Home Nieuws Ierland Anders

Ierland Anders

0

Is het niet van het typische accent, de Guinness of Saint Patrick’s day, dan kennen we Ierland toch zeker voor het prachtige landschap. Hier kan je echter niet alleen prachtige wandelingen doen, maar enkele minder bekende sporten zijn hier ideaal. 

Zorbing en Bog Snorkelen

Een heel extreme maar ongevaarlijke activiteit is zorbing. Je moet plaatsnemen in een grote opblaasbare bol die van een heuvel wordt afgeduwd en naar beneden raast. Er is Hydro Zorbing waarbij de PVC-bol deels gevuld wordt met water en er is Harnassed Zorbing waarbij de rijder in de bol wordt vastgeklikt aan schouders, handen en voeten. In beide gevallen bezorgt deze spectaculaire escapade voor ontzettend veel ‘craic’, wat ‘plezier’ betekent in het Iers .

Bog-snorkelen is een nog meer ongewone sport waarbij de beoefenaars een met water gevulde moerasgreppel van ongeveer 60 meter lang in de kortst mogelijke tijd moeten doorkomen. Deelnemers dragen snorkels en flippers en ze mogen geen normale zwemtechnieken gebruiken, alleen hun flippers. Deze grappige sport kun je best leren kennen in Wicklow waar nog niet zo lang geleden het wereldkampioenschap Bog Snorkeling werd georganiseerd.

Sea stack klimmen

Langs de hoge kliffen van Ierland kun je wandelpaden volgen en genieten van panoramische uitzichten over de zee maar het is ook mogelijk om deze ‘towers of rock’ te beklimmen. Dit sea stack climbing kun je in twee richtingen doen. Start je boven dan bereik je imponerende, verdoken zandstranden waarop de golven van de oceaan uitdeinen, start je beneden dan kom je na een fantastisch klimavontuur bij een uitzichtpunt over het water en over het mooie Ierse landschap. Deze sport wordt vooral beoefend in het noordwesten van Ierland, in en rond Inishowen, graafschap Donegal.

Coasteering

Voor een echt avontuur of voor zij die van een uitdaging houden is er coasteering. Je volgt een bepaalde kustlijn die evenwel zeer geaccidenteerd is waardoor je niet alleen moet stappen maar waar je ook bepaalde stukken moet zwemmen, klimmen, springen, glijden door het water, door de duinen, over de glibberige rotsen. Het is een sport waarbij je, zeker in groepsverband, ontzettend veel plezier beleeft en die voor onvergetelijke momenten zorgt. De beste plaats in Ierland om aan coasteering te doen is de spectaculaire Giant’s Causeway in Noord-Ierland.

 

Op de actieve toer vanuit Cork

Voor zij die van kajak houden is Cork een sublieme bestemming. Je kunt zelfs in de stad een kajaktoer maken onder begeleiding van ervaren gidsen die je tijdens het varen alles vertellen over de geschiedenis van deze stad. Er bestaat ook coastal kayaking waarbij je heerlijke tochten op zee maakt langs de westkust van het graafschap Cork.

Cork is ook één van de beste plaatsen in Europa om walvissen te observeren. De 70 ton wegende dieren laten zich hier geregeld zien langs de kust, net als de dolfijnen, en er zijn verschillende reisorganisatoren die whale watching excursies aanbieden.

 

Wie zich graag een beter beeld wil vormen, kan via deze link enkele filmpjes van de verschillende sporten bekijken.