De mooiste wandelroutes in het Zwin tussen Knokke-Heist en Cadzand

mooiste wandelroutes in het Zwin
(c) Zwin Natuur Park

Het Zwin is zeg maar de internationale vogelluchthaven van kust, polders en duinen op de grens van Vlaanderen en Nederland. Het is een pracht van een gebied, waar de natuur op veel plekken nog vrij spel heeft en oude zeeweringsdijken getuigen van de strijd tegen de Noordzee. We gingen op ontdekking naar de mooiste wandelroutes in het Zwin tussen Knokke-Heist en Cadzand.

In het gedeelte van de zeearm dat aan België toebehoort, ligt het Zwin Natuur Park. In Nederland ligt het in het natuurgebied Het Zwin. Sinds 4 februari 2019 is het Belgische deel van het Zwin trouwens 110 hectare groter geworden na het doorsteken van de internationale dijk, het Nederlandse deel werd 10 hectare groter.

De mooiste wandelroutes
in het Zwin

Puur natuur

De Zwinwandelroute is een lus van 12 km dwars door de binnenduinen en polders van Knokke-Heist, via het Koningsbos en over knuppelpaden. Onderweg adem je tussen de Schotse hooglandrunderen de zilte lucht in. Het orgelpunt is het prachtige uitzicht over de Zwinvlakte. De wandelroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Starten kan vanuit het Zwin Natuur Park of de Oosthoek in Knokke-Heist.

Met kinderen

Met kinderen mag het huttenparcours niet op je to do-lijstontbreken. Er is een voederhut van waaruit je de vogels van héél dichtbij kan bewonderen. Een kijkhut die uitziet op het broedeiland. Een boshut, waar je je vondsten uit de natuur kan verzamelen.

(c) Zwin Natuur Park

Een luisterhut, om te luisteren naar verschillende vogelgeluiden. Alsook een zoutwaterlabo, waar je diertjes kan bekijken die zijn opgevist in de kreken van de Zwinvlakte.

Ook een aanrader: het blotevoetenpad. Een toffe route van een tweetal kilometer waar de schoenen uit mogen en je de modder tussen je tenen voelt.

Grensoverschrijdend

Het jongste wandel- en fietspad van het Zwin ging vorig jaar in maart open. Het halfverhard pad op de nieuwe groene dijk leidt enthousiaste stappers – zodra we de landsgrens weer over mogen – van de onthaalpoort aan Vlaamse zijde, het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist, helemaal tot in Cadzand-Bad waar de andere onthaalpoort ligt. Vier uitkijkpunten bieden een pracht van een uitzicht op de lange Zwingeul en het nieuwe broedeiland.

Voor de mooiste wandelroutes in het Zwin aan Nederlandse zijde kan je op de website van het Zeeuws landschap terecht. Het Schor is niet vrij toegankelijk, maar in de zomer worden er regelmatig excursies georganiseerd. In juli en augustus normaal elke donderdag om 10 uur.

Zelf je route plannen

Liefhebbers van de Zwinstreek kunnen aan de hand van POI’s uiteraard ook zelf hun route plannen en natuur met architectuur of een kapelletjesroute combineren.

Een mooie knooppuntwandeling vanuit Knokke-Heist is deze lus van 10,6 km. Het eerste stuk is wat drukker, maar vanaf de dijken is het echt erg mooi, met name het stuk over de Hazegraspolderdijk, een plek die tijdens WOI van groot strategisch belang was voor de Duitse bezetter. Je vindt er nog restanten van oude bunkers.

Internationale vogelluchthaven

Vogels zijn er hier zoals we al zeiden in overvloed en zie je op de mooiste wandelroutes in het Zwin volop. Het is hier een voortdurend komen en gaan van in totaal circa 350 vogelsoorten die een veilige haven zoeken om te broeden, overwinteren of naar voedsel te zoeken. Sommige houden even halt, zoals de lepelaars, verschillende roofvogels, graspiepers en zwaluwen. Andere blijven maanden ter plekke. ganzen en eenden die hier komen overwinteren bijvoorbeeld. Of de kluten, visdieven, nachtegalen, kleine zilverreigers en ooievaars die in het Zwingebied komen broeden.

Wist je trouwens je de ooievaarskoppels die hun nest hebben gebouwd bovenop de ooievaarstoren in het Zwin Natuur Park via een livestream kan volgen? Tussen eind april en half mei kruipen de baby ooievaars uit hun ei en zie je ze af en toe onder een oudervleugel door piepen.

De mooiste wandelroutes in het Zwin – Praktisch

  • Je kan aan de hand van POI’s en knooppunten routes uitstippelen aan de rand van het natuurgebied. Het Zwin Natuur Park zelf is enkele toegankelijk met een toegangsticket. Uiteraard steun je zo mee het natuurbehoud aan onze kust.
  • Het Zwin Natuur Park was tijdens de coronaperiode dicht, maar is vanaf 26 mei 2020 weer open. Vooralsnog gelden er beperkte openingstijden en moet je je toegangsticket binnen een bepaald tijdslot afhalen.
  • Vanaf 8 juni kan je in het weekend opnieuw gegidste wandelingen maken. De wandelingen duren twee uur en je moet een plek reserveren. Trek rubberen laarzen of waterdichte schoenen aan!

Meer wandelideeën aan de Belgische kust?