Home Featured Merijn Tinga surft en supt 850 km van Londen naar Parijs

Merijn Tinga surft en supt 850 km van Londen naar Parijs

0
Merijn Tinga surft en supt 850 km van Londen naar Parijs

Einde juli 2024 is de Seine in Parijs dé place to be voor de openingsceremonie en de evenementen marathonzwemmen en de triatlon van de Olympische Spelen. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga kwam er 11 juli al aan na een 850 km lange surf- en suptocht van London naar Parijs.

Londen-Parijs is het vervolg van de Oslo-Londen surf expeditie 2023. Ook toen verzamelde hij onderweg in de landen waar hij langs surfte lessons learned over drankverpakkingen en statiegeld, om ze als ‘boodschap in een fles’ te overhandigen aan de Engelse minister.

(c) Eelkje Colmjon

Met zijn Oslo-London-Parijs wil Merijn Tinga zich inzetten voor de uitbreiding van statiegeld in Europa. Landen als België, Frankrijk en het VK hebben nog geen goede statiegeldwet, terwijl dit de beste manier is om zwerfafval te voorkomen en hergebruik van grondstoffen mogelijk te maken. Ook deze expeditie legde Merijn af op een windsurfboard dat onder andere gemaakt is van plastic flessen afkomstig uit de Seine.

(c) EI Media

“Direct na mijn aankomst in Parijs heb ik ’s avonds, samen met l’Académie du Climat, een conferentie georganiseerd over het bestrijden van zwerfafval. Hier waren de belangrijkste Franse stakeholders rond zwerfafval, plastic en statiegeld samen om gezamenlijk vervolgstappen te formuleren. Ik heb laten zien hoe effectief statiegeld is in de bestrijding van zwerfafval en heb video-boodschappen getoond van ex-ministers en politici uit Noorwegen, Estland, Australië en Nederland die eerder statiegeld hebben ingevoerd”, aldus Merijn Ting.

(c) Eelke Dekker

Merijn overhandigde ook de ‘Paris Declaration’, zijn petitie die oproept tot een snelle introductie van statiegeld. Naar aanleiding van de conferentie wordt nu een task force ingesteld van gemeenten, industrie en ngo’s om de volgende stappen uit te werken om statiegeld in Frankrijk te kunnen invoeren. De stad Parijs en de bekende Franse statiegeld ambassadeur Arthur Germain nemen daarin het voortouw.

(c) Esther Leystra

4-delige podcast

Herbeluister de 4-delige podcast van Merijn Tinga. Waarschuwing! Deze podcast kijkt verder dan plastic… We verhalen over duurzaamheid en onze rol daarin. Hoe werkt verandering in de praktijk? Wat zijn de uitdagingen? Wat kan je als luisteraar? Merijn gaat in gesprek met wetenschappers, bedrijfsleven, activisten en politici.





LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

3 × 2 =