Klimnieuws: GOUD voor Nicolas Collin op de Wereldspelen in Birmingham (VS)

Nicolas Collin, World Games Birmingham 2022, Foto: Daniel Gajda
Nicolas Collin, World Games Birmingham 2022, Foto: Daniel Gajda Photography

Op de 11e editie van de World Games in Birmingham (VS) vond afgelopen weekend de wedstrijd sportklimmen plaats in de categorie ‘trend sports’. Verdeeld over drie disciplines namen zo’n zeventig klimmers het tegen elkaar op in de hoop één van de 18 medailles te bemachtigen. De wedstrijd vindt plaats in open lucht, op een klimstructuur niet ver van de Sloss Furnaces en de Universiteit van Alabama.

Onder de geselecteerden bevinden zich drie Belgen: Hannes van Duysen (17, Vinderhoute), Chloé Caulier (25, Masnuy‐Saint‐Pierre) en Nicolas Collin (24, Brussel), vergezeld van hun coach Liselotte De Bruyn. Volgens de originele planning nemen ze elk aan één discipline deel, maar na problemen bij andere geselecteerde klimmers met blessures en visa, werden Chloé en Nicolas uitgenodigd om in lead én boulder deel te nemen.

Goud voor Nicolas Collin

Nicolas Collin, die oorspronkelijk enkel de selectie behaalde voor de lead‐wedstrijd, haalde in de boulderkwalificaties de 6e plaats en stootte daarmee nipt door naar de finale.
Daar moest hij het zien op te nemen tegen geduchte tegenstanders als Kokoro Fujii (29, Tokyo) en publieksfavoriet Yoshiyuki Ogata (24, Tokyo), die eerder goud won op de World Games in 2017. Nicolas Collin kwam verbazend sterk uit de hoek en grijpt als underdog de eerste plaats.

Voor de 4 finaleboulders had Nicolas in totaal slechts 6 pogingen nodig. Daarmee won hij de vierde gouden medaille voor Team België op de World Games en de 8e overall op dit moment.

Maar de Brusselaar was naar de VS gereisd om te schitteren in de lead‐competitie, zijn favoriete discipline, en dat deed hij de volgende dag met veel plezier. Bij lead wint degene die de hoogste greep weet te behalen, en Nicolas haalde daar de 3e plaats in de kwalificaties. Dit keer ruim voldoende voor een plaats in de finale. Daar komt hij aan de 24 beweging van de klimmuur los, net als twee andere klimmers die het hier lastig krijgen. Zij klommen echter sneller en stootten Nicolas zo naar de 6e plaats.

Ook in het verleden toonde Nicolas zijn veelzijdigheid in zowel lead als boulder, zoals op de Europese kampioenschappen in Moskou in 2020 (2e in lead, 5e in boulder en 13e in Speed). In Birmingham liet hij dat weer maar eens zien. Dat belooft voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024, waar sportklimmen voor de tweede keer deel van uitmaakt!

Knappe prestaties
van Chloé Caulier en Hannes van Duysen

Hannes Van Duysen, die in 2021 nog de wereldtitel in boulder haalde in de categorie jeugd A, nam eveneens deel in de discipline boulder. Daar klom hij zich naar een sterke 7e plaats in de kwalificaties en miste zo de finale op de valreep. Eén plaats na Nicolas Collin. Zijn 7e plaats staat er echter met een knappe prestatie, waarbij hij als enige klimmer telkens van de eerste poging de zone weet te behalen. Niet slecht voor deze 17‐jarige Vlaamse klimmer.

Chloé Caulier eindigde met een mooie 8e plaats in de discipline boulder. En kon, ter verrassing, ook in de discipline lead deelnemen. Daar neemt ze opnieuw de 8e plaats in de kwalificaties en later ook in de finale.

Volgende wedstrijden

  • 22‐23 juli: IFSC ‐ Wereldbeker klimmen (L) ‐ Briançon (FRA) 2022
  • 3‐6 augustus: IFSC Europe ‐ Continental Youth Championship (B) ‐ Graz (AUT) 2022

Boulderen: kort en krachtig

Bij klimmen denk je misschien aan een touw, een klimgordel en adembenemende hoogtes, maar dat is bij boulderen net niet het geval. Anders dan bij lengteklimmen zijn de boulderwanden een stuk lager, en gaan ze max. tot 5 meter hoog. Een gordel en touw zijn hier dus overbodig. Als je valt, dan ligt er onderaan de klimmuur een dikke valmat om je op te vangen. Omdat de routes korter zijn, wordt de intensiteit van de bewegingen opgedreven. Er komt veel kracht, vormspanning en vindingrijkheid van de sporter bij kijken. Best pittig dus. Spektakel en sensatie verzekerd!

Klimmen, een Olympische Sport

Op de Olympische Spelen van 2021 kreeg je al een voorsmaakje van deze relatief nieuwe sport. Daar maakte Sportklimmen haar debuut in een gecombineerd format bestaande uit drie disciplines: lead, boulder en speed. Deze combinatie bleek voor de meeste olympiërs geen evidentie te zijn, met een interessante podia als resultaat. Toch was het debuut duidelijk een succes. In 2024 zal klimmen opnieuw op het Olympisch toneel verschijnen tijdens de Spelen in Parijs. Ditmaal voorziet de organisatie een extra set medailles voor de speedklimmers. De disciplines boulder en lead worden nog steeds samengenomen, maar die combinatie ligt voor de doorsnee klimmer meer voor de hand.

De Belgische topklimmers weten alvast waarnaartoe te werken!