Siebe Vanhee bedwingt El Regalo de Mwono als eerste vrije klimmer

Siebe Vanhee bedwingt El Regalo de Mwono
Siebe Vanhee bedwingt El Regalo de Mwono

Belgisch The North Face-atleet Siebe Vanhee bedwingt El Regalo de Mwono als eerste vrije klimmer. Hij tackelde de befaamde bigwall in Patagonië samen met twee andere Belgische klimmers, Sean Villanueva O’Driscoll en Nicolas Favresse. Met een moeilijkheidsgraad van 8a (5.13b) deden de atleten er 19 dagen over om via de oostelijke route de middelste top van het Chileense Torres del Paine te bereiken.

De route werd in 1992 geopend door een Brits team, met Paul Pritchard, Simon Yates, Simon Smith en Noel Craine. Zij bereikten de top met hulpmiddelen bij een routewaardering van 5.10 A4, VI. Siebe Vanhee bedwingt El Regalo de Mwono samen met zijn gezelschap niet alleen als eerste vrije klimmer. Hij zette ook nog eens slechts de tweede route uit op de oostelijke wand van Torre Central involledig vrije beklimming.

Siebe Vanhee bedwingt El Regalo de Mwono

Het team dacht vooraf vijftien dagen op de wall door te brengen. Door het slechte weer kwamen daar uiteindelijk vier dagen bij. “Onze eerste drie dagen op de wall werden er door het onstabiele weer uiteindelijk zeven”, vertelt Siebe. “Als we onze koorden bevestigden op de lagere platen, waren ze vaak bedekt met sneeuw of erg nat. Dat gaf de beklimming een extra dimensie. Naarmate de weersomstandigheden verbeterden, sloegen we ons eerste kamp op bij pitch 7, volledig in capsule-stijl met portaledge. Enkele dagen later slaagden we er vrij snel in om naar een indrukwekkend hangkamp bij pitch 13 te verhuizen, boven de twee crux pitches van de beklimming.”

Koude, sneeuw en ijs

“De koude temperaturen, de wind, de sneeuw en het ijs in de spleten maakten van deze vrije beklimming een echte beproeving. We konden telkens slechts één tot drie pitches maken voordat we terug moesten naar onze portaledge om te schuilen en onze vingers en tenen op te warmen. Het weer bleef een grote rol spelen. Daardoor moesten we onze push naar de top moesten uitstellen tot de vijftiende dag op de wall. We hadden trouwens ook maar voor vijftien dagen eten voorzien. Afdalen was op dat punt echter echt geen optie.”

Moeilijkste freeclimb ooit

“We moesten nog drie dagen wachten voordat het weer ons een marge van twee uur gaf. Dat was net voldoende voor de laatste crux pitch, om zo onze missie af te maken. Het verschrikkelijke weer en de technische moeilijkheden van de wall maakten van deze beklimming de moeilijkste freeclimb die we ooit deden. Maar het was wel de uitdaging waar we alle drie stiekem naar op zoek waren. We zijn dan ook ontzettend trots dat we slaagden in ons opzet.”

Meer nieuws over Siebe Van Hee op The North Face.