Solohiken gevaarlijk? In elk geval staat niet iedereen erom te springen. Maar voor wie de eerste stap zet, is er geen weg terug. Alleen genieten van wat de outdoor allemaal te bieden heeft, is zonder meer een onvergetelijke ervaring.
Tekst: Toon Verlinden / Foto’s: Willem Vandoorne & Ward Demaere
Allemaal goed en wel, maar wat met de vuistregel dat je altijd met drie personen moet gaan hiken? Eén om bij de verongelukte wandelaar te blijven en één om hulp te gaan halen? Is solohiken gevaarlijk?
Hoe vermijd je gevaar?
- Ken de omgeving. Bekijk de wandelkaarten van het gebied aandachtig en doorploeg online fora op zoek naar extra informatie. Zorg dat je het terrein goed kent voordat je vertrekt. Er is weinig ruimte voor fouten. Bergen kunnen een harde leerschool zijn. De straf volgt onmiddellijk en meet zich in het aantal uren dat je opnieuw moet zoeken of lopen en in de energie die je kwijt bent. Of nog erger natuurlijk. Weet dus goed waar je aan begint.
- Zorg dat je contact kan leggen. Hoe je het ook draait of keert: als er iets gebeurt, is er niemand om je te helpen. Zorg dus dat je contact kan leggen met het thuisfront. Vertrouw op afgelegen plaatsen niet op gsm-ontvangst. Murphy is nooit ver weg en net als je een (nood)signaal wil uitsturen, heb je waarschijnlijk geen bereik. Er zijn twee alternatieven: een dure satelliettelefoon of een SPOT-zender. Een SPOT is een bakje met een grote OK- en SOS-knop. Als je op een van de knoppen duwt, wordt er een bericht naar een vooraf ingestelde lijst met gsm’s of e-mailadressen verstuurd. Groot nadeel van de SPOT is dat er enkel eenrichtingsverkeer mogelijk is en je geen idee hebt of je bericht ook effectief is aangekomen.
- Laat geregeld weten waar je bent. Ward en Willem plannen hun routes meestal uit in een spreadsheet, waarbij ze om de paar kilometer een checkpoint inlassen. Ward stuurde in de Pyreneeën, waar je vaak goed ontvangst hebt, elke dag een sms naar het thuisfront. Dat bericht zag er dan uit als volgt: M101-110, OM 120-113, wat zoveel wilde zeggen als: “Morgen wandel ik van punt 101 naar 110 en overmorgen van punt 120 naar 113.” Zo weet iedereen in welk gebied Ward zat en hoe zijn planning er voor de volgende dag uitzag.
- Vertrouw je intuïtie. Je instinct heeft het meestal juist. Als je dus het gevoel hebt dat er iets niet klopt, dan is het waarschijnlijk ook zo. Denk je dat je fout loopt? Maak jezelf dan niets wijs en neem even de tijd om de kaart te bekijken. Voel je jezelf niet veilig? Stop dan en schat de situatie opnieuw in.
- Vermijd angstsituaties. Als je bang bent, daalt je concentratie en maak je meer fouten. Zie je een onweer naderen en begin je te lopen om het voor te blijven? Dan is de kans groot dat je net op dat moment verkeerd loopt. Wees flexibel met je dagplanning. Durf in je tent te kruipen en te wachten tot het weer opklaart.
- Luister naar de lokale bevolking. Het is niet omdat je alleen wandelt en niet in berghutten slaapt, dat je geen praatje kan maken met de mensen die je tegenkomt. Het personeel in de berghutten kent de omgeving door en door en kan je meer vertellen over de staat van het terrein en over zaken waar je rekening mee moet houden. Neem hun raad ter harte.
Kan je gaan solohiken als vrouw?
Uiteraard. Mensen met foute gedachten hebben weinig te zoeken in de bergen. “Hoe minder bewoond en hoe meer afgelegen, hoe veiliger”, zegt Willem. “Op je eentje door de stad wandelen, is volgens mij een stuk gevaarlijker.” Ben je niet helemaal overtuigd, dan kan je de donkere avondperiodes opvangen door te overnachten in berghutten. Zo ben je alleen op pad, maar heb je ’s avonds toch gezelschap.
Zin… in meer tips? Ervaren solohikers Willem Vandoorne en Ward Demaere vertellen je graag hoe je begint aan je eerste solotocht.