EOFT2024
Home Anders Outdoor Komt dat zien: hier het programma van de European Outdoor Film Tour 2024/25

Komt dat zien: hier het programma van de European Outdoor Film Tour 2024/25

0
Komt dat zien: hier het programma van de European Outdoor Film Tour 2024/25

Eenzame avonturiers, uitzonderlijke atletische prestaties, world’s first en free solo’s – het zijn gebruikelijke termen in de outdoorwereld. Maar de European Outdoor Film Tour, oftewel EOFT, zou de EOFT niet zijn, wanneer ze het buitenavontuur niet in alle aspecten van het leven zou laten zien. Verwacht je dus ook dit jaar aan het neusje van de zalm in outdoorfilms.

Verschillende data in België en Nederland tussen 21 oktober en 22 november 2024

Zo gaat mountainbikester Sam Soriano in Cycle of Bayanihan niet alleen op zoek naar de sporen van haar Filipijnse familie, maar laat ze er met haar fiets ook nieuwe, eigen sporen na… Edu Marín vertelt in Keep it Burning dan weer het verhaal van een familie-expeditie met zijn broer en vader op de Trango ‘Nameless Tower’ in het Karakorumgebergte. In To the Sea willen de twee Londenaren Ben en Hugo gedurende een vlottrip van twee weken vanuit het Zweedse Sorsele de Oostzee bereiken. De twee weken werden er uiteindelijk zes jaar.

En ja, de bergsport heeft veel facetten, maar Erik Weihenmayer voegt er nog één aan toe. Erik is alpinist, heeft alle 8000-ers beklommen en is blind. In de film Soundscape neemt hij ons in de Sierra Nevada, Californië, mee naar de ‘Incredible Hulk’ en laat hij ons letterlijk zien hoe hij de ber-gen waarneemt. Deze en de andere verhalen (via deze link en hieronder het volledige programma) maken de EOFT is in diverse opzichten uniek en wel omdat ze niet alleen sporen wil nalaten, maar ook omdat alle avonturiers naar hun geheel persoonlijke sporen op zoek zijn.

De EOFT trekt door Europa

Na de première in Duitsland op 16 oktober 2024 in de Alte Kongresshalle in München is het programma met meer dan 350 voorstellingen in negen landen te zien. De gehele looptijd van de film bedraagt rond 120 minuten. Door omkadering middels verhalen, incl. pauze, duurt een voorstelling tweeënhalf tot drie uur.

De première in België vindt plaats op 21 oktober in Antwerpen en trekt daarna naar achtereenvolgens Brussel (22/10), Genk (24/10), via opnieuw Antwerpen (25/10) weer naar Brussel (17/11) en vervolgens naar Charleroi (18/11), Gent (19/11), Luik (20/11) en Brugge (21/11) om de Belgische vertoningen af te sluiten in Antwerpen op 22/11.

Nederland is aan de beurt vanaf 23 oktober en bezoekt zowel Utrecht (23/10, 26/10, 8/11 en 10/11), Den Haag (27/10), Amsterdam (28/10), Haarlem (29/10 en 7/11) en Den Bosch (30/10 en 3/11), als Eindhoven (31/10), Zwolle (1/11), Nijmegen (2/11), Enschede (4/11), Groningen (5/11 en 9/11) en tot slot Rotterdam (6/11 en 11/11).

Tickets kopen doe je rechtstreeks via de website van de EOFT.

 

Het programma van de EOFT 2024

Cycle of Bayanihan

Voor atlete en mountainbikepro Samantha Soriano zijn de Filipijnen veel meer dan de volgende bikebestemming. In de VS geboren, was ze namelijk nog nooit in het land geweest waar haar wortels liggen. Met haar fiets en veel onbeantwoorde vragen in haar bagage, gaat Samantha op weg naar het land van haar vader en vindt daar niet één maar twee families: haar eigen familie en een groeiende bikecommunity!

