Home Bestemmingen Fietsen en wandelen in Oost-België

Fietsen en wandelen in Oost-België

0
Fietsen en wandelen in Oost-België

Bergen in België? Die hebben we helaas niet echt, maar ons landje plat noemen, is ook wat overdreven. Het levende bewijs daarvan vind je in de Oostkantons: een streek vol uitgestrekte bossen en woeste valleien. Het is er oogverblindend mooi fietsen en wandelen tussen de klaterende beekjes en de rauwe leegte. Ideaal om even op adem te komen, of om je uit te dagen voor een ruige tocht. We geven je alvast enkele ideetjes mee om te fietsen en wandelen in Oost-België.

Tekst: Annelore Orije
Foto’s: Marc De Preker, Paul Verzele, Bart Vercruyssen, Tuur Ceuleers

Fietsen en wandelen in Oost-België

Stoneman Arduenna

176 km en 3900 hoogtemeters puur mountainbikegenot

Van 16 april tot 15 september kan je deelnemen aan de Stoneman Arduenna: een bewegwijzerde route door bos en vallei met veel single trails, steile beklimmingen en af en toe iets zachter voor de benen. Het circuit loopt voorbij acht controleposten die je binnen de drie dagen moet zien af te vinken.

Via een stempelkaart houd je je voortgang bij. Na afronding van de challenge verdien je een vermelding op de finisherlijst als Stoneman Goud, Zilver of Brons – afhankelijk of je er 1, 2 of 3 dagen over doet. Laat die kuiten maar branden! Het circuit loopt langs Burg Reuland, waar je na een dagje fietsen en wandelen in Oost-België welverdiend kan uitrusten in de Vennhütte.

De Vennbahn

125 km fietsen over een oude spoorweg

Voor wie het pad wat minder hobbelig mag zijn, werd langs een oude spoorlijn het  Vennbahnfietspad geplaveid. De route met internationale erkenning is met haar 125 kilometer een van de langste van Europa. Het pad doorkruist Duitsland, België en Luxemburg, en loopt langs de Vennhütte.

Met een gemiddelde helling van 2% is het aangenaam fietsen langs indrukwekkende landschappen met een rijke geschiedenis. Maar vergis je niet, er zitten ook enkele pittige stukken tussen. De meeste hoogtemeters, 381 om precies te zijn, overbrug je in etappe zes, van Burg Reuland naar Troisvierges.

GR 56: Etappe Burg Reuland – St. Vith

14,6 km wandelen met 415 hoogtemeters

De GR 56 is één van de oudste GR-paden in ons land en verbindt de Oostkantons, Hoge Venen en de Eifel. In tegenstelling tot andere GR-paden is de GR 56 een rondwandeling met een totale lengte van 168 kilometer en 84 kilometer aan varianten en verbindingen.

De etappe Burg Reuland – St. Vith leidt je langs de burcht van Reuland. Eén van de mooiste ruïnes van de Ardennen, met een geschiedenis die teruggaat tot in de 9e eeuw. Tijdens het vervolg van deze wandeling kijk je uit op het panorama van de Our- en Ulfvallei. Een ruige omgeving, maar een droom voor echte wandelaars en natuurgenieters!

De Vennhütte – Belgische berghut in de Ourvallei

Tussen befaamde toponiemen als Baraque de Fraiture en Signal de Botrange ligt een oud ‘Gasthaus’, gerenoveerd in de sfeer van een echte berghut. In de Vennhütte kan je aan een prikje overnachten in een slaapkamer van 2, 4 of 6 personen of – zoals de échte avonturiers – op een bed in de slaapzaal.

De gezellige hut wordt uitgebaat door vrijwillige wirten die je vol passie bijpraten over de streek terwijl ze jou een lokaal biertje serveren uit de bar. Bovendien kunnen niet alleen jij, maar ook je mountainbike genieten van een welverdiende douche na een dagje sporten in de beboste heuvels van de vallei de Our. Kortom: een ideale uitvalbasis voor wie wil fietsen en wandelen in Oost-België.

Vennhütte praktisch

  • Adres: Am Bahnhof 13, Burg-Reuland
  • Open van vrijdagavond tot zondagmiddag, tijdens schoolvakanties en op aanvraag
  • Vooraf reserveren is noodzakelijk via kbfvzw.be/vennhutte.
  • Kostprijs/nacht incl. ontbijt en gebruik trekkerskeuken: volwassene: € 26, kind: € 21. Korting voor wie lid is van de Klim- en Bergsportfederatie of NKBV.
  • Breng je eigen slaapzak mee
  • Fietsenruim in de hut
  • Lunch: € 6

KBF-Lidmaatschap

Een lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie omvat onder meer een uitgebreide
verzekering en korting tot 50% in de berghutten. www.kbfvzw.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

5 × 3 =