Te Araroa onderweg op de Motatapu
Te Araroa onderweg op de Motatapu

Te Araroa is een nog niet zo heel lang geleden geopende langeafstandswandeling in Nieuw-Zeeland die terecht naam en faam maakt. Met zijn 3000 kilometer, in een onstabiel klimaat, en met beklijvende beklimmingen en natte voeten als dagelijkse kost is dit een van de meest brutale én belonende trekkings van het moment.

Het parcours van de langeafstandswandeling in Nieuw-Zeeland Te Araroa is adembenemend mooi, maar ook wild en avontuurlijk, en vraagt om een gezonde dosis navigatie- en oriënteringsvermogen. Extreme hoogteverschillen zijn de regel. De paden vaak smal, steil en moeilijk begaanbaar. Tel daar bij op dat een fysiek grondspoor niet altijd aanwezig is, markeringen soms ver uit elkaar liggen en er een hoge mate van zelfvoorzienig nodig is, aangezien de route vaak door afgelegen en desolate plekken loopt, dan weet je dat de trek naast een goede fysiek ook veel mentaal doorzettingsvermogen vraagt.

Afstand

3000 kilometer, van Cape Reinga op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland tot Bluff iop het Zuidereiland. Niet voor watjes! Reken minstens 120 dagen (vier maanden) om de route af te leggen. Langer mag natuurlijk ook…

Beste periode

Het wandelseizoen loopt van half oktober tot eind april, begin mei. Half november is de ideale beginperiode, aangezien het weer dan iets stabieler wordt. Vanaf maart neemt de kans op sneeuw voor de hoger gelegen passen toe, waardoor ze zonder winteruitrusting en hoge wintervaardigheden ontoegankelijk worden.

Wandeluitrusting

Als regel geldt Less is more en hoe minder extra’s hoe beter! Thermisch ondergoed is onmisbaar, net als een goede slaapzak, een liner en regenkledij. Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur voor schoenen, variërend van stevige lederen wandelbottinnen tot ultralichte trailrunners.

Te Araroa overnachten in een hut

Slapen

Wildkamperen

Op het Noordereiland is wildkamperen moeilijk. De route komt vaak over privaat land en in principe heb je dan voorafgaande toestemming van de eigenaar nodig. Zet je toch je tentje op, wees dan verantwoordelijk en laat geen sporen na. Veel inwoners langs het pad zijn zich ondertussen gelukkig bewust van het bestaan van Te Araroa en zetten hun deuren voor wandelaars open.

Campings en hostels

Je vindt veel commercieel uitgebate sites en hostels langs de weg. YHA-leden die de route wandelen kunnen tot 33% korting krijgen op de prijs van een kamer, dankzij de Low Carbin Discount. Verder zijn er ook een aantal heel goedkope kampeerplaatsen, uitgebaat door het Department Of Conservation (DOC). In de bergen, zowel op het Noorder als het Zuidereiland, is kamperen op DOC-land doorgaans toegestaan.

Hutten

Vanaf de Tararuas tot Greenstone Track kom je op heel regelmatige intervallen hutten tegen en is kamperen niet altijd noodzakelijk. Huttenpassen zijn te koop in alle DOC-kantoren.

Lees het verslag 3000 km wandelen in Nieuw-Zeeland van onze redacteurs Eef De Boeck & Per Jonas Strand.

www.teararoa.org.nz geeft meer info over de route en de geschiedenis. Op de site kan je ook terecht voor praktische tips, een tripplanner en verhalen van andere reizigers.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]