Home Nieuws Sneeuwklokjesdagen en wandelende takken in de arboretumtuin

Sneeuwklokjesdagen en wandelende takken in de arboretumtuin

0
Sneeuwklokjesdagen en wandelende takken in de arboretumtuin
(c) Wietse Chanet

Veel spektakel in Arboretum Kalmthout dezer dagen. In februari staan niet alleen de toverhazelaars en de sneeuwklokjes volop in bloei in de arboretumtuin, er komt ook een exotisch insectenvolkje op bezoek in de historische villa Vangeertenhof: wandelende takken.

Sneeuwklokjesdagen

In februari bloeien de sneeuwklokjes in Arboretum Kalmthout met duizenden tegelijk. Wegwijzers leiden langsheen witte bloementapijten en een installatie in het tuinprieel, de Gloriëtte, met Japanse mosballen van sneeuwklokjesplanten. Prachtige beelden vol winterse sfeer gegarandeerd!

Sneeuwklokjes, of Galanthus, zijn bolgewasjes, zoals uien, tulpen of narcissen. Er bestaan wereldwijd zo’n twintig botanische soorten van Galanthus, dat zijn de soorten zoals ze in het wild voorkomen. Maar er bestaan ook talloze door de mens gekweekte variëteiten.

Wie zich even verdiept in de wereld van de sneeuwklok, ontdekt dat determineren van die verschillende soorten niet supermoeilijk hoeft te zijn, maar dat het wél goed kijken en opletten is. En dat het niet voor niets is dat de mysterie en de kracht van dit schijnbaar fragiele witte bloempje al sinds eind de 18de eeuw verzamelaars en romantici inspireert.

  • De route in Arboretum Kalmthout staat bewegwijzerd van 5 februari tot en met 20 februari 2022. Op zaterdag 12 februari 2022 is er een sneeuwklokjesverzamelaarsdag met om 15u30 uur een lezing door twee sneeuwklokjesexperts.

Jungle vol wandelende takken

Nog tot en met 13 februari kan je in Arboretum Kalmthout ook wandelende takken en wandelende bladeren bewonderen. Dit zijn insecten die sprekend op takken, twijgen en bladeren lijken. Hun vijanden kunnen hen zo bijna niet vinden. Sommige zijn verrassend groot, andere heel klein. Ze kunnen onopvallend zijn of juist fel gekleurd. Er zijn er die er dun en glad uitzien, maar anderen hebben juist een erg stekelige aanblik. 

Expeditieleider van dienst is ingenieur Wietse Chanet van Phasmedia die al sinds zijn tienerjaren met de insecten bezig is. Hij brengt verschillende soorten mee naar de mini-jungle in het Arboretum, waaronder enkele grote en bijzondere exemplaren.

Er zijn ook opgezette wandelende takken te zien: enkele unieke exemplaren die Arboretum Kalmthout voor de expo mocht ontlenen uit het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen van Brussel en enkele stuks die opgezet zijn door STUFFed Taxidermy.

  • Van 5 tot en met 13 februari 2022 zijn bezoekers van alle leeftijden welkom in het Vangeertenhof om er een jungle vol wandelende takken en bladeren binnen te stappen. Expeditieleider Wietse Chanet geeft je tijdens je trektocht antwoord op al je vragen en heeft enkele opdrachtjes klaar voor iedereen die zijn jungle binnenwandelt.

www.arboretumkalmthout.be

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zestien − vijftien =