Home Bestemmingen Fietsen of mountainbiken in Picardisch Wallonië

Fietsen of mountainbiken in Picardisch Wallonië

0
Fietsen of mountainbiken in Picardisch Wallonië
Mountainbiken in Picardisch Wallonië, Mer de Sable © www.wapinature.be - Coralie Cardon

Wie gaat fietsen of mountainbiken in Picardisch Wallonië ontdekt een verrassend gebied tussen Rijsel en Brussel. De regio herbergt tegenwoordig 1600 kilometer aan bewegwijzerde knooppuntroutes. De spil in het web is Tournai (Doornik), met zijn grote kathedraal, vele kerkjes, een gezellig marktplein en een indrukwekkend belfort.

Het fietsnetwerk in de regio tussen Rijsel en Brussel doorkruist tegenwoordig 23 gemeenten en twee natuurparken: Pays des Collines en Plaines de l’Escaut. Fietsen of mountainbiken in Picardisch Wallonië voert je voornamelijk over verharde plattelandswegen met weinig verkeer en trage wegen die voorbehouden zijn voor zwakke weggebruikers, waaronder vele RAVeLs.

Twee tips om te fietsen of mountainbiken in Picardisch Wallonië

  • Wie van fietsen of mountainbiken én kastelen houdt, moet zeker zijn tweewieler van stal halen in Beloeil. Na een bezoek aan het 14de-eeuws kasteel met een van Europa’s mooiste Franse tuinen duik je hier zo het bosmassief van Stambruges in, met zijn heide, loof- en naaldbomen en een sprookjesdecor. Te midden van het bos bevindt zich een plas met kristalhelder borrelend water, een geologisch fenomeen dat een bron van inspiraties was voor heel wat plaatselijke legendes. Ook Mer de Sable (de Zandzee) is een bijzondere plek. Op de site van Picardisch Wallonië kan je een handige topofiche downloaden.
  • Kuitenbijter bij uitstek is uiteraard de beroemde Mont de l’Enclus (de Kluisberg), in het meest noordelijke puntje van Picardisch Wallonië in het Pays des Collines. De mooie, brede geasfalteerde weg slingert met een gruwelijke steilheid omhoog. Vanaf Kluisbergen is de beklimming 1,8 kilometer lang en over deze afstand overbrug je 113 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage is 6,3% en de maximale hellingsgraad 14%. Op de Mont de l’Enclus vind je ook het cederhouten Trekkershuis, het ideale vertrekpunt voor wandelaars, mountainbikers, fietsers en ruiters.

Bronnen van informatie

Picardisch Wallonië leent zich ook uitstekend voor een weekendje weg met vrienden of het gezin. Op de site van de Dienst Toerisme Picardisch Wallonië, of de Wapitrotteurs zoals ze zichzelf graag noemen, vind je (ook in het Nederlands) een schat aan informatie en tips.

Voor 16,90 euro kan je er tevens de gids Fietsen in Picardisch Wallonië bestellen. Dit handzaam boekje bevat 24 themaroutes van 5 tot 145 km voor. 45 detailkaarten geven een overzicht van de te volgen knooppunten voor elke route, praktische informatie en toeristische en landschappelijke attracties om langs het hele parcours te ontdekken.

Ontdek ook deze culinaire fietsroutes in Wallonië.