Home Anders Outdoor Culinaire fietsroutes in Wallonië: uitstapjes voor lekkerbekken!

Culinaire fietsroutes in Wallonië: uitstapjes voor lekkerbekken!

0
Culinaire fietsroutes in Wallonië: uitstapjes voor lekkerbekken!
Culinaire fietsroutes in Wallonië - (c) www.wapinature.be - Coralie Cardon

Dat de natuurlijke rijkdom van Wallonië buitensporters veel te bieden heeft, hoeft geen betoog. Maar ook op culinair vlak kunnen we ons hart er ophalen. Dus waarom de twee niet combineren via culinaire fietsroutes in Wallonië. Hier drie uitstapjes voor lekkerbekken!

In ons land worden over de taalgrens meer dan 500 kazen gemaakt, opent er elke week wel ergens een nieuwe brouwerij en presenteren een miljoen flessen Waalse wijn zich broederlijk naast het befaamde mineraalwater, de likeuren en ambachtelijke vruchtensappen. Vakkennis en nieuwe smaken die je ook terugvindt in de heerlijke chocolade, de charcuterie, het brood, biologische groenten…

Culinaire fietsroutes in Wallonië

  1. Bierroute het circuit L’Orval

De fietsroute La Boucle d’Orval is een lus van 78 km die je op een andere manier de zacht glooiende streek van de Gaume doet ontdekken. Starten doe je in Florenville. Vervolgens fiets je via Jamoigne, Rossignol, Etalle, Montauban, Virton en Gérouville naar Orval. Het orgelpunt is natuurlijk het bezoek aan de Abdij van Orval, waar je nageniet van de tocht met een heerlijke trappistenbier. Wel opletten, want je moet nog even de fiets op om weer in het centrum Florenville te geraken. De route is volledig bewegwijzerd en wordt onderhouden door La Lorraine Gaumaise en het Maison du Tourisme van de Gaume. www.soleildegaume.be en www.luxembourg-belge.be

  1. Wijnroute in de provincie Namen

De toeristische wijnroute door het Land van Namen is ongeveer 160 km lang en verdeel je dus best over enkele dagen. Zeker aangezien je onderweg maar liefst 12 wijngaarden passeert. Starten en eindigen doe je in de stad Namen. Onderweg zijn er voldoende bevoorradings- en overnachtingsplaatsen. Een groot deel van de route fiets je langs de oevers van de Maas, terwijl om je heen de groene heuvels aan je voorbij glijden. Net onder Namen fiets je langs het fraaie park van La Plante. Ook kan je de enige watertuinen bezoeken die België rijk is: de achttiende-eeuwse Tuinen van Annevoie. www.sitytour.com en www.paysdenamur.be

  1. Fijnproeverstocht in Picardisch Wallonië

Deze gastronomische tocht van 47 km koppelt het bezoeken van bioproducenten aan herdenkingstoerisme. De route begint in Herzeeuw, een deelgemeente van Moeskroen. Picardisch Wallonië heeft een eigenaardige geografie. Deze streek komt voort uit een rijk verleden, diep getekend door de oorlog van 14-18, en bevindt zich op het kruispunt van drie culturen: de Franse, de Waalse en de Vlaamse. Onderweg kan je kennismaken met landbouwers die aan biologische teelt doen, veelal melkproducten en groenten, en wijn- en bierproducenten bezoeken. www.visitwapi.be

Meer smulroutes en culinaire fietsroutes in Wallonië ontdekken? Wallonië België Toerisme heeft een 74 pagina’s tellende gids uitgebracht met 28 heerlijke smulroutes voor met de wagen, te voet of met de fiets. Je kan de gids gratis downloaden na registratie op de website van Wallonië België Toerisme.

Meer van Wallonie ontdekken op twee wielen? Ga fietsen of mountainbiken in Picardisch Wallonië.