Home Fietsen Aanschaftips e-bike: let hierop bij aankoop

Aanschaftips e-bike: let hierop bij aankoop

0
Aanschaftips e-bike: let hierop bij aankoop
Aanschaftips e-bike

Aanschaftips e-bike nodig? Bedenk ten eerste waar je de elektrische fiets voor wil gaan gebruiken. Voor woon-werkverkeer waarbij je snel een lange afstand kunt afleggen zonder al te veel inspanning? Of voor recreatief gebruik tijdens bijvoorbeeld een lange vakantie of in bergachtig gebied? Hier zijn enkele zaken waarop je moet letten.

Aanschaftips e-bike

  • Bedenk waar je de e-bike voor gaat gebruiken alvorens deze aan te schaffen. Voor ieder gebruik is tegenwoordig een ander type elektrische fiets op de markt. Van een elektrische racefiets of een mountainbike, tot een sportieve toerfiets en elektrisch aangedreven stadsfiets.
  • Bedenk vooraf of je een e-bike wilt tot 25km/h waarbij je zelf weinig inspanning levert of een speedpedelec tot 45 km/h die voor 50% meehelpt met het behalen van die snelheid. De fietser levert in dat geval zelf de energie om 20 tot 25 km/h te rijden, de motor doet de rest.
  • Schat de afstand in die je op een accu wilt gaan rijden en kies hier je fiets op uit. Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de hedendaagse accu’s los staat van de accucapaciteit. Houd rekening met een capaciteitsverlies van 5 tot 8% per jaar.
  • Houd bij de aanschaf van een e-bike ook rekening met het gebruikers- en onderhoudsgemak. Zo vergt het onderhoud van een derailleursysteem in combinatie met een middenmotor meer aandacht dan bijvoorbeeld een naafversnelling.

Ga goed voorbereid op zoek naar jouw perfecte e-bike. Maak een lijst met wensen en formuleer het verwachte gebruik van de elektrische fiets. Bijvoorbeeld: je bent een camperrijder en wilt een lichtgewicht e-bike meenemen op vakantie, houd dan rekening met het totale gewicht van de fiets. Bij de aanschaf laat je je goed inlichten over alle technische details in de winkel.Vraag steeds om een proefrit.

Gemiddelde prijs voor een e-bike

De gemiddelde prijs voor een e-bike ligt tegenwoordig op ruim €1800. De vanafprijs voor een kwalitatieve e-bike bedraagt ongeveer €1400.

Een eerste route hebben we je ook al uitgestippeld: een tochtje van 32,5 kilometer per e-bike in Wallonië vertrekkende in Saint-Hubert.

Opgelet: de wetgeving rond e-bikes is nog steeds in evolutie. Raadpleeg de website van de FOD mobiliteit.