Home Lees Far Out Online 2016 Tips solo hiken. Alleen rondtrekken? Dat doe je zo!

Tips solo hiken. Alleen rondtrekken? Dat doe je zo!

0
Tips solo hiken. Alleen rondtrekken? Dat doe je zo!
Met gezond verstand, tent en rugzak alleen rondtrekken

Weken alleen rondtrekken, met enkel jezelf als gesprekspartner. Ervaren solohikers Willem Vandoorne en Ward Demaere draaien er al lang hun hand niet meer voor om. Rust en ultieme vrijheid zijn hun twee belangrijkste drijfveren. Maar hoe begin je zelf op een veilige manier aan je eerste tocht alleen? Hier onze tips solo hiken.

Tekst: Toon Verlinden / Foto’s: Willem Vandoorne & Ward Demaere

“Laat ik direct een vooroordeel uit wereld helpen: solohikers hebben wél vrienden”, lacht Ward Demaere. “Solo rondtrekken, is gewoon een goede manier om eens met jezelf bezig te zijn en rustig alles te verwerken wat er in het dagelijkse leven op je afkomt. Daarom kom ik ook altijd zo ontspannen terug van een solotocht.”

Tips solo hiken

Welk materiaal heb je nodig?

Neem alles mee wat je op een groepsreis zou meenemen, maar besef dat je al het gewicht zelf draagt. Stevige schoenen, degelijk slaapgerief en een comfortabele rugzak zijn essentieel. “De grootste vergissing die mensen maken, is dat ze van alles één stuk te veel meenemen”, aldus Willem. “Ik neem net genoeg mee om één keer helemaal nat te kunnen worden. Dat wil zeggen: maximum twee sets kleren. Ja, ook twee onderbroeken. Je wast de ene set terwijl je de andere aan hebt en omgekeerd. Meer kleren heb je echt niet nodig.”

Veel gewicht gaat naar eten en drinken. “In het begin van de tocht lijkt het misschien belangrijk wat je eet, maar na een tijdje zie je in dat voedsel vooral voedzaam moet zijn”, geeft Ward aan. Zoek naar voeding met veel suikers en een zo hoog mogelijk caloriegehalte per gewicht, zoals chocolade. Als je graag organiseert, kan je op voorhand ook altijd voedselpakketten opsturen naar de berghutten waar je langs zal wandelen.

En als je dan uiteindelijk de deur uitgaat, probeer dan af te klokken op een rugzak van maximum 10 à 12 kilogram, zonder eten. Dat is niet veel en daardoor zal je wat inventief moeten zijn in wat je al dan niet meeneemt. Het enige waar je niet op kan besparen is EHBO. “Ik heb één hele zware pijnstiller in mijn EHBO-kit zitten, maar die heb ik gelukkig nog niet moeten gebruiken”, vertelt Ward. “Maar ook dingen als verband, pleisters en ontsmettingsmiddel zijn onontbeerlijk.”

Hoe verdrijf je de tijd?

Meer tips solo hiken? Nu je veilig en wel op pad bent, vraag je jezelf misschien af: wat doe je met al die vrije tijd? “Zoveel vrije tijd is een nieuw soort uitdaging”, geeft Willem toe. “Het gebeurt in de huidige maatschappij zo weinig dat we gewoon eens met onszelf bezig kunnen zijn. Ik kan tijdens een tocht soms een halfuur kijken naar de wind die door het gras waait en gewoon tevreden zijn met de wereld. Puur genot.”

Tijdens de wandeling zelf word je ook continu gedreven door nieuwsgierigheid. Wat ligt er achter de bocht? Hoe ziet de volgende vallei eruit? Na de dagtocht moet je een tentplek zoeken, je rugzak ordenen, koken, water halen en vroeg in bed kruipen. Ward: “Veel tijd om te verdrijven is er dus eigenlijk niet. ’s Avonds kan je wel van de gelegenheid gebruikmaken om zonder zware rugzak een bergtop in de buurt te verkennen of een boek te lezen.”

