Home Nieuws Lees Far Out Online 2024 > Lente/Zomer Dplusdinsdag: hoogtemeters in plaats van kilometers

Dplusdinsdag: hoogtemeters in plaats van kilometers

0
Dplusdinsdag: hoogtemeters in plaats van kilometers

In je eentje een steile heuvel of brug op- en aflopen om je voor te bereiden op een zware trail in de Ardennen of door het hooggebergte behoort definitief tot het verleden. Op tal van plaatsen in Vlaanderen kun je elke dinsdagavond terecht om in groep hoogtemeters te maken. Far Out trok naar de Leuvense Kesselberg, de bakermat van Dplusdinsdag.

Tekst: Kris Clerckx / Foto’s: DPlus

Op een winterse dinsdagavond verzamelt zich een groep van maar liefst dertig lopers in het pikkedonker op de parking van de Kesselberg. Wie uit de auto stapt, doet meteen zijn of haar hoofdlampje aan. Enkele andere deelnemers komen met hun fiets al puffend tot boven geklommen, terwijl nog anderen al lopend arriveren.

Iedereen welkom

Tijdens de verwelkoming valt het me meteen op dat ik niet de enige nieuwkomer ben. Minstens vijf andere lopers zijn er voor het eerst bij. Heel leuk is dat we meteen worden opgenomen in de gemoedelijke loopcommunity van Dplusdinsdag. Niemand hoeft zich te verantwoorden of uit te leggen waarom ze aanwezig zijn. Wie komt, is welkom. En dat voelt heel ongedwongen aan in een tijdperk van reservaties en het scannen van QR-codes om je ergens aan te melden.

“Onze groep wordt alsmaar groter”, klinkt een enthousiaste Frank ‘de tank’ Gielen, de coördinator van Dplusdinsdag. “Wat een verschil met 2020 toen het als een trainingsmoment op mijn vrije dinsdagen begon. De eerste keer waren we met twee. Samen met de sterke ultraloper Merijn Geerts kwam ik naar de Kesselberg om er enkele keren het Alpengefuhl te lopen. Dat is een Stravasegment van twee kilometer met 200 meter hoogteverschil. Als je dat enkele keren aflegt, kom je snel boven de 1000 hoogtemeters uit. De Kesselberg is dus de bakermat van onze Dplusdinsdagen, maar we zoeken ook andere heuvels in en rond Leuven op.”

Collectief boven competitie

De duisternis, de bewegende lampjes op het hoofd van dertig lopers en het uitzicht op het verlichte stadscentrum van Leuven maken van de Kesselberg een bijna feeërieke plek. Maar er dienen ook inspanningen te worden geleverd. Via een smal paadje dalen we algauw af tot aan de voet van de Kesselberg. Aan het gesloten café Bij Betty draaien we terug om een eerste keer de Kesselberg op te crossen. Door de regen van de voorbije weken is het pad bijzonder glibberig en ik kan me nog op het nippertje aan een tak vasthouden om niet achterover te vallen met misschien wel een kettingreactie van vallende lopers tot gevolg.

Ervaren Dplusser Merijn Geerts is slimmer en kiest op het steilste stuk van de klim om offroad naar boven te klimmen. Zodra we met z’n allen boven zijn, gaat het via een ander pad weer meteen naar beneden en inderdaad… weer naar omhoog. Voorts kunnen we de steile Kesselberg ook een keertje via houten trappen afdalen en beklimmen. Dplusdinsdag is een heel ander traillopen dan dat ik gewoon ben. Elke hoogtemeter wordt opgezocht, waardoor het al gauw een heel intensieve training wordt. Toch hangt er in de groep geen wedstrijdgevoel. “Het collectief staat boven de competitie bij ons”, reageert Frank de tank. “Na elke lange helling of steile afdaling wachten we iedereen op, waarna we in groep de tocht in het donker verderzetten.”

Alpengevoel in de benen

Ter variatie op het klimwerk op de flanken van de Kesselberg zoeken we die avond ook even de kortere hellingen van het Begijnenbos en het Sint-Gertrudisbos op. De namen van de paadjes, zoals het Sukkelpad, doen soms het ergste voorspellen. Toch vallen in dit gedeelte de klimmetjes goed mee. Bovendien lopen we aan een haalbaar tempo, waardoor het gemakkelijk kennismaken is met de andere lopers. Een van hen is Koen, die al sinds anderhalf jaar Dplusser is: “Ik beoefen meerdere sporten. Toen ik me aan het voorbereiden was op een trail van 70 km leek me dat zo een zotte onderneming, dat ik hier ben komen meetrainen. Al na enkele keren voelde ik me sterker worden in mijn benen, waarna ik ben blijven komen. Bovendien is het gratis en je loopt in plezant gezelschap.”

Al babbelend en al lachend komen we na ruim 11 km aan de parking, waar we met een derde van de groep beslissen om nog een keertje het Stravasegment van het Alpengefuhl af te leggen. En die extra lus met drie steile beklimmingen kort na elkaar voel ik zwaar doorwegen in mijn nog winterse loopbenen. Aan het eind van de training komen we na 13 km uit op 660 positieve meters hoogteverschil. En dat is best pittig voor een training in eigen land. Een trail in het hooggebergte kun je dus echt wel in eigen streek voorbereiden. Bovendien telt Dplusdinsdag sinds begin 2024 al zes locaties in Vlaanderen, waar je elke dinsdagavond om 19u welkom bent om klimkilometers te verzamelen in enthousiast gezelschap.

DPlusdinsdag

Behalve in Leuven vinden de Dplusdinsdagen plaats in Gent, de Vlaamse Ardennen, Limburg, het provinciaal domein De Schorre in Boom en aan de kust. Meer informatie over de exacte locaties en de geplande hoogtemeters op de overzichtelijke website van Dplusdinsdag. www.dplusdinsdag.be


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

12 + 10 =