en intiemer is. De wandelroutes zijn ideaal voor gezinnen en bieden tijdens de bloei een magisch uitzicht over de paarse bloemenzee. Een korte wandelroute is perfect voor een namiddaguitstap met de kinderen. Zondag 8 september kan je voor €3 samen met de domeinwachter op pad en ontdek je welke planten en dieren de heide zo uniek maken.

(c) Pexels, Melike Benli

5. Drongengoed 

Het grootste boscomplex van Oost-Vlaanderen, Drongengoed, is thuisbasis voor niet alleen uitgestrekte bossen maar ook prachtige heidegebieden. De Drongengoedroute (14 km) is bijzonder mooi in de late zomer wanneer de heide bloeit, en biedt een mix van bos- en heidelandschappen. Je kan  ook een eindje meelopen met herderin Leen, wanneer ze haar schapen door het landschap leidt. Tijdens een begeleide wandeling (mail info@natuurkudde.be om te reserveren) vertelt ze je alles over haar unieke baan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

14 − 6 =