Cycle of Bayanihan © Peter Jamison
© Peter Jamison

Soundscape

Een imposante rotswand in de Sierra Nevada, Californië, 365 meter verticale rots, met de passende naam The Incredible Hulk. Klimmer Erik Weihenmayer ziet hem niet, maar hoort en voelt hem tot zover zijn handen reiken. Hij zegt: “Toen ik blind werd, was mijn grootste angst dat ik afgesneden zou worden van alles in het leven dat opwindend en avontuurlijk was.” Samen met zijn klimmaatje Timmy O’Neill gaan ze steil omhoog. Soundscape laat zien hoe de schoonheid van de natuur en van het leven te bevatten is met de zintuigen die ons wel ter beschikking staan.

Soundscape © Well travelled Collective
© Well travelled Collective

To the sea

Tijdens deze trip houdt het niet op met regenen en de twee jonge mannen uit Londen weten eveneens niet van ophouden. In 2013 besloten zij naar Sorsele in Zweden af te reizen, om van europallets en jerrycans hun vlot ‘Melissa’ te bouwen. Met haar absoluut wilde constructie gaan ze via de nog veel wildere Vindelälven, door stroomversnellingen, onweersbuien en nauwe passages, in de richting van de zee. Wat een tripje van twee weken zou zijn, werd een expeditie in verschillende etappes gedurende zes jaar. Jaar na jaar komen Ben en Hugo, bewapend met hun ukeleles, ondanks alle schipbreuken, koudefronten en muggenzwermen, terug.

To the sea © To The Sea Expeditions
© To The Sea Expeditions

Keep it burning

“Wanneer je vader erbij is, is dat de beste schop onder je kont die je kunt krijgen!” Misschien is dat de reden waarom de Catalaanse klimprofessional Edu Marín zijn 70-jarige vader mee op expeditie naar de Karakorum neemt. Samen met zijn broer Alex wordt de reis naar de Trango Towers een echte familiegebeurtenis. Na 13 jaar wil Edu de route Eternal Flame op de Nameless Tower weer laten branden. Een route vol geschiedenis: in 1989 werd zij door de coryfeeën van
de sport Wolfgang Güllich en Kurt Albert uitgezet, en slaagden de broers Alexander en Thomas Huber in de eerste redpoint-beklimming van de Eternal Flame. Keep it burning laat zien dat eigenlijk niet het klimmen zelf, maar alles eromheen, inclusief de grillen van Moeder Natuur, de
grote uitdaging voor deze familie-expeditie zijn.

Keep it burning © Alex Marin
© Alex Marin

Backyard

Hoewel de freeskiester Nadine Wallner met haar lange latten eerder al in Peru en Alaska op pad was, vervult zij dit jaar een grote droom – vijf freeride afdalingen, 3000 hoogtemeters, 29 km – en dat allemaal op één dag in haar eigen omgeving aan de Arlberg. Dit plan heeft Nadine jarenlang voorbereid en ze heeft op de perfecte voorwaarden gewacht – blauwe hemel en goede sneeuwomstandigheden. Met haar collega-berggidsen Yannick Glatthard en Dino Flatz, gaat ze stijl naar boven en daalt ze ook weer stijl af. Maar zelfs op een perfecte dag tussen Albonakopf (2654 m) en Westelijke Eisentalerspitze (2710 m) gaat niet alles volgens plan.

Backyard © MKM I Christoph Johann
© MKM I Christoph Johann

Anna

Scherpe bochten, steile passen en bij het remmen vliegen de vonken eraf… De Oostenrijkse Downhillskateboardster Anna Pixner neemt ons mee op een razendsnelle trip rondom haar wereld. Door de snelheid vindt Anna de rust die zij onder de mensen altijd al mist. In haar riskante sport vond Anna niet alleen de compensatie voor haar sociale angsten gevonden, maar ook een internationale gemeenschap van gelijkgestemden.

Anna © Rodrigo Soares
© Rodrigo Soares

Het neusje van de zalm voor outdoor- en natuurliefhebbers

Moving Adventures Medien toert al sinds 2001 de wereld rond met films op het gefilmtouren op de gebieden outdoor, sport, natuur en avontuur. De bekendste formats zijn de European Outdoor Film Tour en de International Ocean Film Tour. Naast deze twee eigen producties is Moving Adventures licentiehouder van het Banff Mountain Film Festival.

#eoft #myeoft #eoft2024

EOFT2024

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

3 + drie =