Home Fietsen De schitterende Vennbahn RAVeL door Duitsland, België en Luxemburg

De schitterende Vennbahn RAVeL door Duitsland, België en Luxemburg

0
De schitterende Vennbahn RAVeL door Duitsland, België en Luxemburg
Vennbahn RAVeL (c) WBT-Denis Erroyaux

De schitterende Vennbahn RAVeL is een onderdeel van het RAVeL-netwerk. Het doet de allermooiste stukjes in het grensgebied van Duitsland, België en Luxemburg aan. De geasfalteerde en verharde route baant zich een weg van het Duitse Aken tot Troisvierges in Luxemburg, maar je kan hem ook omgekeerd afleggen.

Het langste deel doorkruist een ongeschonden natuurgebied (het grootste van België!), waarin de landschappen elkaar voortdurend afwisselen. Voordeel van het traject is het geringe hoogteverschil: maximaal twee procent. De route is prima in twee of drie dagen te fietsen. Ideaal dus voor een weekeinde en zelfs met kinderen.

Rustplekken en bezienswaardigheden

Langs de Vennbahn RAVeL zijn er vele rustplekken en bezienswaardigheden, zoals museums, leuke bruggetjes, grenspalen en nagebouwde treinwagons. Voor wie er niet genoeg van kan krijgen is er sinds december vorig jaar ook de Vennbahn Plus, met 16 aansluitende fietslussen rond het bijna 125 kilometer lange fietspad. Via de webshop van de dienst toerisme www.eastbelgium.com kan je voor € 12,50 een box aankopen met plooikaarten voor elke tocht.

De Vennbahn RAVeL praktisch

  • Afstand: 124,3 km / Moeilijkheidsgraad: makkelijk om te fietsen, maar gezien de afstand eerder voor ervaren fietsers / Duur: 2 à 3 dagen / www.vennbahn.eu
  • De route is in beide richtingen volledig bewegwijzerd met een blauw-geel logo. Op interessante punten staan er infopanelen met achtergrondinfo. Ruim 90% van het traject is verhard. De onverharde delen leveren geen problemen op voor toerfietsen, maar racefietsen houden er niet van.
  • Langs de Vennbahn zijn er diverse overnachtingsmogelijkheden. Op de site van bett+bike (bettundbike.de) staat een handig overzicht (in het Duits) van de meest fietsvriendelijke logies langs het traject. Kamperen kan uiteraard ook. Aanrader is de knusse camping Oos Heem (www.campingoosheem.be), waar je of je eigen tentje opzet, of een leuke pipowagen of safaritent huurt compleet met een dierenhuid op de vloer.
  • Wie het volledige traject aflegt, kan vanuit Aken terugsporen naar Troisvierges, met overstappen in Liège-Guillemins en Gouvy. Er is ook een shuttlebus.