Outdoortips van avonturier Thomas de Dorlodot

Outdoortips van avonturier Thomas de Dorlodot
Outdoortips van avonturier Thomas de Dorlodot

Thomas de Dorlodot behoort tot het groepje Belgen dat mensen aan het dromen zet: van beroep is hij paraglider, maar ook bergbeklimmen, trekking, kajakken en zeilen staan geregeld op zijn agenda. Deze maand vertrekt hij met een zeilboot vanuit Brussel voor een reis van drie jaar rond de wereld.  Maar niet zonder eerst wat nuttige outdoortips te geven voor wie deze zomer op avontuur wil.

 

De outdoortips van Thomas de Dorlodot

Wandelen

Beheer je routes

Voor wie houdt van de rust van lange wandelingen in de natuur buiten de platgetreden paden, herinnert Thomas de Dorlodot nog eens aan het belang van een goed routebeheer.  Zorg ervoor dat je een goed zicht hebt op de hoogteverschillen want die kosten meer inspanning en tijd. Hijzelf markeert ook de buitengewone plekjes die hij later nog opnieuw wil bezoeken of met anderen wil delen op de kaarten in zijn gps-horloge.

Ken je grenzen

Controleer je snelheid en vermijd dat je jou onnodig vermoeit. “Ikzelf maak hiervoor gebruik van mijn Garmin Fenix 5. Fysieke overbelasting is écht contraproductief. Het horloge meet mijn fysieke conditie, dus ik weet perfect wanneer ik pauzes moet nemen en ik kan ook mijn vooruitgang volgen. Ik laat me verschillende keren per jaar in het ziekenhuis testen en ik sta er telkens van versteld hoezeer de resultaten van deze geavanceerde apparaten de gegevens van mijn horloge benaderen.”

Waak over je veiligheid

De gps-gegevens die een outdoorhorloge verschaft zijn uiterst belangrijk om snel gevonden te worden in geval van nood. Het gekozen materiaal moet stevig zijn en goed bestand tegen slechte weersomstandigheden en schokken.  Het ingebouwde kompas is bijzonder nuttig in de bergen en zorgt ervoor dat je te allen tijde zicht houdt op de nog af te leggen weg en afstand. Ideaal bij mist.

Blijf verbonden

Met de inReach-gps van Garmin, die verbonden is met een satelliet, kan Thomas de Dorlodot indien nodig rechtstreeks belangrijke berichten uitsturen en ontvangen.

Paragliden

Kies de beste plekken

Thomas de Dorlodot raadt aan om te starten op hellingen die naar het Oosten gericht zijn: zij vangen de eerste zon op, waardoor je niet alleen profiteert van een warme ochtendbries maar ook van de opstijgende warme lucht, waardoor je sneller hoogte krijgt. Met behulp van het kompas in zijn horloge kan hij gemakkelijk de thermiek berekenen en de hoogte onder controle houden.

Leg magische momenten vast

Om ook anderen van de prachtige landschappen bij het paragliden te laten genieten, bevestigt Thomas de Dorlodot een camera op zijn zeil, die hij met behulp van zijn Bluetooth Garmin-horloge bedient. “Het is ongelooflijk hoeveel opties het horloge biedt. Ik gebruik het zelfs om mijn boot te besturen!” looft Thomas.

Blijf smart

Tijdens het paragliden is Thomas de Dorlodot al in onverwachte en verrassende situaties terechtgekomen. Gelukkig kent hij altijd de plaatselijke tijd, omdat zijn betrouwbare bondgenoot zich automatisch aan de tijdverschillen aanpast. En naargelang de sociale omstandigheden vervangt hij gewoon de plastic armband door een lederen variant.