Low-budget klimrugzak

Goed outdoormateriaal kent haar prijs. Toch is er een merk, exclusief bij de “boks- en stoffen joggingbroekenwinkel” Sports Direct te verkrijgen, dat beweert het aan een lage prijs te kunnen brengen. Ter voorbeeld: de Karrimor Alpiniste klimrugzak. 

Karrimor is het merk in kwestie, en wie de Sports Direct (vroegere Intersport) binnenstapt, vindt dit merkteken op haast alle outdoormateriaal. Van waterdichte zakken over schoenen tot rugzakken en slaapzakken: het merk heeft de absolute alleenheerschappij in buitensportmateriaal binnen dit winkelcomplex. Waarom? “Omdat we met Karrimor de outdoorontdekker willen kunnen helpen”, vertelde de brand manager vorig jaar op Friedrichshafen. “Iemand die eens een weekendje wil gaan kamperen of iets nieuws wil proberen, moet met ons merk volledig geholpen zijn en weten dat het goed zit.” Geïntrigeerd waagden wij ons aan de Karrimor Alpiniste 35+10 klimrugzak.

Deze Alpiniste is eenvoudig maar stevig. De rugzak zelf is één grote zak, gemaakt uit een dubbel-zo-dikke versie van de gekende rugzakstof. Dit om stevigheid te garanderen wanneer je – dat gebeurt nu eenmaal bij het klimmen – tegen de rotsen schuurt. Verder is enkel een zakje voorzien in het “dekselstuk”, en twee drinkbushouders aan weerszijden. Dit maakt dat de rugzak uiterst interessant is als je zeker wil zijn dat alles veilig zit – bijvoorbeeld wanneer je enkele tientallen meters hoog tegen de rotsen hangt – maar maakt het onhandig om de rugzak voor andere doeleinden te gebruiken.

Zeer handig zijn de materiaallussen. Op heuphoogte zijn er twee stevige lussen voorzien waar je bij de approche setjes, musketons, je helm en zelfs je schoenen aan kan hangen. Tijdens het klimmen zelf hangen deze niet meteen binnen handbereik, dus voornamelijk voor het georganiseerd meenemen van je spullen zijn deze handig. Minder handig is dan weer het “baggy” effect van de tas wanneer je spullen eruit zijn. De rugzak moet namelijk minstens drievierde gevuld zijn om stevig over te komen, anders zakt hij in elkaar en helpt zelfs het H-frame niet om deze evenwichtig op je rug te laten hangen.

Besluit: een zeer fijne rugzak voor klimmers die hem willen gebruiken om de spullen van wagen naar rotswand te brengen en hier niet al te veel geld aan willen spenderen. Wie ambitieuzere plannen heeft en de rugzak koste wat het kost ook mee omhoog willen sleuren, zien hun specifieke wensen beter verhaald in een specifieker ontworpen rugzak.

Richtprijs: €80
Meer informatie via deze link.