Home Nieuws Getest: Tevasphere

Getest: Tevasphere

0

Redactrice Sandra test de TevaSphere, een innovatieve, technische allround hardloopschoen die het blotevoetengevoel van een minimalist verenigt met de stabiliteit van een oldskool hardloopschoen.

Op papier

De gepatenteerde zool waar alle technologie is ingebracht, herbergt een unieke, sferische, ronde hiel en twee pods onder de middenvoet wat moet zorgen voor een natuurlijke drukverdeling, een efficiënte voetafwikkeling en een superieure stabiliteit op elk terrein. De zool van TevaSphere bestaat uit Spider365 Rubber, voor uitmuntende grip. Naadloos, flexibel mesh en felle kleuren omschrijven de veelzijdige looks. De schoen vult een gat in de markt voor buitensporters die met verschillende soorten terrein en hindernissen te maken krijgen.

Mijn eerste indruk

Mooi design (grijs met geel en aqua in mijn geval, maar ook verkrijgbaar in een hele range opvallende kleurencombinaties). Beetje vreemde ‘bult’ op de middenzool en een heel afgeronde hiel. Erg licht. Wel smal vooraan (ik heb brede voeten). Lichte mesh ook, zal wel goed ventileren. Mijn wederhelft trekt zijn wenkbrauwen op: ‘Ga er maar niet mee op asfalt lopen.’ Maar daarvoor is deze Teva ook niet bedoeld, bovendien loop ik doorgaans op sterk wisselend terrein: even asfalt, dan zand, grind, kiezels, gras… en over asfalt weer naar huis. Ik merk meteen dat er iets bijzonders is met de zool. Wandelen vind ik vreemd aanvoelen (alsof er iets zit dat er niet moet zitten), maar eenmaal ik begin te lopen, merk ik dat ik erg makkelijk afrol, als vanzelf.

De eerste 5k

Ik loop heel ‘licht’. Afrollen gaat heel makkelijk. Het enige wat me parten speelt is de smalle voorvoet. Waar de veters starten is er geen speling qua breedte en daar knelt het nu net, terwijl de schoen qua lengtemaat wel goed zit. Anyway, we testen het lopen, dus daar moeten we even doorheen. De schoen veert niet zoals mijn Mizuno’s en Asics dat doen, waardoor het lijkt of ik moet oppassen voor mijn knieën (sinds een accidentje tijdens het skiën heb ik daar snel last van), maar het gaat helemaal goed. Ik heb goed contact met de ondergrond en krijg voldoende steun. Heelhuids weer thuis, tevreden over mijn run, deels overtuigd.

En verder

Lopen is voor mij me-time, mijn rondje, mijn schoenen. En deze TevaSphere voelt na enkele keren gebruik al helemaal ‘van mij’. Ik kan gewoon landen en afrollen zoals ik het gewend ben, ergens tussen middenvoet en hiel. De schoen zat niet meteen perfect, maar is nu vooraan toch wat uitgerekt, zodat de smalle voorvoet niet meer knelt. Of ik ‘beter’ of ‘sneller’ loop, durf ik niet zeggen, maar ik loop wel makkelijker. Zelfs op een moeilijke dag of na een fikse regenbui. Over zompige grond lopen gaat meer dan prima en ook op zand schuif ik niet weg. Asfalt probeer ik te vermijden, daarvoor is de landing toch wat te hard. En voor echt ruw terrein zou ik toch graag wat meer bescherming hebben, zeker aan de teen. Wellicht is de TevaSphere Trail eVent of de Trail Mid eVent dan een betere optie. Er zijn al kleine stukjes van de randjes bij mijn Speed-exemplaar, ik denk door takken of steentjes – al heb ik daar tijdens het lopen niks van gemerkt. Wel drogen de schoenen erg snel en zijn ze supermakkelijk met een borsteltje schoon te maken. Mijn conclusie: meer dan het overwegen waard, zeker als je graag meer contact wil met de ondergrond, maar niet echt toe bent aan een pure minimalist (waarmee je op de voorvoet/middenvoet moet (leren) landen).