Safari-joggen op de Veluwe: hardloopsafari bij de noorderburen

Safari-joggen op de Veluwe- hardloopsafari
(c) Studio Arnhem, Barbara Kerkhoff

Deze herfst(vakantie) moet je eens bij onze noorderburen langs. Om te gaan safari-joggen op de Veluwe. Safariwat? Safari-joggen inderdaad, oftewel hardlopen op een plek waar je veel kans hebt om onderweg wild te spotten, zoals een hert, wild zwijn, das of ree. Ook wel een hardloopsafari genoemd. Dat kan uiteraard ook in eigen land, maar ons leek het leuk om kennis te maken met de bedenkers van deze ‘tak van sport’.

Hardloopsafari op de Veluwe

Rob en Gert-Jan organiseren al bijna tien jaar loopsafari’s op de Veluwe, niet toevallig de plek waar de Nederlandse ‘Big 5’ zich laat zien. Het idee ontstond toen ze op hun looprondje in het Nationaal Park Veluwezoom en nabijgelegen bossen en natuurgebieden, zoals het Deelerwoud, de Terletse Heide en Landgoed Beekhuizen, geregeld wild tegenkwamen. Ze namen een aantal keer vrienden mee, toen vrienden van vrienden, en zo is de bal gaan rollen.

Toegegeven, de Ardennen zijn een droom voor wildspotters en ook in andere natuurgebieden in ons land sta je met wat geluk oog in oog met een edelhert of everzwijn. Zelfs de wilde wolf is opnieuw in België gesignaleerd. Maar die groene schatkamer van Nederland die de Veluwe heet, herbergt echt een enorme hoeveelheid wild. Bovendien zijn onze hardlopende gidsen ervaren wildspotters en kennen ze de paden op hun duimpje.

Safari-joggen

 

Hoe het in zijn werk gaat? Aanmelden kan via safari-joggen.nl. In de herfst en winter wordt er ieder weekend gelopen en gaan kleine groepjes hardlopers onder begeleiding van een hardlopende gids op pad bij zonsopgang. Qua afstand kan je kiezen uit 10 km, 12-15 km of meer. Van de 15 euro deelnamefee gaat 2,5 euro naar Natuurmonumenten. Wie lid wordt van die organisatie loopt gratis mee. Wat ons betreft een ideaal uitje tijdens een weekend of weekje weg in de herfst.

Enkele van de wilde dieren in België en Nederland.

Waar op letten als je gaat safari-joggen?

  • Draag geen te opvallende kleren of parfum.
  • Loop tegen de wind in, zodat dieren je niet horen of ruiken.
  • Probeer zo min mogelijk te praten.
  • De beste plek om wild te spotten is een bosrand. Bij schemer wagen dieren zich ook verder in open velden.

De groene schatkamer van Nederland

Samen meer dan 10.000 hectare natuur, dat kan tellen als groene long. Aan diversiteit heb je tijdens je loopronde in Nationaal Park Veluwezoom (gratis toegang) of – aan de andere kant van de A50 – Nationaal Park de Hoge Veluwe (inkom) dan ook geen gebrek. Van loof- en naaldbos naar zandverstuiving, en van korstmossteppe naar de karakteristieke heidevelden, die in het begin van de herfst nog prachtig paars kleuren. www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-veluwezoom, www.hogeveluwe.nl en www.visitveluwe.nl