Geocaching in België
Geocaching in België

Goede wandelbenen, een geschikte gps, enkele kleine ‘schatten’ en een goede speurneus. Meer heb je niet nodig om nieuwerwets op schattenjacht te gaan. Of geocaching in België populair is? Zeker weten. Neem de basics in dit artikel door en ga – alleen, met vrienden of je hele gezin – op speurtocht!

Geocaching in België

Wat is geocaching?

Geocaching is de internationale vorm van de schattenjacht die je als kind al speelde. Eender wie kan eender waar een waterdichte doos verstoppen en de exacte gps-coördinaten beschikbaar stellen, waarna anderen deze doos en zijn inhoud kan gaan zoeken. In de doos zitten een logboek en een aantal voorwerpen. Wie de doos vindt, schrijft zijn of haar bevindingen in het logboek en verwisselt één van de voorwerpen met een nieuw. Dat mag een trackable zijn (een object dat je kan traceren op zijn tocht rond de wereld) of gewoon een leuk hebbeding. Het leuke is dat je op deze manier niet alleen een leuk spel speelt, maar ook bezienswaardigheden en mooie wandelroutes ontdekt.

De regels

Gebruik je gezond verstand, dat zou eigenlijk voldoende moeten zijn. Maar voor alle duidelijkheid: respecteer de natuur en de omgeving, wijk niet af van de voor wandelaars opengestelde paden en wegen, verberg gene cache op privéterrein (of toch niet zonder de toestemming van de eigenaar), maak niets stuk, vergeet het logboek niet in te vullen, verwissel een object met een nieuw en leg de cache op de originele plek terug.

Wandelgps of geocachapp?

Het handigst is een goede wandelgps met een kleurenscherm en een zo hoog mogelijke nauwkeurigheid, die je ook kan aansluiten op je pc of laptop. Deze heeft namelijk een veel langere batterijduur en maakt gebruik van ingebouwde of ingeladen topografische kaarten. Kies een stevig model, dat regenbestendig of alleszins spatwaterdicht is. Een externe geheugenkaart kan handig zijn als je veel kaarten op je gps wil zetten. Qua merk kom je al snel bij Garmin uit. Dit is het populairste en meest verkochte merk in de Lage Landen.

Wil je (nog) niet investeren in een wandelgps, en ga je niet de hele dag op pad, dan kom je met een geocach app op je smartphone ook een heel eind. Enkele gratis apps zijn bv. c:geo (Android), Geocaching (iPhone) en Geocaching Plus (Windows Phone).

Geocaching in België

Er zijn verschillende manieren om uit te vinden waar er geocaches liggen verstopt. Hét vertrekpunt is geocaching.com. Sites als globalcaching.eu, geocaching.be en geocaching.nl refereren hier allemaal naar terug. Verschillende toeristische diensten of toeristische trekpleisters hebben ook een eigen lijstje met caches in de buurt.

Andere soorten caches

Als je net met geocachen begint, kom je waarschijnlijk het eerst in aanraking met traditionele caches, maar gewoon ter info: er zijn nog andere soorten caches. Een microcache bijvoorbeeld is moeilijker te vinden, in het doosje zit ook enkel een opgerold logboekje en geen cadeautjes. En multicache is een verzameling van caches op een bepaalde (wandel)route. Je krijgt enkel de coördinaten van de eerste cache, daarin vind je die van de volgende enzovoort. Een mysterycache is beveiligd met een cijferslot dat je kan openen door een puzzel of raadsel op te lossen. Een thematische cache heeft een bepaald thema. Zo heb je nachtcaches, bootcaches, klassiekers, caches met een (historisch) verhaal, brievenbuscaches, etc.

Meer avontuurlijke ideeën met kinderen?

Shop Lokaal