Home Nieuws Review: Booster Outdoor Stove

Review: Booster Outdoor Stove

0

Een eeuwige issue: hoe krijg ik mijn eten warm? Een omni- of multifuel lijkt ideaal, maar is vaak onwezenlijk duur voor de jonge outdoorliefhebber. Een equivalent uit Hongkong voor slechts een 40 euro, te mooi om waar te zijn? 

Het voordeel van een outdoorlievende broer, ik haalde het al meermaals aan. Een tijdje geleden stuurde hij me een ebay-link door naar een onbekende multifuel. Een multifuel voor een lage prijs, volgens de foto’s die erbij werden getoond een beloftevolle aankoop en zelfs de voordelen van gekende merken als Primus en MSR combinerend en verbeterend? Onze nieuwsgierigheid was gewekt. Beiden bestelden er eentje en wachtten vol spanning tot de doos vanmorgen vanuit Hongkong werd geleverd. Na berekeningen en wachten op nieuws van de douane blijkt dat we elk 41 euro betaalden voor ons vuurtje. Namaakrommel met een honend “Made In China” of een goedkoop doch volwaardig alternatief?

Op het eerste zicht alles mooi in orde!

Een doos hoort verwachtingen niet aan te wakkeren en dus stoorden we ons ook niet aan de woorden als “odtdoor burner” en “don not store”. Snel opengooien, die doos, en onze eigen odtdoor burner in handen nemen. Op het eerste zicht alles mooi in orde: onderdelen vielen niet uit elkaar, mooi tot in de details afgewerkt en klaar voor een eerste test. Een fles overschot aan geurloze petroleum vanop mijn reis naar de Pyreneeën (zie Far Out 2012) werd de eerste vloeistof.

Een grote vlam is normaal bij het 'opwarmen'. Het steuntje onder de fles zorgt ervoor dat het kraansysteem niet beschadigd wordt.

Het opwarmen (even opendraaien tot het doekje doordrenkt is en dan aansteken met de gaskraan dicht) duurde wat langer dan mijn ervaring met de Primus, maar toch nog zonder al te veel horten en stoten. Zodra de vlam doofde, draaiden we de kraan terug open en staken we het vuur terug aan en ja hoor: een mooie blauwe vlam vormde een mooie, gelijke cirkel in het vuurtje. Ook hier weer zonder horten of stoten, ongeacht het harder of zachter draaien. Een nadeel ten opzichte van de Primus Omnifuel is hier dat er slechts één gaskraan is: bij Primus heb je een grote gaskraan aan de fles en een kleine fijntuner aan het vuurtje zelf.

Een mooie gelijke vlam wanneer het vuurtje goed is opgewarmd.

Klaar met koken (of testen)? Fles omdraaien om het kleine leidinkje in de fles lucht te laten happen in plaats van brandstof en dan dooft de vlam vanzelf. Wil je de fles kunnen opbergen, laat de fles dan even openstaan tot alle druk eraf is. Een succesvolle test en een nog succesvollere “gok op goedkoop materiaal”, zo lijkt na dit eerste gebruik!

Klaar met koken? Fles omdraaien tot de kraan lucht zuigt ipv brandstof! Zorg wel dat de gasleiding goed is aangedraaid aan het vuurtje, anders lekt deze.

Positief:

  • Rubberen greepjes onder de poten zorgen voor heel stabiele stand.
  • Door de gebogen armen krijg je een groot oppervlak voor je kookpot op te zetten, maar vouw je de brander heel compact op.
  • Een bijgeleverde multitool zorgt ervoor dat je alles bij de hand hebt om het vuurtje in elkaar te zetten en na gebruik mooi te kuisen.
  • Belachelijk lage prijs

Negatief:

  • De multitool heeft wat speling met de vijsjes: niet te wild mee omgaan of je draait de vijsjes kapot dus.
  • De aansluiting van de gasleiding aan het vuurtje moet goed zijn aangevezen met de tool (met de hand is niet voldoende) want anders lekt-ie. Indien aangedraaid met de tool? Geen enkel probleem!
  • De gebruiksaanwijzing is ofwel in Chinees ofwel in krakkemikkelig Engels. Hierdoor weet je bijvoorbeeld niet goed voor welke brandstof je welk bijgeleverd spruitstuk moet gebruiken.
Groot oppervlak wanneer open, heel compact wanneer toe.

Eerste verdict:

Het lekken bij niet voldoende aandraaien, was een eigen fout die ik jullie als les meegeef. Deze is echter een eigen fout, dus mag de score niet beïnvloeden. Het onduidelijk gebruik van het juiste spruitstuk en enkele bijgeleverde rubber ringetjes zonder uitleg vormen samen met de speling op de tool momenteel de enige nadelen. Zolang ik dus geen weet heb van het gemiddelde verbruik van dit vuurtje, geef ik het met plezier een 9/10. De lage prijs meer dan waard!