Home Featured Wandelrugzak kiezen: enkele belangrijke richtlijnen en tips

Wandelrugzak kiezen: enkele belangrijke richtlijnen en tips

0
Wandelrugzak kiezen: enkele belangrijke richtlijnen en tips
Wandelrugzak kiezen

De juiste wandelrugzak kiezen, is essentieel, wat voor trip je ook gaat maken. Spreekt voor zich dat een dagtocht andere eisen aan je backpack stelt dan een meerdaagse trekking. De meeste outdoorliefhebbers hebben een twee- of drietal verschillende modellen om aan uiteenlopende wandelbehoeften te beantwoorden. Hier enkele aanschaftips en -richtlijnen.

Er zijn een aantal dingen waar je zeker moet op letten. Denk aan het volume, de pasvorm, de kwaliteit en de extra’s. Een wandelrugzak kiezen, doe je in eerste instantie op basis van het gebruik. Wat ga je precies doen, hoe lang ga je weg en wat voor materiaal moet of wil je allemaal meenemen? Gelukkig voor je rug, zijn rugzakken én outdoormateriaal er de laatste jaren lichter en compacter op geworden, zodat je met minder tegenwoordig meer kan.

Het ideale volume

Het pakvolume wordt uitgedrukt in liter en verwijst naar de ruimte die er is in de rugzak. Vaak is het volume ook in de naam van de rugzak verwerkt. Hieronder enkele richtlijnen. Kies de maat zorgvuldig. Kies je een te grote rugzak, dan neem je al snel te veel mee. Is hij te klein, dan krijg je er niet het nodige in.

  • 5-10 liter: voor kinderen
  • 15-30 liter: dagrugzak
  • 30-50 liter: wandeling of tocht van 2 à 5 dagen
  • 45-60 liter: trekking van 5 à 7 dagen
  • 55-80 liter: trekking van meer dan 7 dagen
  • 80-100 liter: expedities en wintertochten

De getallen aan de onderkant zijn eerder voor minimalistische backpackers en die aan de bovenkant voor wandelaars en trekkers die meer mee moeten of willen nemen (tent, slaapzak, kookgerei…) of wat zwaarder materiaal hebben. Dames zullen waarschijnlijk een minder zware rugzak verkiezen. Weten wat je mee moet nemen voor een meerdaagse trekking? Hiervoor hebben we een checklist opgesteld.

De beste pasvorm

De ‘fit’ van een wandelrugzak is gebaseerd op de torsolengte (XS, S, M, L). Er zijn modellen voor dames en voor heren, aangepast zijn op de vrouwelijke en mannelijke lichaamsbouw. De meeste – en zeker de grotere – rugzakken kun je wel op verschillende manieren afstellen (aan de hand van rugpand, borstriem, schouderriemen, heupriem…). Maar dan nog zal de ene pasvorm beter zitten bij de ene persoon en een andere bij iemand anders.

  • XS: torsolengte tot 40 cm
  • S: torso 40-45 cm
  • M: torso 45-50 cm
  • L: torsolengte van 50 cm en meer

Een geschikte wandelrugzak kiezen, doe je dan ook best door verschillende potentieel geschikte modellen in een gespecialiseerde outdoorzaak te passen, mét gewicht erin. De meeste rugzakken zijn langwerpig, je materiaal stapel je boven elkaar in meerdere compartimenten. Sommige modellen kan je ook zijwaarts uitbouwen. Dit is een kwestie van voorkeur.

Duurzaamheid

De twee zaken die het snels verslijten bij een wandelrugzak zijn de riempjes en de ritsen. Dubbele naden, goede kwaliteit ritsen en stevige riemen en sluitingen zijn een must. Je hebt waarschijnlijk al snel door hoe goed een rits is door hem enkele malen open en dicht te doen. Gaat dat niet vlot of blokkeert de rits nu al, dan is deze waarschijnlijk te licht.

Wandelrugzak kiezen: de extra’s

Let op de ventilatiemogelijkheden. Je wil een rugzak dicht op je rug hebben, zonder snel te gaan zweten. Het (traditionele) externe frame ventileert uitstekend, maar ook modellen met een intern frame (tegenwoordig veel gebruikelijker) hebben doorgaans een speciaal rugpand hiervoor.

Geen enkele rugzak is 100% waterdicht. Daarom wordt een regenhoes apart verkocht. Verschillende merken en modellen hebben ook een ingebouwde regenhoes, die netjes opgeborgen zit achter een rits en je bij regen zo tevoorschijn haalt. Persoonlijk vind ik dit de meest ideale oplossing.

Ook een ingebouwd waterreservoir kan handig zijn, of in elk geval een ruimte waar je een hydratatiezak in kwijt kan. Alternatief is een netje met een bandje om een drinkfles in te steken. Het bandje is nodig omdat alleen een netje na een tijd gaat rekken door het gewicht.

Een bagagenet achterop de rugzak is handig om bijvoorbeeld een fleece of regenjas snel op te bergen. En een geïntegreerde dagrugzak (bijvoorbeeld in de bovenklep), kan ook handig zijn als je ergens je tent laat staan en in de buurt een korte wandeling maakt.

Goede merken? Neem eens een kijkje in het gamma van bijvoorbeeld Deuter, Osprey, Haglöfs, Jack Wolfskin, Ortlieb, Osprey, Lafuma, Macpac of Fjällräven.