Fietsen in de Famenne (c) WBT-J.P.Remy
Fietsen in de Famenne (c) WBT-J.P.Remy

We kunnen niet anders dan beamen dat Wallonië een paradijs is voor weggebruikers op twee wielen. En dat geldt zeker ook voor wie gaat fietsen in de Famenne.

Het zuidelijk deel van België was tot voor kort nog vrij onontgonnen terrein als het op fietsen aankwam. Maar daar is de laatste jaren in sneltempo verandering in gekomen. Het eerste knooppuntnetwerk dat bijna volledig werd afgewerkt omvat vandaag ongeveer 350 kilometer rustige wegen om op te fietsen in de Famenne.

Fietsen in de Famenne

Famenne à vélo strekt zich uit over vier gemeenten in de provincie Luxemburg (Durbuy, Hotton, Marche-en-Famenne en Nassogne) en twee in de provincie Namen (Rochefort en Somme-Leuze). Vijf thematochten beantwoorden aan verschillende fietsniveaus en interesses.

  • Sportieve fietsers raden we de lange variant van ‘Les Crêtes’ aan, een tocht van 47 kilometer tussen hotspot Durbuy en Marche waar je circa drie uur over doet. Blikvangers onderweg zijn onder andere de Grotten van Hotton, het natuurreservaat Fond des Vaulx, het Topiaripark en de tuin met vergeten groenten. Neem ook zeker de tijd om door het dorpje Chardeneux te kuieren, een van de mooiste van Wallonië. Marche en omgeving kan je ook verkennen vanuit een huifkar.
  • Voor natuurliefhebbers is het genieten tijdens de 14 kilometer-versie van de natuurtocht ‘Massif de Nassogne’ aan het begin van het Ardens massief. Het woud hier bestaat uit 60% loofbomen en 40% heerlijk ruikende sparren, waar herten, hinden, reeën en everzwijnen zich verbergen. Nassogne is ook een streek van openluchtkwekerijen met talrijke ambachtelijke vervaardigers die werken met respect ten opzichte van de dieren en de natuur.

Fiets welkom

Het bordje ‘Fiets welkom’ aan de gevel van restaurants, bistro’s, hotels, gîtes, gastenkamers en toerismebureaus betekent voor fietsers een persoonlijk onthaal met allerlei diensten en aangepaste uitrustingen, zoals een overdekte en beveiligde ruimte om je fiets te stallen, een gratis te gebruiken gereedschapstasje en EHBO-set, drinkwater om je fles bij te vullen of extraatjes zoals meeneemlunchpakketten, fietsverhuur, etc.

Ook leuk: mountainbiken in Picardisch Wallonië