Home Nieuws Dit horloge zegt zelfs hoe laat het is!

Dit horloge zegt zelfs hoe laat het is!

0

Eerder deze maand kreeg ik de kans de Polar RCX5 te testen. Al was de test maar kort doordat een vriendelijke automobilist mij enkele weken het sporten ontnam, deze hartslagmeter beviel me al tamelijk goed. 

De Polar RCX5 gaat er prat op een multifunctionele hartslagmeter te zijn. Fietsen, lopen en zelfs zwemmen, deze hartslagmeter beweert je bij elk van deze sporten bij te kunnen staan. Ik probeerde het uit bij lopen en fietsen en kan niet zeggen er ontevreden van te zijn.

De set zoals ik ze gebruikte: het horloge, de hartslagmeter en de GPS-ontvanger.

Het eerste dat opvalt wanneer je de RCX5 uitpakt, zijn de verschillende “gadgets”. Je hebt het horloge, dat standaard geleverd wordt met de band om je hartslag te meten. Met deze twee zou je al meteen aan de slag kunnen, als je het horloge erop instelt enkel te moeten zoeken naar je hartslag. Om echter een volledigere training te kunnen voorzien, kan je ook een stappenteller of een GPS-sensor bij de RCX5 kopen en dit in de instellingen aanpassen. Al brengen deze opties wel weer een extra gadget met zich mee.

De laatste tijd heb ik geleerd materiaal niet al doende te leren kennen, maar eerst het boekje te raadplegen. Het boekje dat bij dit horloge werd meegeleverd, vertelt echter niet zo veel, waardoor je toch zelf op stap moet gaan om de verschillende instellingen te kiezen. Eens dat in orde is, kent de RXC5 echter een niet te evenaren gebruiksgemak.  Ik koos ervoor om de stappenteller – die je tussen je veters moet monteren – te laten voor wat het was en me meteen te richten op het specifiekere werk: de GPS-sensor. Deze sensor laad je gemakkelijk op via een usb-kabel en komt met een draagband voor rond je boven- of onderarm.

Een gemakkelijk keuzesysteem toont meteen of het horloge de signalen goed ontvangt.

Zodra je de toetsen ontgrendeld hebt, is een druk op de knop voldoende om in het startmenu te komen. Hier kies je tussen fietsen, joggen of zwemmen en wacht je tot het horloge de sensors gevonden heeft. Heb je ingesteld dat je zowel hartslag- als gps-sensor aanhebt, geeft het horloge op die plaatsen een vinkje wanneer het deze heeft gevonden. Een tweede druk op de knop en je kan vertrekken.

Tijdens het sporten heb je de keuze uit verschillende schermen, die ofwel een andere layout ofwel andere waarden weergeven. Zo kan je perfect je snelheid (per kilometer of per uur), je hartslag, je gemiddelde hartslag, de tijd dat je al in die hartslagmarge zit, de lengte van je training, … raadplegen. Tevens heb je de mogelijkheid om je training te pauzeren of checkpoints aan te duiden, om zo achteraf te bestuderen tijdens welke ronde je het meest op dreef was.

Mijn verschillende ritjes die ik jammer genoeg slechts op het kleine scherm heb kunnen bestuderen.

Toch bleef mijn test jammer genoeg beperkt tot het bestuderen van enkele gegevens op het kleine schermpje. Ik had het horloge namelijk nog maar een grote week in mijn bezit toen een automobilist mij het plezier deed mijn remmen en salto-kunnen te testen en ik met een ontwrichte schouder de weken daarna de fiets opzij moest zetten. Was dit niet gebeurd, dan had ik u kunnen vertellen over de mogelijkheid om het horloge aan de computer te linken en zo je routes ook visueel te zien. Of je verschillende gegevens in een tabel te kunnen zien en zo te kunnen zien hoe goed je hebt getraind die week. Of dankzij een soort van digitale “personal coach” enkele handige besluiten kon trekken hoe je beter kan trainen.

Maar dat lukte me nu dus niet, aan jullie om dit zelf te doen! Want zelfs zonder computer was deze Polar een aanrader.

Met dank aan Polar dat ik deze heb mogen testen.
Prijs voor de ganse kit inclusief GPS-ontvanger: €389,90.
Meer informatie op www.polar.com.