Home klimmen 8 tips voor wandelen in de bergen

8 tips voor wandelen in de bergen

0
8 tips voor wandelen in de bergen

Op tocht in de bergen… Dat is actief genieten van een prachtige omgeving. Het terrein vraagt echter de nodige voorzichtigheid. Wees je bewust van de risico’s en houd je aandacht erbij. We geven je alvast acht tips om veilig de bergen in te gaan.

Tekst: Annelore Orije / Foto’s: Jolien Evaert, Herman Desmet, Kobe Burdack & Geoffroy Leysen

Tip 1: Schat jezelf juist in

Wie ben je? Wat kan je fysiek? Hoe ben je in een groep? Kies een tocht die aansluit op jouw ervaringen, kennis, uitrusting, conditie, etc. En volg de nodige opleidingen om je niveau op te krikken.

Tip 2: Ga fit naar de top

Wandelen in de bergen vergt veel van ons lichaam. Hoe fitter, hoe meer je onderweg geniet. Dus werk ook thuis alvast aan je conditie. Eens je in de bergen bent, is het verstandig om langzaam de hoogte op te zoeken, zodat je lichaam kan acclimatiseren. Schat je fysieke capaciteiten realistisch in, vermijd tijdsdruk en extreme inspanningen aan het begin van de wandeling of wandelweek, start langzaam en kies een wandeltempo dat je makkelijk volhoudt.

Tip 3: Ken je tocht

Bereid je tocht goed voor. Dit doe je in eerste instantie thuis met behulp van gidsjes, internet en kaarten. Ter plaatse kan je deze info aanvullen met actuele informatie over je route en het berggebied via updates van de toeristische dienst, lokale gidsenbureaus, bergsportinstanties, liftstations en de berghutten. Online forums zoals Camptocamp.org geven vaak heel nuttige info. Plan ook alternatieven voor je tocht; het weer en het terrein kunnen in de bergen snel veranderen.

Tip 4: Gear up!

Maak een wijze materiaalkeuze. Pak licht, zonder de belangrijke basisitems te vergeten, zoals aangepaste kledij (drielagensysteem), zonbescherming (bril, hoed, zonnecrème, lippenbalsem), kaart, gsm, EHBO, hoofdlamp, bivakzak… Trek je het hooggebergte in, dan komt er heel wat gespecialiseerd materiaal aan te pas, denk aan crampons, pikkels, ijsbijlen, touw, helm… Ze zijn van levensbelang in alpiene terrein. Hoe je er correct mee omgaat, leer je in een stage bergbeklimmen.

Tip 5: Zorg voor elkaar

Goede afspraken maken goede vrienden. In de bergen ben je niet alleen, en dat is maar goed ook. Een goede communicatie is onmisbaar om een succes te maken van je bergvakantie. Overleg voor en na je tocht. Wat ging er goed? Wat ging er minder? Communiceer open en eerlijk, en reflecteer op elkaars gedrag of beslissingen.

Tip 6: Herhaal je leerstof

“Het zal wel lukken”, is geen goede attitude voor in de bergen. De situatie kan er soms gevaarlijk omslaan, en dan ben je maar beter goed voorbereid, wil je er adequaat op inspelen. Oriënteren in de mist, noodcommunicatie, outdoor-EHBO, staptechnieken… En voor alpinisten ook touwtechnieken, knopenkennis, reddingstechnieken, sneeuwoefeningen, etc. Check vooraf of alles nog fris in het kopje zit, zodat je zelfzeker op tocht kan.

Tip 7: Vergaloppeer je niet in de bergen

Grenzen verleggen, hoort erbij in de bergen, maar machogedrag en stoere stoten laat je beter thuis. Doe het rustig aan en verbruik niet onnodig veel energie. Neem voldoende snacks, eten en drinken mee om je energiepeil op peil te houden en aan te vullen. Drink voldoende water (of isotone dorstlesser) onderweg en pauzeer regelmatig om te voorkomen dat je door je reserves zit.

Tip 8: Respecteer je omgeving

Doe iets terug voor de natuur waar je zo van geniet. De bergregio’s zijn een ontzettend kwetsbare omgeving. Respecteer de regels en denk aan de impact van je verplaatsingen per auto. Laat geen afval achter – ook geen toiletpapier, vermijd lawaai onderweg en blijf op de voorziene paden.

Onbezorgd genieten

Speciaal voor klim- en bergsporters voorziet KBF een uitgebreide verzekering voor helikopterreddingen, repatriëringen, etc. Meer info op www.klimenbergsportfederatie.be.

Krik je bergskills op!

  • Heb je nog geen opleiding gevolgd? Dan zijn er verschillende opties. De meeste zelfstandigheid bouw je op tijdens een opleiding of stage bij een klim-en bergsportclub in België. De KBF verzamelt alle stages voor bergwandelen en bergbeklimmen, voor beginners en gevorderden, op één platform: portaal.kbfvzw.be/events.
  • Diezelfde clubs bieden ook begeleide tochten aan, waar je ook enkele nuttige bergskills zal oppikken. De focus ligt hier echter op de beleving, en minder op de leerstof.
  • Tot slot kan je je ook laten begeleiden door een (berg)gids. Die focust overwegend op de beleving van één bepaalde tocht, en niet zozeer op een constructief leerproces. Het kostenplaatje ligt daarbij vaak wat hoger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

drie × vier =