Home Anders Outdoor Doen: lezing Messner op 17 december in Antwerpen

Doen: lezing Messner op 17 december in Antwerpen

0
Doen: lezing Messner op 17 december in Antwerpen
Lezing Reinhold Messner in Antwerpen 17 december

Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar voor de lezing van Reinhold Messner op zaterdag 17 december, georganiseerd door bergsportvereniging Alpua. Wees er wel snel bij, want het zou ons verbazen moest dit event niet zijn uitverkocht.

Waar en wanneer moet ik zijn voor de lezing van Reinhold Messner?

Zaterdag 17 december om 14 uur in de Universiteit Antwerpen, Aula Rector Dhanis.

Wie is Reinhold Messner?

Voor wie het nog niet weet: Reinhold Messner (°1944 in Zuid-Tyrol) leerde klimmen in zijn achtertuin, de Dolomieten. In de jaren 60 maakte hij naam als een van de beste klimmers in Europa, met gedurfde eerste beklimmingen in de Alpen. Vanaf 1970 tot halverwege de jaren 80 maakte hij furore door ‘alpinestijl’ beklimmingen te introduceren in de Himalaya (zonder extra zuurstof).

Tussen 1970 en 1986 was hij de eerste persoon die alle 8000’ers uit de Himalaya beklom (en ook ineens zonder zuurstof). Ondertussen beklom hij ook de Seven Summits, klom hij een snelheidsrecord op de Eiger North Face (10u, in 1974), en zette hij overal ter wereld vele eerste beklimmingen op zijn naam. Het verlies van zijn broer en 6 tenen hielde hem hierin niet tegen.

Daarna trok Messner op weg naar nieuwe uitdagingen en stak hij in de jaren 90 Antarctica, Groenland, de Noordpoolregio en in 2004 nog de Gobiwoestijn in Mongolië over. Verder was hij geëngageerd in een hoop ecologisch gerichte expedities. Na zich rond de eeuwwisseling even op de Europese politiek te hebben toegelegd, startte hij vanaf 2003 zijn ‘Messner Mountain Museum’-project, met ondertussen al 6 locaties.

Ondertussen is Reinhold Messner 72 en nog steeds actief in de bergen. In zijn vrije tijd hoedt hij met veel liefde en toewijding zijn kudde Yaks.

Wat kom Messner zaterdag vertellen?

Eigenlijk maakt het niet uit. Gelijk wat Messner komt vertellen, toehoorders hangen gegarandeerd aan zijn lippen. Maar vooruit: in – zoal we van hem gewend zijn – ongezouten stijl (in het Engels!) zal Reinhold Messner het hebben over hoe hij van broekventje in de Dolomieten uitgroeide tot een van de grootste avonturiers aller tijden. Moed, passie, verantwoordelijkheid, ambitie, schaamte, angst en ouder worden passeren allemaal de revue.

Het is van 1986 geleden dat Reinhold Messner een lezing in België gaf. Een unieke kans dus, die je niet links kan laten liggen.

Waar kan ik tickets boeken?

Meer (praktische) info en tickets via www.alpua.be/messner!