Essentieel kampeermateriaal voor wie begint met kamperen

essentieel kampeermateriaal
Essentieel kampeermateriaal

Wat heb ik écht nodig om te gaan kamperen? Een terechte vraag, want materiaal dat je niet meeneemt, moet je niet meeslepen. Op zoek naar essentieel kampeermateriaal maak je jezelf beter niets wijs: het gewicht van je rugzak beïnvloedt wel degelijk hoe graag je wandelt. 

Nu, je tijd is kostbaar en dit artikel te kort voor uitgebreid koopadvies. Toch willen we je een paar handige tips meegeven, al was het maar om indruk te maken op de verko(o)per(ster) van de buitensportwinkel.

Essentieel kampeermateriaal

De kampeertent

Het is gemakkelijk om overweldigd te worden door het aanbod. Blijf ademen. Een goede tent kies je ongeveer als volgt:

De opbouw? Er bestaan koepeltenten en tunneltenten. Een koepeltent kan zonder piketten (‘haringen’ voor onze noorderburen) blijven staan eens de tentstokken erin zitten en je kan de tent oppakken en ergens anders weer neerzetten zonder ze af te breken. Koepeltenten hebben echter een eerder beperkt voorcompartiment. Tunneltenten hebben altijd piketten nodig om overeind te blijven en omdat ze niet zo stormvast zijn, moet je een beetje kijken hoe je ze opstelt, namelijk met de ‘snuit’ zoveel mogelijk in de richting van de wind. Een tunneltent heeft meestal een ruim voorcompartiment. Ideaal als het regent.

De waterkolom? De waterkolom van een tent wordt uitgedrukt in mm: hoe hoger het getal, hoe minder waterdoorlatend het grondzeil is. Als je gaat kamperen in een natte omgeving is een waterkolom van 8000 à 10 000 mm aangeraden. Lagere waarden zijn zeker niet slecht, maar zorg dan dat je op droog terrein staat.

Het gewicht? Een tent zwaarder dan 4 kg is in principe te zwaar om een hele tocht mee te dragen. Hoe lichter, hoe beter (maar meestal ook: hoe duurder).

De kampeerrugzak

De inhoud van een rugzak wordt uitgedrukt in liter en ergens tussen de 60 à 80 liter is goed voor een langere trektocht. Stem deze aankoop zeker af op je lengte en kunnen. Grote rugzakken lijken misschien wel ideaal (lekker veel meenemen!), maar je moet hem ook kunnen dragen als hij volledig vol zit. En daarnaast moet iemand het toch zeggen: het is ook gewoon een dom zicht als je rondloopt met een rugzak die groter is dan jezelf.

De outdoorjas

Jassen gaan over de toonbank van ongeveer € 1 voor een noodponcho tot € 800 voor een hightech jas. Het hoeft geen twijfel dat je ALTIJD regenkledij moet bijhebben op een trektocht. Een kletsnatte zakdoek is een stevige domper op de moraal en je kan behoorlijk miserabel worden van een koud T-shirt dat tegen je lichaam kleeft. Vraag je eerst af waar de jas je tegen moet beschermen. Ga je het hooggebergte in? Kies dan een technische en deftige jas. We willen bij Far Out niet dat je doodvriest. Ga je echter op gewoon terrein wandelen? Dan heb je zeker opties. Let op waterkolom en ademend vermogen, comfort, opbergmogelijkheden, eventuele verstevigingsstukken en snit.

Kampeerkledij

Neem lichte kledij mee. Je spaart er snel een paar kilo’s mee uit en echt kampeermateriaal droogt veel sneller. Afhankelijk van je tocht heb je van de meeste kledingstukken maar twee stuks nodig. Zelf ben ik fan van afritsbroeken. Je hebt in een keer een lange én een korte broek bij. Lichte kleuren doen het goed in omgevingen met veel insecten en er bestaan ook insectwerende materialen. Diehard hikers komen met twee stuks ondergoed toe, maar dat heb je helemaal zelf te kiezen. Is het je trouwens al opgevallen dat mannenondergoed drie keer zo zwaar is als vrouwenondergoed?

Wandel-EHBO

Een EHBO-kit is een belangrijk onderdeel van je essentieel kampeermateriaal en je kan zelfs kant-en-klare wandelkits kopen. Eén ding moet je daar alleszins aan toevoegen: sporttape, de witte tape die sporters rond hun gewrichten wikkelen. Het is een preventief wondermiddel tegen blaren, dat je in supermarkten en apothekers vindt. Voel je iets wrijven? Doe dan je schoen uit en kleef een stukje sporttape op die plek. Zo ben je quasi zeker dat er geen blaar zal verschijnen.

Essentieel kampeermateriaal: de niet-meeneemlijst!

Omdat een meeneemlijst sterk afhankelijk is van je wandelomgeving, geven we hier een lijst met dingen die je in geen enkele omgeving nodig hebt. Het staat je natuurlijk helemaal vrij om dit advies vrolijk te negeren. Ook de security aan de luchthaven zal je niet er niet voor tegenhouden.

  • Ten eerste: jeansbroeken. Ze kleven aan je lijf als ze nat worden, zijn geweldig zwaar en drogen erg slecht.
  • Ook een hoofdkussen neemt veel plaats in. Je kan evengoed op kleren liggen of een klein reishoofdkussen meenemen.
  • Eveneens overbodig is dat derde paar schoenen. Een paar stapschoenen plus een luchtig paar zoals sandalen, dat moet volstaan.
  • Die tweede, derde of vierde handdoek mag je ook thuislaten.
  • Wil je fanatiek gewicht besparen? Vraag je dan af wat het nut is van een vork. Met een mes kan je snijden en met een lepel opscheppen. Weg met dat vork!

Lees het antwoord op de volgende veelgestelde kampeervraag: Hoe kom ik aan voldoende eten en drinken?

Shop Lokaal