De Helden van Eroica Limburg

Eroica Valkenburg
Eroica Limburg door de Gemeentegrot in Valkenburg

Het Limburgse stadje Valkenburg is voor veel Vlaamse wielerfans vooral bekend vanwege de Amstel Gold Race en het gezellige centrum. Liefst vijfmaal was Valkenburg gastheer van het WK Wielrennen, in 2012 voor het laatst, toen kwam Philippe Gilbert als eerste over de meet. Er is dit jaar een nieuw wielerevenement neergestreken, Eroica Limburg – en snelheid staat niet meer centraal – alles draait nu om een authentieke wielerbeleving.

Uniek wielerdecor Eroica Limburg

L’Eroica laat de deelnemers de prestaties van hun wielerhelden van vroeger herbeleven, op fietsen van voor 1987. In een tijd voor de komst van lichtgewicht carbonfietsen, klikpedalen of wielerkledij met beschermende Dyneema. Meer dan 600 deelnemers stonden afgelopen zondag in authentieke kledij aan de start voor de eerste editie van Eroica Limburg. Onder hen verschillende wielercorifieeёn zoals oud-winnaar van de Ronde van Frankrijk Jan Janssen, Adrie van der Poel, Erik Zabel en Leo van Vliet.

De organisatie zette een verrassend parcours uit door drie landen (60 – 100 – 160 km). Deelnemers reden door de Valkenburgse grotten, beklommen de befaamde Cauberg en fietsten dwars door Neerlands oudste bierbrouwerij. De route doorkruiste deels onverharde wegen in het Limburgse heuvelland en deelnemers genoten van streekgerechten op de rustplaatsen. Zo arriveerden de deelnemers op hun ‘stalen ros’ bij Landgoed Altembrouck in de Voerstreek, ook veel Vlamingen eerder bekend als het K3 Kasteel van TV programma “K2 zoekt K3”.

Eroica Limburg

Rediscover the beauty of fatigue
“We want people to rediscover the beauty of fatigue and the thrill of the conquest,” zei Giancarlo Brocci de oprichter van Eroica in 1997. Is dit wat deelnemers heeft overtuigd om te starten? FarOut Magazine sprak met Mark Ritzen die de 100 km reed.

“Het was een prachtige dag vol nostalgische wielertenues en oude koersfietsen. In het huidige digitale tijdperk is dit een verademing, even zelf fysiek bezig zijn. Onderweg besef je pas echt wat de coureurs vroeger doorstaan hebben,” aldus Mark. “Met dunne bandjes op onverharde wegen en frames die een stuk zwaarder zijn is het hard werken hoor.”

Zijn Freddy Maertens heeft Mark zelf opgeknapt met onderdelen die vooral afkomstig zijn van internetfora en mede-liefhebbers. “Het is de kunst om precies de juiste onderdelen te vinden die oorspronkelijk bij de fiets horen – alles moet kloppen. Het sleutelen voorafgaand aan Eroica, heeft mij net zoveel voldoening gebracht als de dag zelf. Ik heb van de prachtige toertocht door de streek genoten, net als van de retro-sfeer bij de aankomst.”

Eroica Limburg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’ Eroica
L’Eroica is een stichting die als doel had de oude gravelwegen van Toscane te beschermen en te behouden. In 1997 vond de eerste Eroica editie plaats in Italië, nu zijn er ook Eroica-tochten in onder meer Limburg, Californië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Japan en Uruguay.

Foto's Eroica Limburg 2016
Start vanuit Valkenburg, Eroica Limburg 2016

Eroica Limburg 2016 (4)

Heb je Eroica Limburg dit jaar gemist, bekijk dan hier de foto’s van Eroica Limburg 2016 en videos van Eroica Limburg 2016. Wil je zelf ervaren wat de wielerhelden van weleer hebben doorstaan en in authentieke outfit het Limburgse heuvelland doorkruisen? Zet dan alvast het 1e weekend van juli’17 in de agenda. Meer informatie vind je op www.eroicalimburg.nl

Innovatie
De innovaties in de wielerwereld blijven doorgaan. FarOut Magazine nam op uitnodiging van ConnectLimburg een kijkje in Flanders Bike Valley waar een gloednieuwe windtunnel een bindende factor is van een open innovatief ecosysteem.