Nu, toegeven: de tijd kan soms traag voorbij gaan als je op een regenachtige dag alleen in een tent ligt. “Ik heb normaal ook een mp3-speler en een gsm bij”, aldus Willem. “Als er niemand in de vallei is, durf ik wel eens luidkeels met de muziek mee te brullen. Vroeger schreef ik ’s avonds mijn indrukken op in een schriftje. Nu spreek ik nogal eens iets in op de recorder van mijn gsm. Ik moet bekennen dat ik er nadien nooit veel naar luister, maar het doet wel deugd om je verhaal even te vertellen. Al is het maar tegen een mobiel.”

Alleen op trektocht

Tips solo hiken. Ben je echt op jezelf aangewezen?

Een van de voordelen van solohiken, is dat je zelf kan beslissen hoe snel of traag je wandelt en hoe veel of weinig pauzes je neemt. Tegelijk is het ook een van de grootste gevaren. Je verlegt je grenzen al snel op een ongezonde manier en er is niemand om je tegen te houden. Wees dus eerlijk over je wandelsnelheid en conditie, en wandel niet langer dan je aankan. Zet af en toe je rugzak neer en geniet van de omgeving.

Het is trouwens ook een slecht idee om te lange dagen in te plannen. “Je komt dan onder tijdsdruk en denkt al snel aan niets anders meer dan aan de afstand die je nog moet afleggen. Dat kan slecht aflopen”, vertelt Willem. Hij weet waarover hij spreekt. Op het einde van zijn tocht in de Pyreneeën stapte hij te snel en te lang door. Bij 38° C maalde hij er 29 kilometer op een dag door om toch maar bij zijn eindpunt in een dorpje te geraken. Op het dorpsplein viel Willem flauw en moest hij afgevoerd worden met de ambulance. “Ik heb dan direct een klik gemaakt dat mijn tocht ten einde was. Daar moet je dan vrede mee nemen.”

“Ego’s passen niet in de bergen”, beaamt Ward. “Je trots kan gekrengd worden omdat je door omstandigheden gedwongen wordt om te stoppen of terug te keren. De fout die veel mensen maken is om dan tegen beter weten in toch door te blijven gaan. Gewoon omdat ze te trots zijn om hun fout toe te geven of geen zin hebben om terug te lopen. Durf te stoppen of terug te keren als het nodig is.”

Gebeurt het vaak dat je beslist om terug te lopen?

“Het gebeurt dat je door onvoorziene omstandigheden een bepaalde pas niet kan nemen en daardoor moet rondlopen”, zegt Willem. “Wat verkeerd lopen betreft, geldt meestal: hoe minder paden en hoe minder bewoning, hoe minder je verloren loopt. Een vallei is een vallei, daar kan je niet veel van afwijken. Soms kijk ik een hele dag maar één keer op een kaart.”

Ben je toch niet zeker van jezelf en je oriëntatievermogen? Start dan met gemarkeerde GR-paden en maak daarop kleine zijsprongetjes. Of steek een wandel-gps in je broekzak. Het vertrouwen in jezelf zal groeien met het aantal tochten dat je wandelt en voordat je het weet, loop je grotendeels op gevoel. En als je dan toch fout loopt, kan je gelukkig enkel op jezelf vloeken. Het is leuk om te weten dat je op zo’n moment geen verantwoordelijkheid draagt voor andere mensen. “Je vloekt tijdens zo’n solotocht vaak op jezelf. Gelukkig is er dan niemand die je hoort brullen”, glimlacht Willem.

“Zelfs als het eens misloopt, kom je sterk terug van een solotocht”, besluit Ward. “Je beseft dat je met je gezond verstand, je tent en je rugzak bijna alles aankan en ontdekt dat je niet veel nodig hebt om te overleven. Misschien is dat wel een van de mooiste dingen aan solohiken.” En deze tips solo hiken.

Hoe vermijd je gevaar?

Tips solo hiken. Allemaal goed en wel, maar wat met de vuistregel dat je altijd met drie personen moet gaan hiken? Eén om bij de verongelukte wandelaar te blijven en één om hulp te gaan halen? Ervaren solohikers Willem Vandoorne en Ward Demaere geven je graag hun antwoord op de vraag: hoe vermijd je gevaar?