Home Anders Outdoor Urban boulderen in Gent

Urban boulderen in Gent

0
Urban boulderen in Gent
Urban Boulderen Gent

Ben je een klimmer en zegt een citytrip je niets? Laten het Gravensteen, de Sint-Baafskathedraal en de Graslei in Gent je koud? Of ben je al zo vaak door Gent gestrompeld dat je de stad als je broekzak kent? Trek dan je klimschoenen aan, want we gaan urban boulderen. Vandaag meten we een gebouw niet af aan hoe mooi of historisch het is, maar aan hoe beklimbaar het er uitziet.

Tekst & Foto’s: Toon Verlinden

Bij urban boulderen – stadsboulderen – beklim je lage constructies in de stad. De sport is naast klimmen in een zaal en klimmen in de natuur een onbekend broertje in de klimwereld. Urban boulderen is leuk en uitdagend. Maar wees toch voorzichtig: alhoewel nergens staat dat het niet mag, ga je er om een of andere reden toch vanuit dat er wel een GAS-boete op zal staan.

Beklimbaar Gent

Zelf ken ik Gent helemaal niet. We spreken dan ook af aan de Sint-Michielsbrug en starten op goed geluk aan onze wandeling door de Arteveldestad. Het valt me al snel op dat urban boulderen een ideale manier is om een stad op een alternatieve manier te verkennen. In plaats van de grote en belangrijke gebouwen te bezoeken, zoekt je oog naar details. Spleten, randjes en voegen tussen bakstenen toveren een saai gebouw plots om tot een interessante uitdaging. Zien we iets mooi, interessant of uitdagend? Dan gooien we onze crashpads neer, klimmen de route, en kramen snel weer op, op zoek naar een nog mooiere route of een interessanter gebouw. Opbouwen, klimmen en weer afbreken. De stadsklimmer lijkt wel de uitbater van een pop-upklimzaal.

Natuurlijk moet je de sport op een verantwoorde manier uitoefenen. Kasseien en betonnen voetpaden zijn hard en bij een aanvaring met je hoofd, ben jij de verliezer. Een crashpad is dus onontbeerlijk. Dat is een stevige, gemakkelijk te transporteren mat die ervoor zorgt dat je zacht neerkomt als je terug naar beneden springt – of valt. Zorg daarnaast voor een stel klimvrienden om samen met jou de stad te verkennen. Zij zullen je ‘spotten’. Wees gerust, het gaat niet om twee vrienden die je van een afstand met een biertje in de hand staan uit te lachen, maar om medeklimmers die je begeleiden. Zij zorgen er dus voor dat je mooi met je voeten op de valmat terechtkomt. Heb je voldoende klimervaring om in te schatten wat je gaat doen? Doe dan een stel klimschoenen aan je voeten en klim de armen van je lijf.

Urban Boulderen in Gent

Gent is gemiddeld tot moeilijk urban boulder-terrein

Een trap kunnen oplopen, maakt je natuurlijk geen volleerd stadsklimmer. De moeilijkheidsgraad van een klimroute wordt gequoteerd van 3 tot ongeveer 9b. Niveau 3 is een route die bijna iedereen kan klimmen en 9b is absolute wereldtop. De gemiddelde klimmer hangt ergens tussen de 5b en de 6b. Tijdens onze klimnamiddag stellen we stukje bij beetje een soort klimkaart van Gent op. Eenzame straatjes die je anders geen blik waardig gunt, worden plots moeilijke en uitdagende routes. Af en toe staan mensen met een vragende blik toe te kijken. Misschien maar goed dat ze niet vragen waarom we een paar meter op een muur naar boven klimmen om ons dan terug te laten vallen. “Omdat het leuk is”, is misschien niet het zinvolle antwoord waar ze op hoopten.

Na een korte aarzeling laten we Het Gravensteen voor wat het is. Een beschermd fort beklimmen, is niet echt de bedoeling van de sport en de GAS-boetes voor die specifieke onderneming lijken ons ontiegelijk hoog. Dat ze in de Middeleeuwen hun muren nagenoeg naadloos bouwden en de route eerder niveau 7a lijkt, maakt dat we het niet eens zouden kunnen klimmen, zelfs al zouden we willen.

Urban Boulderen Gent