Via ferrata Madrisella in Montafon/Vorarlberg: een pronkstuk met een 360°-panorama

via ferrata Madrisella in Vorarlberg (c) Philipp Steurer - Montafon Tourismus GmbH, Schruns
(c) Philipp Steurer - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Op 2500 meter hoogte is het uitzicht adembenemend – vooral wanneer men de top van de Madrisella via de nieuwe via ferrata Madrisella op de noordelijke helling heeft bereikt. Aan deze kant presenteert de berg zich machtig. In de diepte kan men het Novatal goed waarnemen. Ervaren bergbeklimmers zijn het erover eens: “Dit is een van de mooiste bergbeklimmingen in Vorarlberg!” Waar wacht je op?

Klettersteig Madrisella (c) Philipp Steurer - Montafon Tourismus GmbH, Schruns (1)
(c) Philipp Steurer – Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Sinds vorige zomer is er de nieuwe via ferrata Madrisella, met een moeilijkheidsgraad C/D. Berggidsen Martin Marinac en Manfred Sprung, beiden door de staat gecertificeerd, hadden slechts anderhalve maand de tijd om het pronkstuk aan te leggen. Pas midden mei was de laatste sneeuw in Vorarlberg gesmolten, maar de bergbanen moesten eind juni reeds klaar zijn voor gebruik. Iedereen moest een tandje bijsteken om het project moest op tijd afgerond zijn. Geen eenvoudige opgave, vooral als je weet dat het terrein zeer steil is en 450 hoogtemeters overbrugt.

Een echt pronkstuk in Vorarlberg

De inspanning was met ongeveer 500 werkuren enorm hoog – toch was het de moeite waard. De feedback is over de hele lijn positief. Wanneer Manfred hoort dat de reacties spreken over ‘een van de mooiste bergbeklimmingen in Vorarlberg’, is hij gelukkig. Voor hem ligt het bijzondere van dit bergavontuur ook in het gesteente, het zogenaamde Gneisgesteente: “Het is horizontaal gelaagd en zeer gemakkelijk te betreden met deze vlakke treden.”

Verticaal omhoog

De beste optie voor bergbeklimmers is – bij droog weer – een rondreis maken van het bergstation van de Versettlabahn via de Alpe Nova tot bij de Seressee. Met een beetje geluk kun je onderweg marmotten spotten.

Klettersteig Madrisella (c) Philipp Steurer - Montafon Tourismus GmbH, Schruns (2)
Klettersteig Madrisella (c) Philipp Steurer – Montafon Tourismus GmbH, Schruns (1)

De grootste klimuitdaging is de 150 meter hoge, verticale wand. Na het uitstappen is het slechts nog vijf minuten stappen naar de top. De tour duurt in totaal vijf tot zes uur, waarvan twee tot tweeënhalf uur aan het klimtouw. De highlight is ongetwijfeld het ongelooflijke panoramische zicht om de omringende bergen in Vorarlberg en verder.

Veel klimplezier!

Alle details van de tocht vind je op deze pagina van Toerisme Montafon/Vorarlberg. Uitrusting kan je indien nodig ter plaatse huren bij Intersport Rent.

montafon.at/nl
vorarlberg.travel

Via ferrata Madrisella in het kort

  • Afstand: 7,95 km
  • Totaal hoogteverschil 779 hm
  • Moeilijkheidsgraad: C/D (zwaar)
  • Tijd: 5 à 6 uur
  • Vereiste conditie: zeer goed
  • Beste periode: einde juni tot begin oktober
  • Landschap: buitengewoon

Wil je graag precies weten hoe het lastige stuk eraan toegaat? Bekijk dan de video van Multisport Bodensee, onze fotogalerij of deze mooie fotoreportage van Ernst Riha.