Kids With Guns – de “first first ascent” van Siebe Vanhee

Vrijdagavond vond in Mortsel de presentatie “Into Climbing – How I developed myself as a climber” door Siebe Vanhee plaats. In deze presentatie vertelt Siebe over zijn twee sabbatjaren die hij volledig aan klimmen wijdde, met als kers op de taart het creëren van een nieuwe route in Venezuela.

Een duidelijk zenuwachtige Siebe verwelkomt ons in klimzaal Magnesia. Het publiek, een zeventig man, vlijt zich gemoedelijk op de stoelen, banken en crashpads en kijkt hem met ogen vol verwachting aan. Met de poster op de achtergrond en een mopje hier en daar – “als ik te hard in de micro hijg, dan geef je maar een gil” – zet Siebe meteen de gezellige sfeer die gedurende de hele presentatie bewaard zal blijven. Hij steekt van wal met zijn verhaal, over hoe ook hij begon als indoor klimmer en hoe een reis in Amerika zijn klimleven heeft veranderd, en eenieder hangt hem aan de lippen.

Een gezellige setting in de klimzaal

Om jullie er niet van te weerhouden om zijn verhaal te gaan beluisteren – het is gratis en uitermate inspirerend, wat houdt je nog tegen? – zal ik niet elk detail van zijn klimreis uit de doeken doen. Wat ik toch graag al deel, is de “First first ascent” van Siebe, de eerste keer dat hij als eerste klimmer een stuk rots overwon.

Siebe aan het werk op de "Kids With Guns" - foto Petzl

Toen Siebe met drie kompanen – een Amerikaan en twee Britten – in Venezuela een immense rots achter het oerwoud zagen verschijnen, zagen zij geen rots. Wat zij zagen, was een project. Een nieuwe route. Een uitdaging. Na een dagenlange tocht, gegidst door echte indianen – “die dragen dus geen pluimen he!” – komen de jongemannen aan bij de rotswand. Ze zetten hun basecamp op naast een waterval en vullen hun eerstkomende dagen met het verkennen van de muur. Tot het écht zo ver is: ze verzamelen alle essentiële spullen en beginnen aan de beklimming van deze big wall. Dagen aan een stuk wisselen zij elkaar af: dan weer Siebe die eerst gaat, dan weer een van de kompanen, maar overwinnen doen ze elk stuk. Prachtige foto’s en een prachtig filmpje ondersteunen Siebe’s verhaal, maar haast elke klimmer in de zaal ziet dit nog als een “ver van mijn bed”-idee, zo’n immense muur. Tot een van de klimmers in het filmpje vraagt, “Hey Siebe, is this your first first ascent?” “Yes, it is”. Alles heeft een eerste keer, zo blijkt!

Naast planten en vogels en onder een waterval, klimmen is niet altijd een lachertje!

Wanneer de heren na wekenlang klimmen de top van de rotswand bereiken, dopen zij deze nieuwe klimroute “Kids With Guns”. Een jonge twintiger, Belg zelfs, die in Venezuela een nieuwe klimroute opent? Met de juiste motivatie is niets onmogelijk.

Hoe deze nieuwe klimroute er van ver uitziet.

Voor meer informatie over Siebe Vanhee, neem een kijkje op www.siebevanhee.be.

Zelf een presentatie bijwonen? Dat kan nog!
28/2: Gent  – Koninklijke roeivereniging
1/3: Roeselare  – CC Regenboog
4/5: Louvain La Neuve  – Entre Ciel et Terre

Met dank aan Siebe voor de inspirerende lezing en het mogen gebruiken van deze foto’s, en met dank aan Klimzaal Magnesia voor de fijne avond.

Foto’s in het groot zien? Klik op onderstaande thumbnails!